A világ legboldogabb országa - mit csinálnak jól a finnek?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. január 23. hétfő

A világ legboldogabb országának választották Finnországot 2022-ben. A felmérés során az egy főre jutó bruttó nemzeti összterméket, a társadalmi támogatást, a várható egészséges élettartamot, a saját életre vonatkozó döntések szabadságát, a lakosság nagylelkűségét, valamint a belső és külső korrupció szintjét figyelték. Az általános elégedettséghez ugyanakkor a helyiek szokásai is nagyban hozzájárulnak. Frank Martela finn filozófus és pszichológus a CNBC oldalán a saját tapasztalataiból merítve mesélt arról, hogy melyek azok a dolgok, amelyeket sosem csinálnak a finn emberek, ugyanis többek között így válnak boldogabbá az átlagnál.

Nem hasonlítják magukat a szomszédaikhoz
A szakértő egy finn költemény híres sorát idézte, amely szerint „ha van szerencse, rejtse el a szerencsét”. Ez nagyjából annyit jelent, hogy ne hasonlítsuk össze magunkat másokkal, és ne dicsekedjünk a boldogságunkkal. Martela szerint a finnek ezt nagyon komolyan veszik, különösen, ha anyagiakról és a gazdagság nyílt megnyilvánulásáról van szó.
A pszichológus példaként említette, amikor egyszer összetalálkozott Finnország egyik leggazdagabb emberével, aki épp babakocsiban tolta a kisgyermekét a villamosmegálló felé. Vehetett volna magának egy drága autót, vagy bérelhetett volna sofőrt, de a tömegközlekedést választotta. Náluk a sikeres emberek is ugyanolyanok, mint mások. Mindenkinek azt tanácsolja, hogy koncentráljon inkább arra, hogy őt mi teszi boldoggá, és ne arra, hogy sikeresnek látszódjon mások szemében.

Nem hagyják figyelmen kívül a természetet
Egy 2021-es felmérés szerint a finnek 87 százaléka érzi fontosnak a természet közelségét, mert az nyugalmat, energiát és kikapcsolódást biztosít. Finnországban a munkavállalók négy hét nyári szabadságra jogosultak, amit a szakértő szerint sokan arra használnak, hogy kiránduljanak vidéken, elmerülve a természet szépségében. A finnek többsége a városok elrendezésének köszönhetően a mindennapokban is természetközeli környezetben él, a pszichológus például egy park mellett lakik, ahol rendszeresen sétálgat. Mint azt hangsúlyozta: a természetben töltött idő növeli a vitalitást, javítja a közérzetet, és a személyes fejlődés érzését adja. Véleménye szerint, ha nincs is lehetőségünk minden nap parkba menni vagy kirándulni, már az is sokat segít, ha veszünk néhány növényt és egy kicsit zöldebbé varázsoljuk az otthonunkat.

Nem törik meg a közösség bizalmi körét
Kutatások szerint minél magasabb a bizalom egy országon belül, annál boldogabbak az állampolgárok. Tavaly egy „elveszett pénztárca”-kísérlettel tesztelték a világ polgárainak megbízhatóságát: 192 pénztárcát dobtak le a világ 16 városában.
Helsinkiben 12 pénztárcából 11 került vissza a tulajdonoshoz.
A finnek megbíznak egymásban, és értékelik az őszinteséget. Ha valaki a könyvtárban felejti a laptopját, vagy elveszti a telefonját a vonaton, szinte biztos lehet benne, hogy vissza is kapja. A gyerekek gyakran mennek haza az iskolából busszal, és felügyelet nélkül játszanak a szabadban. Frank Martela úgy véli, érdemes átgondolni, hogy hogyan lehet valaki jelen egy közösségben, hogyan teremthet mélyebb bizalmat és támogathatja az erre épülő hozzáállást. Az egészen apró tettek is nagyon sokat számítanak, például ha kinyitjuk egy idegennek az ajtót vagy átadjuk a helyünket a buszon.
(velvet.hu)

You have no rights to post comments