Jó hír az ukrajnai kisebbségi nyelvhasználattal kapcsolatban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. szeptember 13. szerda

Az Európai Unióhoz való csatlakozás érdekében Kijev kész megváltoztatni az iskolai nyelvhasználatra vonatkozó szabályokat. Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Olga Sztefanyisina azonban kiemelte, szerinte az etnikai kisebbségeknek meg kell tanulniuk ukránul, hogy országszerte élni tudjanak a lehetőségekkel.

Ukrajna kész módosítani a kisebbségi jogokról szóló törvényeit, hogy még idén megállapodásra jusson az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről – közölte az ukrán miniszterelnök-helyettes. Olga Sztefanyisina, aki Ukrajna uniós csatlakozási törekvéseit irányítja, a Financial Timesnak elmondta, hogy Kijev kész „további módosításokat” eszközölni a kisebbségek – köztük a magyar – középfokú oktatására vonatkozó szabályokon, amennyiben egyensúlyt teremtenek az ukrán nyelvű oktatással.
A lap emlékeztet, hogy ez a kérdés vált a legnagyobb akadállyá a Kijevvel folytatott uniós tagsági tárgyalások megkezdése előtt. Mint írják, a blokk vezetőinek decemberben kell dönteniük a tárgyalások megkezdéséről. Ugyanakkor – mint fogalmaznak – Orbán Viktor miniszterelnök többször is azzal fenyegetőzött, hogy a kisebbségi jogok kérdése miatt megvétózza a folyamatot, és „hungarofóbiával” vádolta Kijevet.
A lap információi szerint az ukrán tisztviselők ezen a héten kétoldalú tárgyalásokat kezdenek Magyarországgal és Romániával, hogy megpróbáljanak megállapodást kötni az ukrán és a kisebbségi nyelvű oktatás egyensúlyáról a középiskolákban.
„Módosítani fogjuk a nemzeti kisebbségekre vonatkozó jogszabályokat, és szükség esetén további módosításokat is beiktathatunk, de mindenekelőtt tárgyalásokra van szükség” – mondta Sztefanyisina. Elmondása szerint a jelenlegi szabályok, amelyek több kötelező ukrán nyelvoktatást vezettek be, jól működnek.
Megtaláltuk az egyensúlyt, és ez működik. Tehát ezt tényleg értékelnünk kell – fogalmazott.
(index.hu)

You have no rights to post comments