Húsvétkor sem csitul a háború - hírek + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. március 30. szombat

A szovjet pop királynője is Putyin ellensége lett;  Putyin horrorfegyvere elképesztő pusztításra képes; 99 rakétát lőttek ki az oroszok, készültségben a lengyel légierő; Őrizetbe vették az újságírót, aki az utolsó videót készítette Navalnijról;  ENSZ: a tél folyamán az oroszok 32 ukrán hadifoglyot végeztek ki; Évekre van szükség Ukrajna legnagyobb vízerőművének helyreállításához... hírek + ima:

- Oroszország egyik leghíresebb énekesnőjét, Alla Pugacsovát – akit gyakran neveznek a szovjet pop királynőjének – külföldi ügynöknek bélyegezhetik – írja a SkyNews orosz állami hírügynökségi közleményre hivatkozva.
A 74 éves nő hangos kritikusa volt Oroszország ukrajnai inváziójának. 2014-ben petíciót írt alá Andrej Makarevics üldözése ellen, aki a Krím annektálása és a donbászi háború ellen tiltakozott.
Az énekesnő és férje, Maxim Galkin, aki Oroszország egyik vezető komikus-tévés személyisége, nem sokkal a 2022-es háború kezdete után Izraelbe távozott Oroszországból. Galkint még abban az év szeptemberében „külföldi ügynöknek” bélyegezték, ami után Pugacsova nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte „embereink halálát azokért az illuzórikus célokért, amelyek számkivetetté teszik országunkat és megnehezítik polgáraink életét”. Az orosz ügyészek most kérelmet nyújtottak be az ország igazságügyi minisztériumához, hogy Pugacsovát „külföldi ügynöknek” bélyegezzék.
Az énekesnőt a múltban Vlagyimir Putyin elnök és elődje, Borisz Jelcin is ünnepelte. Amikor Mihail Gorbacsov 2022-ben meghalt, az énekesnő az utolsó szovjet vezetőt dicsérte, amiért elutasította az erőszakot és szabad légkört teremtett.

- Oroszország először vetett be bizonyíthatóan 1,5 tonnás ODAB–1500 termobárikus bombát Ukrajna ellen – írja a Bild.
Az orosz hadsereg bloggerek által szerdán közzétett videofelvételeken látható, amint a bombát az ukrajnai Szumi régióban található Velyka Piszarivka (korábban 4000 lakosú) kisváros központja felett vetik be.
A videón a békés határ menti várost először egy erős robbanás rázza meg. Röviddel ezután egy fehér-szürke felhő emelkedik az égbe nagy sebességgel, amely akár egy kilométer magasra is repít részecskéket a levegőbe.
Az ODAB–1500 egy, a szovjet korszakból származó termobárikus fegyver, amely a célpont fölött körülbelül tíz méterre gyúlékony folyadékot bocsát ki, és a másodperc törtrésze alatt meggyújtja a keletkező aeroszolfelhőt. A robbanás hatalmas vákuumot hoz létre, amely épületeket tesz a föld színével egyenlővé, valamint fulladást okoz.
Az 1500 kilogrammos aeroszolbomba alkalmazása új mélypontot jelent az ukrán városok elleni orosz hadviselésben.
Alekszandr Kovalenko, az „Információs Ellenállás” csoport ukrán katonai-politikai megfigyelője szintén megdöbbent a bomba hazája elleni bevetésén. Ez az első ilyen, bizonyítottan erős bomba bevetése a Szumi régióban – írta, hozzátéve, hogy a bomba pusztítási sugara mintegy 500 négyzetméter volt. Ez azt jelenti, hogy egy 70×70 méteres területen a túlélés esélye nulla. Rendkívül nagy terület más bombákhoz képest.

- Csütörtök éjjel újabb pusztító légitámadást hajtott végre Oroszország Ukrajna ellen – írja a Meduza. Az orosz hadsereg rakétákkal és drónokkal indított támadásokat, az ukrán légvédelem szerint a légterükbe érkező 99 rakétából és drónból 84-et megsemmisítettek.
Mint írják, az orosz támadások főként az ukrán energetikai infrastruktúra létesítményei ellen irányultak. Ukrajna középső és nyugati régióiban hő- és vízerőművek sérültek meg. A dnyipropetrovszki régióban vészhelyzeti áramszünetet, a harkivi régióban óránkénti leállási ütemtervet vezettek be – közölték.
Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter szerint a három régióban is a villamosenergia-termelő létesítményeket érte támadás. Dnyipro, Krivij Rih és Kamenszk régiókban több energetikai létesítmény pedig megrongálódott.

- Őrizetbe vették a hatóságok Antonina Favorszkaját, azt az újságírót, aki az utolsó videót készítette Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról – írja a The Guardian. Favorszkaja több éven át tudósított Navalnij pereiről, ő egyike annak a hat újságírónak országszerte, akit ebben a hónapban őrizetbe vettek. Az újságírót azzal vádolták meg, hogy „szélsőséges szervezetben” vett részt, mert posztokat tett közzé Navalnij korrupcióellenes alapítványának közösségi médiafelületein. Navalnij szóvivője ugyanakkor elmondta, hogy Antonina Favorszkaja nem tett közzé semmit az alapítvány platformjain, és szerinte az orosz hatóságok azért vették célba, mert újságírói munkáját végezte.

- A tél három hónapja alatt az oroszok 32 ukrán hadifoglyot végeztek ki. Ez több, mint bármely korábbi időszakban –  áll az ENSZ Emberi Jogokat Megfigyelő Missziójának ukrajnai jelentésében.
12 alkalommal összesen 32 nemrégiben elfogott ukrán hadifogolyt végeztek ki. Az ENSZ ezek közül három esetet megerősített, amelyek során orosz katonák hét ukrán disszidens katonát végeztek ki – áll a jelentésben.
Emellett a szakértők elbeszélgettek 60 ukrán katonával, akik nemrégiben szabadultak a fogságból. Elmondásuk szerint legtöbbjüket szexuálisan bántalmazták. Nemi erőszakkal és kasztrálással, a nemi szerveket ért veréssel vagy áramütéssel kínozták őket, valamint a kihallgatások során is gyakran ki voltak téve erőszakos cselekményeknek – írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

- Évekbe fog telni az orosz rakétatámadás következtében megsérült zaporizzsjai Dnyeperi Vízerőmű helyreállítása – közölte március 25-én az ukrán állami tulajdonú Ukrhidroenergo energiavállalat vezetője, Ihor Szirota a The Kyiv Independent szerint.
Ukrajna legnagyobb vízerőművét március 22-én legalább hat orosz rakétával találták el, az ország energetikai infrastruktúráját ért egyik legnagyobb támadás során a teljes körű invázió kezdete óta.
A zaporizzsjai Dnyeperi Vízerőmű két állomásának egyike, a hidroelektromos erőmű–2 (HPS–2) kritikus állapotban volt, mivel több orosz rakéta közvetlenül találta el, megsértve a darutartókat és egy tartóoszlopot – mondta korábban Szirota. A szomszédos gát is megsérült, de az Ukrhidroenergo vezetője szerint nem állt fenn az átszakadás veszélye. A Dnyeperi Vízerőmű hosszú időre kiesik... Az általunk végzett vizsgálat alapján egyértelmű, hogy az állomás helyreállítása sok pénzt és időt vesz igénybe – mondta Ihor Szirota, aki szerint az erőmű termelési kapacitásának elvesztése jelentős veszteséget okozott az ukrán energiarendszer számára.

Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárására, hogy állítsd meg a háborút Ukrajnában és az egész világon! Szabadíts meg minket minden megszálló hatalomtól, antikrisztusi vezetőtől, a gyűlölet és viszály apostolaitól, a gyilkosságok haszonlesőitől és minden gonosz erőtől, amelyik az emberek és az egész világ elpusztítására tör! Hozd el a bűnbánat és megtérés idejét, és ajándékozz nekünk a Te szíved szerint való vezetőket, hogy eljöjjön közénk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments