Az Atlanti-óceán áramlási rendszere az összeomlás jeleit mutatja

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. február 12. hétfő

Egy friss tanulmány szerint az Atlanti-óceán áramlási rendszere egy olyan fordulópont felé tart, amely rossz hír az éghajlati rendszer és az emberiség számára is.

Az Atlanti-óceán áramlási rendszere közeledik a „pusztító” fordulóponthoz. A globális éghajlat szabályozásában szerepet játszó áramlási rendszer összeomlása olyan gyorsasággal következne be, hogy az alkalmazkodás lehetetlenné válna – írja a The Guardian.
A kutatókat megdöbbentette az összeomlás előre jelzett sebessége, bár elmondásuk szerint még nem lehet megjósolni, hogy ez milyen hamar következik be.
Számítógépes modellek és múltbeli adatok felhasználásával kidolgoztak egy korai figyelmeztetőrendszert, amely jelezheti az Atlanti-óceán áramlási rendszerének (Atlantic Meridional Overturning Circulation, AMOC) összeomlását. Megállapították, hogy az AMOC már most a hirtelen elmozdulás felé tart, ami több mint 10 ezer éve nem fordult elő, és a világ jelentős területeire nézve súlyos következményekkel járna.
Az AMOC, amely magában foglalja a Golf-áramlat és más áramlatok egyes szakaszait, egy globális tengeráramlási rendszer részeként hőt és tápanyagot szállít a trópusokról az Atlanti-óceán északi részére. Mindez segít az energia eloszlásában a Földön, és modulálja az ember által okozott globális felmelegedés hatását.
A rendszert azonban a grönlandi gleccserek és az északi-sarkvidéki jégtakaró vártnál gyorsabb olvadása erodálja, így édesvíz kerül a tengerbe, és akadályozza a délről érkező sósabb, melegebb víz süllyedését.
Az AMOC több mint egy évezred óta a leggyengébb állapotában van.
Mostanáig nem volt egyetértés abban, hogy ez mennyire lesz súlyos. Egy 2023-as tanulmány a tengerfelszíni hőmérséklet-változásai alapján azt sugallta, hogy a fordulópont 2025 és 2095 között következhet be. Az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatala szerint azonban a 21. században nagyon valószínűtlen az AMOC jelentős és gyors változása.
A Science Advances című folyóiratban megjelent tanulmány új utat járt be azzal, hogy figyelmeztető jeleket keresett az Atlanti-óceán Fokváros és Buenos Aires közötti részén a sótartalom szintjében. A globális éghajlat számítógépes modelljein 2000 év alatt bekövetkező változásokat szimulálva a kutatók megállapították, hogy a lassú csökkenés kevesebb mint 100 év alatt hirtelen összeomláshoz vezethet, ami katasztrofális következményekkel járhat.
A tanulmány szerint az eredmények egyértelmű választ adnak arra, hogy lehetséges-e egy ilyen hirtelen változás.
Ez rossz hír az éghajlati rendszer és az emberiség számára, hiszen eddig azt lehetett gondolni, hogy az AMOC-átbillenés csak elméleti fogalom – írják a kutatók.
A tanulmányuk feltérképezte az AMOC összeomlásának néhány következményét is.
    Az Atlanti-óceán tengerszintje egyes régiókban egy méterrel emelkedne, elárasztva számos tengerparti várost.
    Az Amazonas vidékén a nedves és a száraz évszakok felcserélődnének.
    A hőmérséklet világszerte sokkal kiszámíthatatlanabbul ingadozna.
    A déli félteke melegebb lenne. Európa drámaian lehűlne, és kevesebb csapadék hullana.
A változások a mostaninál tízszer gyorsabban következnének be, ami szinte lehetetlenné tenné az alkalmazkodást. A tanulmány egyik szerzője elmondta, még nincs elég adat ahhoz, hogy meg lehessen mondani, az összeomlás a következő évben vagy a következő évszázadban következik-e be. De ha bekövetkezik, a változások visszafordíthatatlanok lesznek.
Ez elég ijesztő. Sokkal komolyabban kell vennünk az éghajlatváltozást – hangsúlyozta a kutató.
(index.hu)

You have no rights to post comments