A tudósok rájöttek, mi zavarja nagyon a méheket

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. május 22. hétfő

Argentin és chilei tudósokból álló nemzetközi csapat megállapította, hogy a nagyfeszültségű távvezetékek oszlopainak elektromágneses sugárzása ellehetetleníti a méhek beporzó tevékenységét.

Több kutatás is készült arról, hogy a nagyfeszültségű vezetékek milyen hatást gyakorolnak a közvetlen környezetében élő növényekre és állatokra. Ezek eredménye nem minden esetben lett negatív, az angliai erdőkön áthaladó vezetékek nyomvonala mentén kialakított tisztásokon például a terület sokszínűségét emelő, egyedi biológiai közösség alakult ki.
A dél-amerikai szakemberek friss kutatásukban a mézelő méhek és villanyoszlopok kapcsolatát vizsgálták. Egyrészt azért, mert ismert, hogy a méhek a tor elején található elektromágneses érzékszervvel tájékozódnak, és érzékelik a virágok elektromágneses sugárzását. A vezetékek helyett azért vizsgálták az oszlopokat, mert ezekből – összehasonlításképp – aktív vezeték nélküli példányt is vizsgálhattak.
Első körben virágokat számoltak – felmérték a villanyoszlopok környezetében nyíló pipacsokat, amiből kiderült, hogy a működő vezetékeket tartó pilonok környezetében kevesebb pipacs nyílik. Emellett összehasonlították az oszlopok környezetében mérhető elektromágneses sugárzást.
Az oszlopoktól különböző távolságban befogott méheket vizsgálva megmérték a rovarok HsP70 szintjét – a HsP70 mutatja a méheket érő stressz szintjét. Az eredmény igazolta az előfeltételezést, hogy a villanyoszlopok környezetében több stressz érte a méheket. Az előfeltevést laboratóriumi vizsgálatokkal is megerősítették: a méhek tájékozódással, stresszel és immunrendszerrel összefüggő 14 génjét vizsgálva megállapították, hogy elektromágneses sugárzás hatására 12 gén kifejeződésében eltérés mutatkozott, tehát az állat szervezete érzékenyen reagált a sugárzásra.
Ismételten a terepen vizsgálódva azt tapasztalták, hogy minél közelebb volt egy virág a nagyfeszültségű oszlophoz, annál kisebb eséllyel látogatta meg méh.
A kutatók következtetése, hogy az elektromos hálózat zavaróan hat a méhek beporzó tevékenységére, így hatással van a környező növényzetre. De nem csak a vezetékek okoznak gondot: egy belga kaptárakat vizsgáló 2020-as kutatás szerint a rovar testét belülről felmelegítő, rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzásból az 5G mikrohullámú antennák frekvenciáján több mint háromszoros teljesítmény nyelődik el.
(index.hu)

You have no rights to post comments