Veszélyben a bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista élete...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. november 16. csütörtök

...közben pedig elnöki kegyelmet kap a meggyilkolt Anna Politkovszkaja újságíró gyilkosa. Ez az orosz valóság:

Vlagyimir Kara-Murza, a két mérgezéses támadást is túlélt orosz ellenzéki politikus felesége szerdán elmondta, hogy aggódik férje életéért, miután Moszkvából egy szibériai, Omszk városában lévő szigorúan őrzött büntetőtelepre szállították át a 42 éves aktivistát – írja az MTI.
Az orosz ellenzéki politikus polineuropátiában szenved, amely rendszeres testmozgás és a megfelelő gyógyszerek szedése nélkül végtag érzéketlenséghez vezethet.
Felesége, Jevgenyija Kara-Murza elmondása szerint a mindennapi testmozgás már lehetetlené vált férje számára a mindössze 3-szor 1,5 méteres, egy ágy és egy háttámla nélküli zsámollyal felszerelt cellában, ahol szeptember óta tartják fogva.
Egészségi állapota a jelenlegi helyzetben természetesen romlani fog. Ezeket a cellákat kínzási módszerként alkalmazzák – mondta Jevgenyija Kara-Murza a brit Lordok Házában tartott ünnepségen, amelyen a férje nevében, a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (IRC) által odaítélt Szabadság-díjat vehette át.
Az orosz aktivista felesége attól is tart, hogy férje a börtönben újabb gyilkossági kísérletnek van kitéve, miután 2015-ben és 2017-ben is méreggel próbálták megölni, amelyek után mindkét alkalommal kómába esett.
A Bellingcat és más oknyomozó hírportálok arról számoltak be, hogy Kara-Murzát mindkét támadás előtt az FSZB biztonsági szolgálat ugyanazon osztaga követte, amely 2020-ban idegméreggel próbálta meggyilkolni Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt. Az orosz hatóságok mindkét támadásban tagadták érintettségüket.

Eközben: elnöki kegyelmet kapott Putyin egyik legfőbb kritikusának gyilkosa - Teljesítette fél éves katonai szolgálatát a fronton, ezért elnöki kegyelemben részesült a 2014-ben húsz éves börtönbüntetésre ítélt Szergej Hadzsikurbanov, aki így szabad ember – tudósít róla a BBC.
Hadzsikurbanov egyike volt azoknak, akik 2006-ban lépcsőháza előtt gyilkolták meg Vlagyimir Putyin rezsimjének akkori egyik legnagyobb kritikusát, Anna Politkovszkaja újságírót.
Annak ellenére, hogy a gyilkosság 2006-ban történt, csak 2014-ben fogták el őt négy társával együtt.
Mivel az invázió során az orosz hadsereg nagyon sok katonát veszített, ezért a Kreml még korábban felajánlotta az elítélteknek, hogy amennyiben katonai szolgálatot vállalnak, és fél évet teljesítenek, kegyelemben részesítik őket – így vált most szabad emberré most az újságírónő elítélt gyilkosa is.
A BBC cikke szerint Politkovszkaja családja szörnyű igazságtalanságnak nevezte a döntést.
(index.hu)

You have no rights to post comments