Ennek véget kell vetni... - háborús hírek + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. december 17. szombat

Több százezer orosz nő maradt egyedül a családfenntartás gondjaival, majdnem 3000 megrongált oktatási intézmény, rakétazápor egész Ukrajnára, a neves filozófus szerint a háború miatt kihalhat az emberiség, humanitárius katasztrófa és forródrót a meneküléshez... hírek + ima:

Több százezer orosz nő maradt egyedül a családfenntartás gondjaival a mozgósítás bejelentése után A jelentések szerint több százezer orosz férfi menekült el az országból azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette szeptemberben a részleges mozgósítást – írja a Szabad Európa. Rengetegen hagyták hátra a feleségüket és családjukat, akiknek így egyedüli felelősségük a családról és a gyerekekről gondoskodni – sokszor bármiféle támogatás nélkül.

Az orosz légicsapások eddig több mint 2800 oktatási intézményt rongáltak meg vagy semmisítettek meg, legkevesebb 5,7 millió iskoláskorú gyermek nem tud iskolába járni Ukrajnában – közölte az Európai Bizottság. Ezért az Unió 100 millió eurós (mintegy 40 milliárd forint) támogatási csomagot különített el az Oroszország Ukrajna elleni háborújában megrongálódott iskolák újjáépítésére – közölte az Európai Bizottság pénteken. Az EU a háborúban megrongált és lerombolt iskolák újjáépítését támogatja és iskolabuszokat szállít Ukrajnába, hogy a gyerekek valóban a lehető legjobb körülmények között utazhassanak iskolába és tanulhassanak. Ukrajna jövője azzal kezdődik, hogy gyermekei visszatérnek az iskolákba.
 
Pénteken rakétazápor hullott Ukrajnára, Oroszország a háború egyik legnagyobb támadását indította. Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy tévéműsorban kifejtette, hogy az orosz erők Tu–95-ös repülőgépekről H–555-es és H–101-es rakétákat lőttek ki, Kalibr típusúakat pedig a Fekete-tengerről. Ezenfelül SZ–300-as légvédelmi rakétákat is indítottak az orosz erők. Az ukrán légvédelem Tu–22M-as bombázókat és MiG 31K típusú repülőgépeket észlelt, utóbbiak Kinzsal-rakétahordozók. Ezen felül Szuţ35-ös repülőgépek is „dolgoztak” H–59-es rakétákkal, továbbá a Kaszpi-tenger északi részéről is voltak kilövések. Légiriadót fújtak az egész ország területén...

Harari szerint „Putyin miatt kihalhat az emberiség”
A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani.
Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió.
Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem lehetett számítani erre a lépésre. „De az orosz autokrata úgy döntött, hogy véget vet az emberi faj legbékésebb korszakának, és egy olyan új, háborús korszakba taszítja az emberiséget, amely mindennél rosszabb lehet, amit eddig láttunk” – írta a történész, majd hozzátette: Mindez akár egész fajunk túlélését is veszélyeztetheti.
Harari végül arra is kitért: az ukrajnai háború azért is tragikus, mert az utóbbi évtizedek megmutatták, hogy a háború egyáltalán nem elkerülhetetlen (tehát most sem volt szükségszerű, hogy ennek a konfliktusnak ki kell törnie 2022-ben).

Csaknem 4300 orosz katona hívta már a megadás biztonságos módját garantáló forródrótot  projekt indulása óta közel 4300 orosz katona hívta már a megadás biztonságos módját garantáló, Élni akarok nevű forródrótot – közölte Vitalij Matvienko, a projekt szóvivője. A kezdeményezés célja, hogy az orosz katonák biztonságosan megadhassák magukat az ukrán haderőnek. A szóvivő szerint leginkább olyan orosz katonák veszik fel a kapcsolatot, akiknek elegük van a harcból, vagy kényszerből lettek besorozva – írja a The New Voice of Ukraine.
 Az ukrán védelmi minisztérium szerint az oroszok közel 40 múzeumot raboltak ki Ukrajnában a háború kezdete óta. Az orosz katonák egyik legújabb áldozata a Herszon Regionális Helytörténeti Múzeum volt, amely korábban mintegy 180 ezer kiállítási tárggyal büszkélkedett. Most viszont egyes termeiben a polcok teljesen üresen állnak.

Még nagyobb lehet a humanitárius katasztrófa
Volker Turk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint az ukrán infrastruktúrára mért további csapások a humanitárius helyzet súlyos romlásához vezethetnek, és további lakóhelyelhagyásokra lehet számítani.
Az Emberi Jogi Tanács előtt ukrajnai útját követően Volker Turk úgy fogalmazott, hogy az orosz csapások emberek millióit teszik ki rendkívüli nehézségeknek. „A további csapások a humanitárius helyzet további súlyos romlásához vezethetnek, és további kitelepítéseket idézhetnek elő” – mondta az emberi jogi főbiztos a The Guardian szerint.

Ennek véget kell vetni - Istenünk, de mi nem tudunk! Nélküled tovább folytatódik az esztelen öldöklés és pusztítás. Országok romokban, milliók menekülnek, a gonosz lelkek ujjonganak, az antikrisztusi emberek pedig tovább folytatják őrült tervüket. Jöjj Uram, mert nélküled elveszünk! Békét, békét, adj békét a világnak! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments