Nagy bajban az Evangéliumi Testvérközösség

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. szeptember 19. kedd

A dolgozók csaknem tíz százaléka mondott fel a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) által működtetett szociális intézményeknél, van akinek két hónapja nem tudnak fizetést adni – mondta Iványi Gábor lelkész, aki pár napja nyilvános segélykérő kiáltványt fogalmazott meg, miután veszélybe került a MET szociális intézményeinek működése.

Iványi szerint még épp a működőképesség határán vannak, de több kollégája is úgy állt helyt, hogy második hónapja nem kapott fizetést.
A MET vezetője szerint nem kapják meg a normatívát az államtól átvállalt feladatokért. „Rendkívül felelőtlen ez a hozzáállás: olyat nem szokás kultúrállamban csinálni, hogy a teljes normatívára rátenyerel bárki. Ilyet nem lenne szabad csinálni és nem is igazán törvényes, de nincs olyan kényszerítő eszköz a kezünkben, amivel elérhetnénk azt, hogy legalább a saját törvényeiket tartsák be a túloldalon” – fogalmazott.
„Több mint 30 éve csináljuk ezt, azóta sok kormányváltás volt, de ilyen embertelen kormánya nem volt Magyarországnak az elmúlt 50 évben” - jelentette ki Iványi, és arról is beszélt: várják, hogy az ország kormánya felébredjen, és legalább abból vonjon le következtetést, hogy egész Európában elszigetelődtek. „Nyíltan keresztényüldöző államokkal cimborálnak, és ha ez valakinek nem esik le, akkor annál is rosszabb helyzetben van maga a magyar állam, mint amilyen helyzetben mi vagyunk.”
A MET-et 2011-ben fosztotta meg státuszától az állam az új egyházi törvénnyel. A MET később pert nyert a magyar állammal szemben, mivel 2013-ban az Alkotmánybíróság kimondta: a magyar állam alkotmánysértő módon vette el a státuszukat, és a jogállást köteles is visszaállítani.
A kormány azonban azóta sem hajlandó úgynevezett „közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást” kötni velük, ami miatt a MET komoly összegektől esik el, és adósságcsapdába került. Ezt csak tetézi, hogy Iványiék szerint „a kormány illetékes miniszteri utasítására a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) az elvégzett munkánk után járó alapnormatívát is drasztikusan csökkentette, majd teljes mértékig elkobozta.” Emiatt nem tudják most rendesen kifizetni azt a nagyjából ezer dolgozót, aki a szociális, oktatási, egészségügyi, családsegítő és lelki szolgálatukban dolgozik.
(telex.hu)

You have no rights to post comments