Három jó kérdés nehéz betgséggel küzdőknek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. november 17. csütörtök

Olykor tanácstalanok vagyunk, mit mondjunk egy nehéz, talán halálos betegséggel küzdő embernek. Önkéntelenül is megbánthatjuk őket, érzéketlennek vagy okoskodónak tűnhetünk...

Ezt mondd: „Hogy érzed magad?”
Egyszerűen hangzik, azonban nagyon hasznos ez a kérdés. Készüljünk fel rá, hogy meghallgassuk, amit a másik erre mondani szeretne, még ha nehéz is hallanunk azt. Ne vágjunk rá hamar valamit a másik válaszára, hagyjunk neki egy kis teret, hogy kifejezhesse az érzései mélységét.

Ezt mondd: „Van valamilyen gyakorlati dolog, amivel segíthetek?”
Ez egy nagyszerű felajánlás. Sokat segíthetünk a másiknak azzal, hogy levesszük a válláról például a bevásárlás vagy az ügyintézés terhét.

Ezt mondd: „Milyen módon szeretnéd, hogy támogassalak?”
Ezzel visszaadhatjuk egy kicsit a másik kezébe azt a kontrollt, amit a lebetegedése sok szempontból elvett tőle. Álljunk rá készen, hogy tényleg segítsünk azon a módon, amit kér tőlünk a másik.
A rák elleni küzdelem nehéz a betegek számára, és a környezetük sem mindig képes a legjobban kezelni ezt az elképzelhetetlen helyzetet. Sok furcsa, fájdalmas, szorongással teli, esetleg dühös, vádaskodó, elszaladni vágyó érzést kelthet bennünk. Érdemes szakemberhez fordulnunk segítségért, hogy könnyebben meg tudjunk birkózni ezzel az embertelen szituációval, és hogy jobban tudjuk segíteni a szerettünket is.
(divany.hu)

You have no rights to post comments