Kezd összeomlani a tápláléklánc?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. szeptember 19. hétfő

 Az emlősök táplálkozására vonatkozó 130 ezer éves adatok szerint a biológiai sokféleség tömeges válságának kellős közepén vagyunk. Ez a felfedezés egy nemzetközi kutatócsoport által készített és a Science című folyóiratban közzétett új tanulmányból derült ki, amely részletes múltat − és elszomorító jövőt − festett arról, hogy mi történik a táplálékhálózatokkal, ha a szárazföldi emlősök kihalnak.

Míg a szárazföldi emlősök körülbelül 6 százaléka halt ki ez idő alatt, becsléseink szerint az emlősök táplálékhálózati kapcsolatainak több mint 50 százaléka eltűnt. Ennek összetettsége szempontjából kulcsfontosságúak azok az emlősök, amelyek a legnagyobb valószínűséggel halnak ki − mondta Evan Fricke ökológus, a tanulmány vezető szerzője a sajtóközleményben.

​Minden összekapcsolódik
Az ökoszisztémák az összekapcsolódásra épülnek − a méhek beporozzák a virágokat, a ragadozók zsákmányt esznek. De ezek a hálók meglehetősen kényesek. Ha egyetlen láncszem eltűnik, az az egész rendszerre kihat. Ahogy egyre több faj vész el, az egyensúly egyre törékenyebbé válik.
Amikor egy állat eltűnik egy ökoszisztémából, a veszteség visszahat az ökoszisztéma összes faját összekötő kapcsolati hálóra − tette hozzá Fricke.

​Vissza a jövőbe
A kutatók egy gépi tanulási (Machine Learning) rendszert használtak − a ragadozó-zsákmány kölcsönhatások modern megfigyeléseiből származó adatok felhasználásával −, hogy következtetéseikre jussanak. Érdemes megjegyezni, hogy a gépi tanulás nem mindig tökéletes, bár a szóban forgó tanulmány szerzői azt állítják, hogy programjuk ígéretes pontosságot mutatott.
Ez a megközelítés 90 százalékos pontossággal meg tudja mondani, hogy ki kit eszik ma meg. Ez jobb, mint amire a korábbi megközelítések képesek voltak, és lehetővé tette számunkra, hogy kihalt fajok ragadozó-zsákmány kölcsönhatásait modellezzük − jegyezte meg a közleményben Lydia Beaudrot ökológus, az egyik vezető társszerző.
A kutatás bepillantást engedett a múlton keresztül a lehetséges jövőnkbe, hacsak nem sikerül beavatkoznunk a folyamatban lévő kihalási válságba.
(Forrás: Futurism, hamuesgyemant.hu)

You have no rights to post comments