Mutáns szúnyogok

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. december 24. szombat

Olyan szúnyogokat fedeztek fel Vietnámban és Kambodzsában, amelyek rendkívül ellenállóak a rovarirtó szerekkel szemben – írja a New Scientist. A vizsgált faj, az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) számos betegséget terjeszt, köztük a sárgalázat, a dengue-lázat és a Zika-vírust, ezért visszaszorításuk fontos feladat. A faj jellemzően a trópusi és szubtrópusi régiókban fordul elő, egyedszámukat pedig rovarirtó szerekkel szabályozzák.

Irtásukat jellemzően piretroid tartalmú anyagokkal végzik, amely a rovarok idegrendszerét támadja bénulást és halált okozva. A piretroiddal szembeni ellenállás általános probléma a szúnyogirtás területén, ám az kérdéses, hogy pontosan mekkora gondot is okoz.
Kaszai Sindzsi, a japán Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének munkatársa és kollégái 23 szúnyog populációt vizsgáltak meg Ghánában, Tajvanon, Vietnámban és Indonéziában, hogy kiderítsék, mennyire elterjedt piretroid-rezisztencia. A kutatók egy gyakori piretroid hatóanyagú szerrel permetezték le a rovarokat, amelynek elméletileg az érintett szúnyogok 99 százalékát meg kéne ölnie. A valóságban azonban más eredmények mutatkoztak: a legellenállóbb vietnámi populáció esetében az egyedek kevesebb mint 20 százaléka pusztult csak el.
Az életben maradt példányok vizsgálatával a tudósoknak sikerült beazonosítaniuk azt a genetikai mutációt, amely az rezisztenciáért felel: az L982W-t. Becsléseik szerint a Kambodzsából és Vietnámból származó szúnyogok nagyjából 78 százaléka rendelkezik az L982W-vel, amelynek köszönhetően akár százszor nagyobb mennyiségű méreganyagot is túlélhetnek mint fajtársaik.
Kaszai úgy gondolja, szükséges volna, hogy a környező országok – például Kína és Thaiföld – felmérjék, náluk is elterjedtek-e ezek a mutánsok. A kutatás rávilágít arra, hogy a szúnyogirtáshoz piretroidra támaszkodó államoknak minél hamarabb alternatív rovarölő szerekre kellene váltaniuk.
(24.hu)

You have no rights to post comments