Népirtásnak ismerte el a holodomort az Európai Parlament

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. december 16. péntek

Az Európai Parlament csütörtökön népirtásnak ismerte az Ukrajnában 1932-ben és 1933-ban mesterségesen előidézett éhínséget, a holodomort, amelyben több millió ukrán vesztette életét, és amelynek fő okozója a Joszif Sztálin vezette szovjet kormányzat tevékenysége volt - közölte az MTI.     

A képviselők állásfoglalásukban arra kérik az uniós tagállamokat és a többi országot is, hogy hívják fel a figyelmet arra, hogy mi történt a holodomor alatt, hogy milyen bűnöket követett el a szovjet totalitárius rendszer.    
Az állásfoglalás elítéli a jelenlegi orosz rezsimet, amiért manipulálja a történelmi tényeket, és felszólítja Moszkvát, hogy minél előbb kérjen bocsánatot ezekért a bűnökért. Az EP szerint a totalitárius szovjet rendszer dicsőítése, Sztálin kultuszának újjáélesztése vezetett oda, hogy Oroszország ma a terrorizmus támogatója.    
Az állásfoglalás a szovjet időkre utalva azzal vádolja a jelenlegi orosz rezsimet, hogy megsérti Ukrajna szuverenitását és területi integritását, Ukrajna mint nemzetállam felszámolására törekszik, és elpusztítja a nép identitását és kultúráját.
Elítéli azt is, hogy a folyamatban lévő háború globális élelmiszerválságot okozott, mivel Oroszország „kifosztotta Ukrajna gabonaraktárait”, és továbbra is megnehezíti az ukrán gabonaexport biztosítását a világ legszegényebb országaiba.
(index.hu)

You have no rights to post comments