Alsótelkesen találták meg a világ első ősmajomlábnyomait

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. november 21. kedd

A makákó méretű állatok 8 millió évvel ezelőtt élhettek a mai Magyarország területén. A lábnyomokra Alsótelkesen bukkantak rá, a lelőhely alig néhány kilométerre fekszik a Rudapithecus miatt világszerte ismert rudabányai ásatások helyszínétől.

A hír jelentőségét az adja, hogy eddig a világon még soha nem fedezték fel egyetlen kihalt ősmajom lábnyomát sem, pedig ezek a nyomok rendkívül sok információt adnak az egykor élt állatok mozgásáról. Segítenek megfejteni azt is, hogy milyen állomásokon keresztül fejlődött ki az emberekre jellemző két lábon járás képessége” – mondta el Kordos László a Magyar Tudományos Akadémia programsorozata, a Magyar Tudomány Ünnepe előadásán.
A lábnyomokra Alsótelkesen bukkantak rá. Ez az észak-magyarországi lelőhely alig néhány kilométerre fekszik a Rudapithecus miatt világszerte ismert rudabányai ásatások helyszínétől. A magánkézben lévő alsótelkesi gipszbányában a kutatók már 1993 óta rendszeresen végeztek ásatásokat.
Kordos László irányításával a kutatók 2021-ben, majd 2022-ben különös formájú, de egyértelműen ősmajmoktól származó kéz- és talpnyomokat fedeztek fel.
Az ősmajmok négy lábon közlekedtek, járás közben tenyerükkel teljes terjedelemében, a talpukkal azonban csak talpközépig érintették a talajt, elsősorban ujjaikra támaszkodtak.
Feltűnő, hogy hosszú, egyenes ujjaik végén ugyan körmöt viseltek, ám azok az életmódjuk miatt rendszerint karomszerűen, hegyben végződtek. Az állatok elsősorban a nedves folyó- vagy tóparti homokstrandon és az agyagosabb, növényekkel benépesített területeken négy lábukat használva kerestek táplálékot. A fákon is könnyedén mozogtak, ám ott nem hagytak maguk mögött nyomokat.
Ezek az ősmajmok közepes termetűek voltak, mozgásuk a mai makákók mozgásához hasonlított. A lábnyomok feltehetően a Mesopithecusnak elnevezett ősmajmokhoz tartoztak, amelyek egész Eurázsiában elterjedtek akkoriban. A lábnyomok mintegy 8 millió évesek lehetnek, a közepes termetű ősmajmok ekkor váltották fel a mai Rudabánya térségében a 10 millió évvel ezelőtt élt emberszabású majmokat.
(index.hu)

You have no rights to post comments