Krisztus-tetoválást fedeztek fel egy 1300 éves szudáni holttesten

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. október 27. péntek

Krisztus-tetoválást találtak egy 1300 éves holttesten Szudán területén. Ez a második eset, hogy a középkori Núbiából (a mai Egyiptom és Szudán egyes részeit magában foglaló régió) származó tetoválást találtak – írja a Live Science. Mindezt a Varsói Egyetem régészeti központja közölte, amelynek tagjai ásatásokat és kutatásokat végeznek a területen.

A férfi jobb lábán találták meg a a görög ábécé khí és ró betűit, melyek a görög Krisztosz nevet jelölik, valamint az alfa és az ómega betűket, amelyek pedig azt a keresztény hitet jelképezik, azt, hogy Isten mindennek a kezdete és a vége.
Két bioarcheológus szerint a tetoválás elhelyezkedése a jobb lábfejen érdekes, mivel Krisztus keresztre feszítése során egy szöget üthettek át ezen a helyen. Hozzátették, az világos, hogy az elhunyt férfi keresztény volt, de az kérdéses, hogy szerzetes volt-e.
A radiokarbonos kormeghatározás szerint a személy valamikor 667 és 774 között élhetett. Ebben az időben a kereszténység volt a fő vallás a régióban. Az illető valószínűleg 35 és 50 év közötti lehetett, amikor meghalt.
A holttestet 2016-ban találták meg, de a tetoválást csak nemrégiben észlelték az ásatás utáni elemzéseknek és a teljes spektrumú fényképezéssel végzett eljárásoknak köszönhetően.
(index.hu)

You have no rights to post comments