Hajókat süllyesztenek el kardszárnyú delfinek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. május 22. hétfő

Három hajót süllyesztettek el a közelmúltban kardszárnyú delfinek Európában, az Ibériai-félsziget partjainál, a szakértők szerint ez a viselkedés terjed az állatok között – írja a Live Science.

Május 4-én a Gibraltári-szorosnál támadt három kardszárnyú egy jachtra, és tönkretették a kormánylapátját, végül pedig el is süllyedt. A szemtanúk beszámolói szerint két kisebb és egy nagy állat rontott rá a hajóra, előbbiek a kormánylapátot célozták, míg utóbbi teljes erejével lökdöste a járművet.
A kicsik látszólag a nagyobb példány példáját követve jártak el, úgy nézett ki, tőle tanulják a módszert, amellyel hajókra kell támadni.
A partiőrség szerencsére a jacht elsüllyedése előtt sikeresen kimentette a legénységet.
Két nappal ez előtt az eset előtt hat kardszárnyú delfin támadt egy másik hajóra, az egyik utas szerint 5 borjú és egy anya volt, aki arra tanította kicsinyeit, hogyan kell rárontani a jármű kormánylapátjára.
Először 2020 májusban kezdtek beszámolni hajókat ostromló kardszárnyúakról, azóta egyre gyakrabban fordulnak elő ilyen esetek. A támadások mindig hasonlóan zajlanak, a kormánylapátot célozzák az állatok, majd visszavonulnak, ha sikerült leállítaniuk a járművet. 2020 óta nagyjából 500 ilyen eset történt, ebből csak 3 végződött a hajó elsüllyedésével.
Ez az agresszív viselkedés csak nemrég tűnt fel a kardszárnyú delfinek körében, a szakértők szerint az egyik példány egy traumatikus életesemény miatt válhatott ellenségessé a hajókkal szemben, magatartását pedig terjeszteni kezdte fajtársai között, akiket megtanított a járművekre támadni.
(24.hu)

You have no rights to post comments