Te magad légy a csoda! – Nick Vujicic újra Magyarországon

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. március 13. hétfő

Higgy! Remélj! Szeress! bibliai mottójú evangelizációs előadássorozatát kezdte meg Nick Vujicic a Papp László Sportrénában március 11-én. A karok és lábak nélkül született, Amerikában élő nemzetközi hírű motivációs tréner negyedszer látogat hazánkba. Március 13-án, hétfőn szintén a Sportarénában tart előadást diákok számára, majd egyetemisták előtt beszél a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Az Ez az a nap! és a Nem Adom Fel Alapítvány meghívására Budapestre érkezett Nick Vujicic szerb emigráns szülők gyermekeként született Ausztráliában. Születésekor derült ki, hogy az úgynevezett tetra-amelia szindrómában szenved, vagyis karok és lábak nélkül jött világra, bal lába helyén csupán két lábujj van.

Tizévesen öngyilkosságot kísérelt meg, majd e mélypont után Isten igazságát kereste, karok-lábak nélkül is megpróbált teljes életet élni, rátalált Jézusra, a hit, a remény és a szeretet útjára, s megkezdte evengelizációs tevékenységét. Sok gyakorlással és akaraterővel, két lábujjának segítségével megtanult írni, gépelni, számítógépet használni, fésülködni, fogat mosni és borotválkozni.

17 éves korában kezdett prédikációkat és előadásokat tartani iskolákban és egyházi rendezvényeken. Létrehozta saját nonprofit szervezetét (Life Without Limbs), csapatával jelenleg filmeket készít,  mostani látogatásakor elmondta: hazánkban és Lengyelországban is szeretne forgatni, többek között az orosz-ukrán háború elől menekülők befogadásáról. 

Nick megházasodott, jelenleg Texasban él feleségével és négy gyermekével. Kivételes erejű evangelizációit 78 országban sok tízmillió ember hallhatta már.

A március 11-i budapesti előadásán és az ahhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta: rendszeressé kívánja tenni a magyarokkal való kapcsolatát, akiket nagyon szeret, tervei szerint a következő tíz esztendőben minden évben hazánkba látogat, s egy alkalommal a családját is szeretné elhozni Magyarországra.

Megvallotta, hogy az Úr „noszogatására”, többszöri hívására válaszolva, feleségével teljes egyetértésben négy saját gyermekük mellé készülnek örökbefogadni egy ötödiket, s az ehhez szükséges hivatalos folyamatot idén el is indítják.

Nick Vujicic többször és nyomatékosan kifejtette, hogy a látogatásai során egyre jobban megszerette Magyarországot, a magyarokat barátainak tartja, melléjük áll. A világhírű motivációs tréner március 11-ét a magyar Parlamentben kezdte, Budapesti tartózkodása idején többször találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és Novák Katalin köztársasági elnökkel, akinek meghívására szeptemberben ismét Budapestre jön: konkrét, bibliai alapú, a mai világ kihívásait figyelembe vevő, saját evangelizációs team-je által kidolgozott programját-tananyagát kívánja felajánlani hazánk számára.

Meggyőződése szerint

Magyarországnak jelentős szerepe van Isten tervében a mai, világháborús félelmekkel, bizonytalansággal terhes időkben.

A világhírű motivációs tréner Papp László Sportarénában tartott sajtótájékoztatóján megjelent Soltész Miklós államtitkár és Balog Zoltán református püspök is.

Nick Vujicic teltházas evangelizációja előtt színes műsort adott a húsz éve fennálló Golgota Gospel kórus, az államtitkár köszöntötte a megjelenteket, majd László Viktor, a rendezvényt szervező Ez az a nap! alapító-vezetője felkonferálta az előadót, akit állva, tapssal fogadott a tizenkétezres tömeg.

Az evangelizáció közös imával kezdődött, ezt követően Nick Vujicic a kivetítőkön is látható fényképeken bemutatta a családját. Mint mondta, a hit után a család a legfontosabb az életben, a már említett örökbefogadással kapcsolatban a magyarok imáját kérte.

Házasságáról elmondta: minden hónapban megkérdezi a feleségét, hogy mi az, amit a kapcsolatukban az elmúlt időszakban rosszul tett, s a továbbiakban ne tegyen; mi az, amit nem tett meg, s a felesége szeretné, hogy a jövőben megtegye; s mi az, amit jól csinál és azt csak folytatnia kell. Hozzátette: testi korlátozottsága miatt ugyan nem tudja megfogni a házastársa kezét, de képes „megfogni” a szívét.

A fizikai valóságról, a test törékenységéről szólva leszögezte:

„tehetnek bármit a testemmel, a lelkemig soha nem érnek el”.

A gyerekeivel való kapcsolatáról azt mondta: a családban én vagyok a legkisebb, de felnéznek rám, mert szeretnek.

Nick Vujicic élete nagy példája annak, hogy Isten tervében a lehetetlennek tűnő is valósággá válhat. Mint mondta, 8-9 évesen – amikor gyötrődve, vádlóan éppen Istent faggatta kérdéseivel, s a válasz elmaradt – minden bizonnyal szívrohamot kapott volna, ha az Úr felfedi előtte a jövőt, azt, hogy karok és lábak nélküli emberként tízmilliók előtt hirdeti majd az örömhírt, négygyermekes családapa lesz, könyvei jelennek meg, melyek sokak számára életre szóló támaszt, bátorítást nyújtanak világszerte.

„Az ittlétem értelme, hogy Isten keze és lába legyek, hogy valaki másnak megmutathassam a szeretetet” – mondta evangelizációjában.

Előadásában őszintén beszélt arról, hogy „utálta Istent”, majd arról, hogy a különféle vallásokban nem talált igazságra, s arról is, hogy „meglehet, éppen nem értünk meg mindent a Bibliából, de tudjuk, hogy Isten szeret, az összetört, a bűnös embert gyógyítja, ezért ne a kifogásokat keressük, hanem azt, amit az Igéből megértünk, s azt tegyük is.”

Nick megvallotta, hogy nehéz éveken van túl, sokan becsapták, elárulták őt, depresszióssá is vált, de az Úr eljött hozzá és felemelte őt egy lelkigondozó által 2019-ben.

Azt üzeni: „a ma szépsége az, hogy ember vagy”, mégha éppen összetört is ez az ember, hiszen ha engedjük,  Jézus jön és begyógyítja a sebeket.

Isten szent, s az ő szent törvénye, igazsága hatalmas, alázatra tanít: még az ellenségünknek is meg kell bocsájtanunk. 

Nehéz helyzetekben sokszor a csodát várjuk, s az nem érkezik. Erre azt mondta Nick: legyél te magad a csoda!

Bátorította a jelenlévőket: Jézus éppen értünk jön el, megkötözöttségünk, betegségünk, megtörtségünk, bűneink mélyébe, ezért hazugok, és az Úr ellenségétől valók azok a mondatok, hogy „inkább add fel”, meg a „nem vagyok elég jó” és a „soha nem leszel boldog”. Isten meg akarja menti a lelkünket: ez a csoda. 

A Sportarénában megtartott evangelizáció hosszú imádsággal ért véget, melynek keretében Nick Vujicic megszólította, felszólította azokat az embereket, akik még nem hisznek, vagy a hit kapujához értek, hogy ülőhelyükről álljanak fel, tanúságot téve arról, hogy készek Istenhez fordulni – és a Sportarénában nagyon sokan meg is tették ezt, kapcsolódva a központi imádsághoz. Az imádság végén buzdított mindenkit, hogy keressen gyülekezetet, közösséget, ahol megélheti hitét.

Nick Vujicic előadássorozata március 13-án, hétfőn folytatódik: délelőtt 11 órától szintén a Sportarénában tart előadást általános és középiskolás diákok számára, délután 14:30-tól pedig egyetemisták előtt beszél a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – Ludovika Arénában.

Szerző: Körössy László

Fotó: Ez az a nap! Facebook-oldala / Tóth András

Magyar Kurír

You have no rights to post comments