Lehet-e életfogytiglanira ítélni egy kiskorút?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. július 30. szombat

Egy új-zélandi bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy 15 éves fiút egy 14 éves korában elkövetett gyilkosságért – írja a Guardian. Az ítélethozatal felszínre hozta a vitákat azzal a jogi gyakorlattal kapcsolatban, ami lehetővé teszi, hogy akár gyermekek életfogytiglani büntetést kapjanak.

A tinédzser legkorábban tíz év múlva szabadulhat feltételesen.
Kritikusai szerint ez „káros és hatástalan”, de a hatályos új-zélandi törvények életfogytiglani börtönbüntetést írnak elő a gyilkosságban bűnösnek talált személyek számára, kivéve, ha ez „nyilvánvalóan igazságtalan”.
Az elítélt, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, tavaly Paihiában leszúrta a 22 éves Bram Willemset, miután a két fiú együtt töltött egy délutánt, melynek során alkoholt és kannabiszt fogyasztottak.
A pénteki legfelsőbb bírósági ítélethirdetésen Timothy Brewer bíró elmondta: Williams illetlenül viselkedett az áldozat lány unokatestvérével, ezért ő a vádlott szóváltásba keveredtek, végül a 14 éves fiú leszúrta 22 éves társát.
Az üggyel párhuzamosan zajlik a fellebbviteli bíróságon három fiatal elítélt gyilkos ügye, akik fellebbeztek a korábban kapott életfogytiglani büntetés ellen. Ez az eset egy szélesebb körű jogvita alapját képezi, amelyben jogászok azt firtatják, hogy vajon nem „nyilvánvalóan igazságtalan-e” gyermekeket és fiatalokat életfogytiglani börtönbüntetésre ítélni.
Aphiphany Forward-Taua, a JustSpeak bűnügyi igazságszolgáltatási reformszervezet ügyvezető igazgatója szerint meg kellene reformálni a gyilkosságra vonatkozó jogszabályt Új-Zélandon. Érvelésük szerint a tinédzserek és a gyermekek nem rendelkeznek a felnőttek neurológiai fejlettségével. „Sok ilyen fiatal elkövető esetében olyan viselkedésmintát látunk, amely véleményünk szerint korrelál a neurológiai fejlődés hiányával... Ezek a fiatalok sajnos meghozzák ezeket a döntéseket, de gyakran valójában nem látják előre az eredményt” – mondta Forward-Taua. A JustSpeak szerint ilyen fiatal bűnelkövetők esetében a büntetés helyett sokkal inkább a rehabilitiációt kéne fókuszba helyezni.
A most született ítélet esetében az áldozat anyja nem éppen így gondolkodik. Christy Lacroix a bíróságon azt mondta a vádlottnak: „Elvettél egy életet, amiért érdemes volt élni, egy életet, amiért 22 éven át küzdöttem. Semmilyen kifogás nem igazolhatja az élet kioltását”. Az ügyben eljáró bíró, Timothy Brewer szerint pedig az életfogytiglani börtönbüntetés a fiatal kora ellenére is megfelelő volt ebben az esetben. Szerinte nem szokatlan, hogy fiatalok súlyos erőszakos bűncselekményt követnek el, és a közérdekkel szemben kevés súlya van a kornak.
(telex.hu)

You have no rights to post comments