Kenyai szekta - először a gyerekeket éheztették halálra

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. május 20. szombat

Kenyában egy befolyásos prédikátort azzal gyanúsítanak, hogy több száz hívét arra utasította: haljanak éhen. Eddig már több mint 200 áldozatra találtak rá a tömegsírokban, közel 600 embert eltűntként tartanak nyilván. Az afrikai országok közül stabilitásával és modernségével kiemelkedő Kenyának meg kell oldania az egyre szaporodó szekták problémáját.

Hivatalosan már több mint 200 áldozatát azonosították a kenyai halálszektának, ám az elhunytak pontos számát egyelőre csak találgatni lehet. Eltűntként még több mint 600 szektatagot tartanak nyilván, miközben a rokonok folyamatosan jelentkeznek új bejelentésekkel.
Az üggyel kapcsolatban eddig 26-an kerültek letartóztatásba, köztük a szektavezér, Paul Nthenge Mackenzie és felesége. Mackenzie-t egyebek mellett emberöléssel és terrorizmussal vádolhatják meg.
Az önjelölt prédikátor – aki korábban egy szegény körülmények között élő taxisofőr volt – 2003-ban alapította meg a Good News International Church (Jó Hír Nemzetközi Egyház) nevű gyülekezetét, amellyel az utóbbi időben a külvilágtól elszigetelve, az ország délkeleti részén, egy erdőben élt. A vádak szerint arra szólította fel a híveit, hogy haljanak éhen, így kerülhetnek Jézus közelébe a mennyben – még a világvége előtt.
A prédikátor utasítására a gyülekezet követői megszakították a kapcsolatot a rokonaikkal, otthagyták a munkájukat, félbeszakították gyerekeik taníttatását. Éppen ezért kívülállók nem igazán tudhatták, mi folyik az erdőben.
Az 50 éves Mackenzie azt állítja, hogy négy éve bezárta az egyházát. A BBC ugyanakkor több száz prédikációját találta meg az interneten, amelyeknek egy része frissebb négy évnél.
Pár hete a kenyai Daily Nation című lapnak adott interjút a lelkész, amiben tagadta, hogy éhezésre kényszerítette volna a követőit.
Van valahol egy ház, egy bekerített terület, ahová bezárhattam az embereket? – kérdezett vissza, majd azt mondta, ő csupán az újszövetségi Jelenések könyvében megjövendölt végidők gyötrelmeiről prédikált.
Kezdeményezte az óvadék ellenében való szabadon bocsátását, de ezt elutasították.

A gyerekeket áldozták fel elsőként
Az ügyre akkor derült fény, mikor a hatóságok úgy egy hónapja súlyosan alultáplált embereket találtak az Indiai-óceán partján álló Malindi mellett a Shakahola-erdőben, amelyet később már tömegsírok miatt fésültek át, sőt, fésülnek át azóta is rendszeresen. Csak a múlt szombaton 22 áldozatra találtak rá, és a keresést azért kellett felfüggeszteni, mert a helyi kórház hullaházának kapacitását már korábban kimerítették – jelenleg a kenyai Vöröskereszt odaküldött hűtőkamráját használják.
Eddig 93 áldozattól vettek DNS-mintát, hogy azonosítani tudják őket, 14 holttestet pedig már átadták a családtagoknak.
Az eddig elvégzett boncolások túlnyomó többségében az éhezést jelölték meg a halál okaként, de voltak olyan – főként gyermek – áldozatok is, akik egy tompa tárgy ütésétől vagy fulladásban haltak meg.
Pár áldozatnak hiányoztak bizonyos belső szervei, így szervkereskedelemre gyanakodnak a hatóságok.
A szekta korábbi segédlelkésze, Titus Katana a New York Timesnak azt nyilatkozta, először a gyerekeket ölték meg, aztán azt a parancsot kapták, hogy „böjtöljenek a napon, hogy hamarabb meghaljanak”, a gyülekezet tagjai pedig követték az utasításokat. A rendőrséggel együttműködő Katana a Sunday Timesnak azt mondta, előfordult, hogy a gyerekeket öt napra étel és ital nélkül kunyhókba zárták. Aztán takarókba csavarták őket, még azokat is, akik lélegeztek.

Közben folyik a lehetséges túlélők felkutatása is.
Mackenzie a közeledő apokalipszis evangéliumi keresztény menedékeként hirdette Shakaholát, de a 800 hektáros területen sorra találják meg most a halálra éhezett embereket rejtő tömegsírokat, vagy azokét, akik keresztre feszíttették magukat.
Victor Kaudo emberjogi aktivista márciusban járt az erdőben, kiugrott hívek kalauzolásával találkozott is éhezőkkel, akiknek felajánlotta a segítségét, de visszautasították a közeledését, mert „Jézus ellenségének” tartották.
Segíteni akartam ezeken az éhező embereken, hogy túléljenek, de meg akartak halni és találkozni Jézussal – mondta a New York Timesnak.
Mackenzie 2002-ben indította el televíziós hittérítő műsorát Ruth Kahindi segítségével, akivel aztán megalapította a Good News International Church-öt, a nő otthona lett a központjuk.
Eleinte teljesen normális egyház volt – meséli Kahindi lánya, Naomi Kahindi, aki szerint Mackenzie egy erőteljes szónok, aki az első időkben a szokásos evangéliumi üzenetet hangoztatta, miszerint egyedül a Krisztusba vetett hiten keresztül érhető el az üdvözülés, és a Biblia a végső spirituális tekintély.
A két alapító útjai 2008-ban szétváltak, aminek több oka is volt: egyrészt Mackenzie beszédei egyre apokaliptikusabbá váltak, másrészt összevesztek a pénzen. A nő azzal vádolta meg a prédikátort, hogy saját zsebre rakta el a hívektől beszedett tizedet. Erre válaszul Mackenzie boszorkánysággal vádolta meg Kahindit.
A prédikátor többé nem használhatta a nő ingatlanát, de már nem volt pénzszűkében, így építtetett betonból egy imatermet Malindi külvárosában, ahol egyre többet beszélt az eljövendő armageddonról.
Noha Mackenzie és Kahindi eltávolodtak egymástól, a férfi magával vitte a nő egyik lányát, Maryt, aki Mackenzie egyik legbuzgóbb követőjével házasodott össze. A férfi is a letartóztatottak között van most, feleségét és hat gyermekét eltűntként tartják nyilván, félő, hogy ők is az egyik tömegsírban végezték.

Az új Szentföld
Katana földimogyoró-árus volt, mikor 2015-ben csatlakozott a szektához, csodálta Mackenzie-t, de aztán megváltozott a véleménye, amikor rájött, hogy a lelkész „próféciái hamisak”, és az egész mögött a pénzszerzés áll.
A lelkész több beszédében is az oktatás ellen prédikált annak sátáni eredete miatt, amire egy „isteni kinyilatkoztatás” után jött rá, egyébként is: „a Biblia nem ismeri el”, csak az a célja, hogy a homoszexualitást propagálja, és pénzt csaljanak ki vele.
A te pénzedből gazdagodnak meg, miközben te szegény leszel – mondta egyik prédikációjában.
Katana egy idő után kilépett a szektából, mert a prédikátor tanításai egyre „furcsábbá” váltak. Például arra biztatta az anyákat, hogy szülésnél kerüljék az orvosi segítséget, és ne oltassák be a gyerekeiket. Ugyanakkor közben egy fizetős iskolát indított, saját magának pedig gyógyító erőt nyilvánított, amiért szintén pénzt kért el.
Beszédei sokszor a bibliai ítélet napjára hivatkoznak, arra, hogy küszöbön a világvége. Emellett a tudomány ellen is gyakran szót emelt, mint ami veszélyes, továbbá gyakran figyelmeztetett a mindenható sátáni erőre, ami a világ legmagasabb hatalmi szintjeire is beszivárgott.
Többször is felszólalt a kenyai kormány ellen, de mivel tartott attól, hogy a hatóságok fellépnek ellene, követőit megdöbbentve 2019-ben bejelentette, bezárja az egyházát, eladja a templomot, és visszavonul a Shakahola erdőbe. Követőit arra biztatta, csatlakozzanak hozzá, vásároljanak telkeket az új Szentföldön.
A volt lelkészsegéd Katana is vásárolt egy hektár földet 3000 kenyai shillingért, ami akkor úgy 10 ezer forintot jelentett, ami nem sok, viszont a bevétel Mackenzie-t illette, aki valójában nem is volt a föld tulajdonosa.
Ekkorra pedig a tanításai már nem csak a tengerparti területen érték el az embereket: elindította a Times TV hittérítő csatornát, amelyen keresztül szerte Afrikában szerzett követőket az interneten. Az eltűntek között például nigériai állampolgár is akad.
Az ember függővé válik attól, amit mond. Olyan, mint egy gonosz szellem, azzal a furcsa erővel, hogy csapdájába csalja az embereket – mondta egy, az erdőben lakó férfi nővére, aki egy ideig szintén tagja volt a gyülekezetnek.
A koronavírus-járvány kirobbanása még inkább azt igazolta a híveknek, hogy Mackenzie-nek igaza van, közeledik a világvége.
Az év elejére már több százan költöztek a napégette, bozótos területre, amit a lelkész kerületekre osztott fel, és amelyeknek bibliai helyszínek nevét adta, mint Jerikó vagy Jeruzsálem. A magát krisztusi figurának beállító prédikátor „Galileában” élt, mivel Jézus is itt töltötte élete döntő többségét.
Idén januárban új utasításokat adott ki, ezeknek volt a része az éhezés útján elkövetett tömeges öngyilkosság terve – állítja Katana. Elsőként a tűző napsütésben böjtölésre ítélt gyerekekre került a sor – így „gyorsabban halnak meg” –, március-áprilisban következtek a nők, utánuk jöttek volna a férfiak.
Mackenzie azt mondta, ő életben marad addig, hogy segítse követőit „találkozni Jézussal”, de aztán megígéri, ő is éhen hal, a küszöbön álló világvége eljövetelekor.
Hallottam Krisztus hangját, aki azt mondta nekem, hogy »az a munka, amit feladatul adtam neked, hogy kilenc éven át prédikáld a Végidő üzeneteit, véget ért« – hallható Mackenzie egy márciusi videójában.
Katana ekkor már szakított a prédikátorral, de a hívektől hallotta, mi történik Shakaholában. Értesítette a rendőröket, hogy „gyerekek halnak meg”, de nem tettek semmit, míg már túl késő nem volt.

Kaotikus helyzet
Afrika egyik legmodernebb és legstabilabb országának, Kenyának a közvéleményében „shakaholai mészárlásként” emlegetett eset felvetette, hogy a vallási közösségeket szigorúbban kéne szabályozni. A túlnyomórészt keresztények által lakott országban a nagyobb felekezeteken kívül mintegy 4000 bejegyzett szabadegyház és evangéliumi egyház működik.
Az ország elnöke, William Ruto vasárnap elnézést kért a halálesetek miatt, ugyanakkor közben az ország hírszerzését és rendőrségét hibáztatta, mert nem fedezték fel időben a szekta tevékenységét.
Mackenzie nem először került a hatóságok látókörébe. Először 2017-ben tartóztatták le többek között szélsőséges hiedelmek terjesztése miatt – ilyen váddal addig elsősorban a kenyai terrortámadások elkövetésével gyanúsított muzulmánok ellen éltek. A prédikátor ártatlannak vallotta magát és felmentették.
2019-ben ismét előállították, de óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Ezután zárta be a templomát.
Az év elején újra letartóztatták két gyerek halála miatt, akiket halálra éheztettek és megfojtottak. Óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Mikor pedig visszatért Shakaholába, az addig augusztusra jósolt időpontról április 15-re „hozta előre a végítélet napját”.
A buzgó hívő elnök, nem mellesleg evangéliumi lelkész férj, Ruto tavaly szeptemberi hatalomátvétele óta tartózkodott attól, hogy korlátozza a vallási tevékenységeket, de most egy vallási vezetőkből és jogi szakértőkből álló bizottságot hozott létre, amelynek hat hónapja van ajánlásokat kidolgoznia arra, hogy a későbbiekben megakadályozhassák a veszélyes szekták kialakulását a vallási szélsőségek terjedését.
Nem lesz könnyű dolguk rendezni a jelenlegi kaotikus helyzetet, mert az ország alkotmánya tartalmazza a vallásszabadságot, ugyanakkor, ahogy Afrika más részein is, egyre jobban terjednek és szereznek komoly befolyást az evangéliumi egyházak. Ezeknek, szemben például a római katolikus egyházzal, nincsenek hierarchikus rendszereik, szabályaik, független prédikátorok irányítják, akiket eddig nem felügyelt az állam.
Áprilisban a környék egy másik befolyásos prédikátorát, Ezekiel Oderót is letartóztatták, a saját követőin elkövetett tömeggyilkosság miatt, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A hatóságok ebben az esetben semmit sem közöltek a holttestek megtalálásával kapcsolatban. Oderót azzal is gyanúsítják, hogy segítette Mackenzie pénzmosását. Utóbbi követőinek telekvásárlását Odero bankszámláin keresztül moshatták tisztára.
(24.hu)

You have no rights to post comments