Drámai klímaváltozást jósol a Római Klub

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. május 08. kedd

Több aszályra és áradásra, a kártevők és az extrém időjárási események elszaporodására számíthat a bolygó az évszázad közepétől. A nemzetközi politikai kérdésekkel foglalkozó agytröszt, a Római Klub most közölte friss jelentését.

"Évente kétszer annyi üvegházgázt bocsátunk ki, mint amennyit az erdők és a tengerek el tudnának nyelni" - így foglalta össze a Római Klub 2052 című jelentését Jorgen Randers norvég gazdasági szakember és jövőkutató, a tanulmány egyik szerzője. A nemzetközi politikai kérdésekkel foglalkozó, 1968-ban alapított agytröszt hétfőn hozta nyilvánosságra friss jelentését a klímaváltozásról.

"A negatív hatások jelentősek lesznek. Az emberiség kiaknázta a bolygót, néhány esetben már 2052 előtt helyi összeomlásokat élünk meg" - mondta Randers a jelentésről Rotterdamban. "A tengerszint fél méterrel lesz magasabb, az arktiszi jég nyaranta el fog tűnni, az 'új' időjárás egyaránt sújtani fogja a turistákat és a földműveseket is" - mondta.

A szakember szerint az üvegházgázok kibocsátása csak 2030-ban éri el a csúcsot, ez viszont túl késő ahhoz, hogy az átlaghőmérséklet globális emelkedésének gátat szabjanak a még éppen elfogadhatónak tartott két Celsius-fokos mértéknél. 2080-ra a bolygó átlaghőmérséklete 2,8 fokkal lesz magasabb, ez önmagában erősödő klímaváltozást válthat ki.

Randers úgy véli, a gazdaság a folyamatos növekedéssel árt az éghajlatnak és a természeti kincseknek. Rávilágított, hogy kutatók számításai szerint a gazdaság már nem is hoz nyereséget, tekintetbe véve azt az árat, amelyet a környezetkárosítás követel. A norvég szakértő szerint a világ GDP-je a vártnál lassabban fog növekedni, mert sok ország gazdasága kiaknázta fejlődési potenciálját.

A jövőkutató úgy véli, kevesebb lesz a születések száma. A Földön 2040-ben él majd a legtöbb, vagyis 8,1 milliárd ember, attól kezdve viszont csökkenni fog a lélekszám. "A dolgok nem mehetnek a szokásos kerékvágásban, ha azt akarjuk, hogy unokáink egy olyan bolygón éljenek, amelynek van jövője, és amellyel jól bánnak" - tette hozzá Ian Johnson, a Római Klub főtitkára.

A testület már 1972-ben, az elsők között figyelmeztetett a növekedés és a környezetszennyezés határaira, világszerte feltűnést keltve. A mostani dokumentum vezető tudósok, gazdasági szakemberek, illetve jövőkutatók részvételével készült. A klubnak volt és jelenlegi államfők, ENSZ-diplomaták, üzletemberek, tudományos kutatók a tagjai. Az aktív tagok között  van Beatrix holland királynő, Javier Solana volt NATO-főtitkár, Hans-Peter Dürr kvantumfizikus és tudományfilozófus, valamint Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó államfője.
 (MTI)

You have no rights to post comments