Ferenc pápát kérdezték többek között a migrációról, a nők pappá szenteléséről

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. november 04. szombat

Szükség van a migrációra Európában, ha települések néptelenednek el gyermekhiány miatt, ugyanakkor a bevándorlók integrációja nélkül a migrációs politika nem működik – jelentette ki Ferenc pápa a RAI1-nek adott interjújában szerdán. Az egyházfő a Belgiumban született vagy ott felnőtt emberek által elkövetett terrorista-támadásokat hozta fel példaként.

Az MTI által szemlézett beszélgetésben a pápa méltatta a nők egyre növekvő szerepét az egyházban, hangsúlyozva, hogy a Vatikánban egyre magasabb hivatali pozíciókat töltenek be.
A nők olyan dolgokat is megértenek, amelyeket mi férfiak nem mondta. Ezzel egy időben teológiai problémának nevezte és kizárta a nők pappá szentelése lehetőségét. A papi cölibátust módosítható egyházi törvénynek nevezte, de úgy vélte, nem a cölibátus megszüntetésétől függ a papok számának növelése.
Megerősítette, hogy elődjétől XVI. Benedek pápától két kartondoboznyi dossziét kapott a függőben levő problémákról, és azok egy részét már elkezdte megoldani.
Az egyháznak soha nem szabad elszakadnia saját gyökereitől, máskülönben visszafelé halad. A hagyományok őrzése nem jelent mozdulatlan konzervativizmust hangoztatta Ferenc pápa. Úgy vélte, egyik pápára, így rá sem lehet ráhúzni a jobboldali vagy baloldali címkét, inkább az számít, hogy munkáját mennyire végzi következetesen.
A 2013-ban kezdődött pápasága egyik legnehezebb pillanatának a szíriai békéért ugyanabban az év szeptemberében, a Szent Péter téren tartott imádságot nevezte: hangsúlyozta, nem volt elég tapasztalata, és félt, hogy téved, nem helyesen cselekszik.
A mai kor egyik legnehezebb kihívásának a teremtett világ védelmét nevezte. Bejelentette, hogy december első napjaiban részt vesz Dubajban az ENSZ COP28 éghajlatváltozás csúcstalálkozóján.
A személyét érintő kérdésekre válaszolva Ferenc pápa elmondta, hogy utoljára 1975-ben járt a tengerparton, felidézte első szerelmét, és Argentínába emigrált olasz családját. Elmondta, hogy hitét sohasem veszítette, de volt, amikor sötét ösvényekre lépett és Istent kereste. Jónak nevezte egészségi állapotát: bélműtétei ellenére mindent ehet, és térdfájdalmai is enyhülnek – mesélte el.
Utolsó kérdésként a két argentin labdarúgó, a nyolcszoros aranylabdás Messi és Maradona között kellett választania, de Ferenc pápa a brazil Pelé mellett tette le a voksát. Kijelentette, Maradona nagy játékos volt, de emberként kudarcot vallott.
(24.hu)

You have no rights to post comments