A legszegényebbeken élősködtek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. május 21. vasárnap

Pert nyert az atlatszo.hu, ezért a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak ki kellett adnia az uniós pénzből, szegényeknek osztogatott élelmiszercsomagok szerződéseinek mellékleteit. A közbeszerzés nyertesei sokszor brutális áron kínálták a csomagba tett élelmiszereket. Előfordult, hogy egy 159 forintért megkapható tejet 516 forintért vettek meg.

Az Átlátszó ismertette az ügy részleteit. Cikkükből kiderült, hogy az első, 2018-ban megrendelt csomagba mindenből egy termék került be az alábbiakból: 1,5%-os tej, liszt, cukor, porcukor, méz, rizs, rövidcső-tészta, tarhonya, zöldbabkonzerv, szárazbab, étolaj, kakaós italpor, lekvár, gulyáskrém, mazsola, sűrített tej, sűrített paradicsom, löncshúskonzerv.
A bíróság ezzel összefüggésben most egy perben kötelezte arra a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, hogy ismertesse az egyes termékekre vonatkozó egységárakat.
Az Átlátszó így három táblázatot kapott meg, ami 2017-ben, a szerződéskötés idején rögzítette az árakat. A keretszerződésben három cég adott ajánlatot: a Natur-Rost Kft., az Enger Kft. és a Káta-Mill Plus Bt. A szerződést – amelynek összértéke 9,5 milliárd forint volt – 2018-ban írták alá, de a közbeszerzés 2017-es volt, így az összehasonlításnál a 2017-es KSH-adatokat vették figyelembe.
A lap szerint az árakból egyértelműen látszik, hogy brutális túlárazásról van szó.
Példaként említették, hogy 2017-ben 1333 forintért kínálták az étolajat, amíg a kiskereskedelemben 489 forintért lehetett megvenni. A táblázatból az is kiderült, hogy a Metro 2017-ben bruttó 159 forintért adta a 1,5%-os Riska tejet, míg a közbeszerzésen már 516 forint lett a tej ára.
(index.hu)

You have no rights to post comments