Januártól adómentességet kapnak a 30 év alatti anyák

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. december 29. csütörtök

Januártól nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a harminc év alatti anyáknak, jelentette be Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs minisztérium családokért felelős államtitkára. Az államtitkár szerint az új kedvezménnyel is ösztönöznék a gyerekvállalást, továbbá a kormány szeretné elérni, hogy több pénz maradjon a családoknál.

A döntés előzménye, hogy egy éve szja-mentességet kaptak a 25 évnél fiatalabb munkavállalók, három éve pedig a négy-, vagy többgyerekes nők.
A kormány számításai szerint a családtámogatási rendszer most bejelentett bővítése több tízezer nőt érinthet, akik nemcsak az adófizetés alóli felmentésre, hanem minden más családtámogatási formára, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra, és a gyermekgondozási díjra, vagyis a gyedre is jogosultak. Hornung Ánges hozzátette, hogy az szja-mentesség a saját és az örökbefogadott gyerekek után is jár majd.
A döntésre azt követően került sor, hogy kiderült, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021 szeptembere és idén augusztus közt csökkent a születések száma Magyarországon. Ebben az időszakban 90?636-an születtek, ami 1364 fős visszaesést jelent a korábbi évek azonos időszakához képest.
2024-ig meghosszabbítja a kormány a babaváró hitel és az otthonfelújítási támogatás igénylésének határidejét is.
(telex.hu)

You have no rights to post comments