A bőrön át is felszívódhatnak a mikroműanyagok

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. szeptember 17. vasárnap

A bőrön keresztül is felszívódnak és a szívben is megjelenhetnek a mikroműanyagok, amelyek gyulladást okozhatnak és növelhetik a veszélyes betegségek kockázatát.

A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) szerint a mikroműanyagok apró, 5 milliméternél kisebb törmelékdarabok, amelyek ipari hulladékokból és fogyasztási cikkekből származnak. Az említett pekingi vizsgálat során kilencféle műanyagot találtak a szívben, a betegek feltehetően belélegezték vagy lenyelték azokat. Az emberi szervezetbe jutó mikroműanyagok főleg az egyszer használatos műanyagokból (palackok és élelmiszer-csomagolások) származnak, és hajlamosíthatnak a rák, a szívbetegségek vagy a demencia kialakulására, de a termékenységi problémákkal is összefüggésbe hozhatók.
Dr. Tóth Tamás táplálkozási szakértő elmondta, hogy egyes nanoműanyagok a bőrön keresztül is felszívódnak, és egereknél már az agyban is kimutatták ezeket.
Csak résnyire nyílt ki az ajtó, de nem látjuk, mi lehet mögötte – fogalmazott a most induló kutatásokról a szakértő, aki abban viszont biztos, hogy az emberi szervezet tele van mikorműanyagokkal. Mint mondta, még nem tudjuk, milyen betegségek köthetőek hozzá, de az biztos, hogy nagy a baj. Feltételezik, hogy daganatot okoz, egy kísérlet során a mikroműanyagok egy hét alatt programozott sejthalált indítottak el egerek agyában.

Mit tegyen az átlagember?
Tóth Tamás szerint szinte lehetetlen megúszni a mikroműanyagokkal való találkozást, de a folyamat elindult, a PET-palackok használatát például a tizedére próbálják lecsökkenteni a világban. „Öt nagy szemétsziget van az óceánokban, a legnagyobb Hawaiinál, ami tizenhétszer nagyobb Magyarországnál. Mire ezt a hatalmas szeméthalmot eltüntetik, rengeteg mikroműanyag kerül az óceánba a PET-palackokból” – fogalmazott a táplálkozási szakértő.
Az újrahasznosítható alumíniumpalackok megoldást jelenthetnek, szerinte ebbe az irányba mozdulhat el a világ. A leggyakoribb veszélyforrások ugyanis a PET-palackok, a műanyag ételtárolók, a tisztítószerek és a műszálas ruhák. Vízszűrők, levegőszűrők, alumíniumpalackok használata segíthet, de az igazi megoldáshoz sokkal erőteljesebb változás és szigorú szabályozás kellene.
(index.hu)

You have no rights to post comments