Háborús mindennapok - hírek + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. december 27. kedd

Katasztrofálisan csökken Ukrajna lakossága, láncvonalban lövik az ukrán településeket az oroszok, karácsony első napján több, mint 500 orosz katona halt meg a támadásokban, megsokszorozódtak a háború ellenes tüntetések - hírek + ima:

Katasztrofálisan csökken Ukrajna lakossága
Jövőre katasztrofálisan csökkenhet a születések száma, és fennállhat a veszélye annak, hogy 2030-ra Ukrajna lakossága 35 millióra csökken – állítja a Demográfiai és Társadalomtudományi Intézet. A veszély azért is áll fenn, mivel Ukrajna nemcsak a háborúban harcoló katonáit veszíti el, hanem sokan meghalnak a stressz, túlterheltség, rossz minőségű élelmiszerek és az alacsony minőségű orvosi ellátás miatt is.
Minél tovább maradnak az ukrán emberek külföldön, annál kevesebb az esély, hogy hazatérnek. A háború forró szakaszában tartunk, az infrastruktúra pedig egyre inkább tönkremegy – mind az ipari, mind a szociális. Ha pedig az embereknek nincs munkájuk és lakhatási lehetőségük, akkor nem fognak visszatérni – vélekedett Ella Libanov, az ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia akadémikusa az Ukrajinszka Pravda szerint.

 Láncvonalban lövik az ukrán településeket az oroszok
Karácsonykor sem állt le a frontvonalon húzódó kisebb-nagyobb ukrán települések támadása. Ukrán jelentés szerint az elmúlt 24 órában 10 rakéta csapódott be Harkiv körzetében Kupjanszknál, a Kupjansz-Liman vonalon 25 várost, települést ágyúztak az oroszok, míg Zaporizzsja környékén 20 várost ért találat.
Jelentések szerint három rakéta találta el nemrégiben Kramatorszkot. Ez a donyecki régió második legnagyobb városa, amely még ukrán kézen van. Bár az oroszok északról folyamatosan támadják, bevenni még nem tudták, mert az ukrán védők beásták magukat és tartják a várost.

Karácsony első napján több, mint 500 orosz katona halt meg a támadásokban
Az ukrán fegyveres erők közzétették az orosz veszteségekről szóló legfrissebb adatokat, amelyek szerint csak az elmúlt napon 550 orosz katona vesztette életét. Szerintük a legnagyobb veszteségek Kupjanszk, Avdijivka és Bahmut térségében voltak.

Megsokszorozódtak a háború ellenes tüntetések
Az ukrajnai háború kezdete óta megsokszorozódtak a tüntetések Oroszországban. A Verstka Media és az OVD-Infó nevű független emberjogi szervezet együtt elemezte, hogy hogyan növekedett a háborúellenes tiltakozások és tüntetések száma Oroszországban az invázió februári kirobbanása óta.
A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy az oroszok aktívan ellenzik a háborút, az arány pedig fokozatosan növekszik. A hatóságok több állampolgárt tartóztattak le politikai tiltakozás miatt, mint az utóbbi években bármikor.
Többezer orosz már a háború kirobbanásakor is tiltakozott a katonai akció ellen. A hatóságok már február 24-én több, mint 2000 embert tartóztattak le 67 orosz városban. Február 27-én már közel 3000 embert vettek őrizetbe, egy március 6-i tiltakozáson pedig már öt és fél ezerre nőtt a letartóztatottak száma – írja a Verstka Media.
A hatóságok erőszakos fellépése és az újonnan hozott törvények következtében március közepére visszaesett a tiltakozók száma, megszűnni azonban nem szűnt meg. A tiltakozási hullám a szeptember végi általános mozgósítás bejelentése után erősödött újra. Az általános mozgósítás bejelentésének a napján a rendfenntartó erők 1330 embert vettek őrizetbe 42 városban.
Annak ellenére, hogy a letartóztatások többsége a tiltakozás első és második hullámában történt, a többi egyenlően oszlik el az év többi részére – magyarázta Daria Korolenko, az OVD-Info ügyvédje. A szervezet számításai szerint február vége óta mindössze 18 nap telt el úgy, hogy az orosz hatóságok senkit sem tartóztattak volna le háborúellenes magatartás vagy az orosz hadsereg lejáratása miatt, tehát „szinte minden nap tiltakozik valaki az ukrajnai háború ellen”.
Ennek következtében pedig a letartóztatások és a hatósági intézkedések száma is megugrott Oroszországban.

Drága Istenünk! Látod, a sötétség mennyire eluralta az emberek szívét és a világot. Csak Te, egyedül csak Te tudod a Szeretet világosságát újra felgyújtani a szívükben, hogy meglássák, milyen szörnyűségeket cselekednek, és elforduljanak gonosz tetteiktől. Kérünk Téged, hogy add meg a bűnbánat és megújulás kegyelmét mindannyiunknak és hozd el a békét szívünkbe, Ukrajnába, Oroszországba és az egész világra! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments