Néhány őszinte szó az ukrajnai háború kapcsán - írás, képek és ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. június 18. szombat

Sok éve már, hogy felfigyeltem arra, milyen könnyen megfeleltethető a Jelenések könyvének néhány szakasza Oroszország Putyin alatti „felemelkedésével”. (Természetesen ezzel óvatosan kell bánni, mert a jelképek és szimbólumok jeleznek, de nem leírnak folyamatokat a Biblia utolsó nagy látomássorozatában.)

Aztán az ezredforduló után a putyini hódítások, amelyekkel maga alá gyűrte a volt közép-ázsiai tagköztársaságokat, megszállta több független állam egyes területeit, perszonálunióba kényszerítette Belorussziát –és világszerte lélegeztetőgépen tart összeomló hatalmi tényezőket, troll- és zsoldosseregeket pénzel –, jól mutatták, hogy a bibliai sejtés nem fantazmagória, hanem valóság, ámbár rémálom. A politikai jobboldal egy része, valamint szélsőjobb- és szélsőbal pedig nagy örömmel fogadta az új „erős embert” (hogy egy jézusi kifejezést hozzak ide a gonoszság erejére), és az általa kínált pénzt, hatalmat és befolyást.
Aztán eljött 2022. év eleje, és az orosz seregek felvonultak Ukrajna határánál. Utólag könnyű mondani, hogy világos volt a birodalmi hódító szándék és terv, de én is abban reménykedtem, hogy ez nem fog megtörténni.
Megtörtént. Most pedig látjuk az évszázados orosz taktikát: mindent földdel egyenlővé tenni - emberélet, kultúra, épületek, törvények nem számítanak -, hogy ne maradjon, aki ellenáll. Aki még él, az vagy behódol, vagy meghal, esetleg deportálják, és szabad a rablás!
Mindez a szemünk előtt történik. Láthatjuk a szétlőtt városokat, meggyilkolt embereket, s mégis, most is, hazánkban is milyen sokan vannak, akik még mindig Putyint mentegetik, kifogásokat, felmentéseket találnak a megmagyarázhatatlanra és elfogadhatatlanra (köztük a jól ismert és unt összeesküvéselméleteket is, miszerint szabadkőművesek, cionisták, globális világhatalmak és tudjukkik robbantották ki a háborút…).
Egyenes, tiszta és tényszerű beszéd: Vlagyimir Putyin és hatalmi köre évek óta készült erre a háborúra és ők robbantották ki abban a hitben, hogy ezzel is hozzájárulnak a birodalmi Nagy-Oroszország újjászületéséhez.
Természetesen senki nem gondolja, hogy Csak Putyin fekete, mindenki más fehér, mint a hó. Igen, a fegyverkereskedők is hasznot húzhatnak ebből, Kína, USA és a NATO is érdekelt lehet Oroszország gyöngítésében, és az ukrán vezetés is hozott rossz döntéseket (ámbár a 2014-es orosz invázió, és országuk területe egy részének megszállása után ez némileg érthető). Mindez azonban igazolhatja egy európai háború kirobbantását? Egy szuverén ország megszállását csak azért, mert annak szabadon megválasztott vezetése nem a mi szánk íze szerint cselekszik? (És ezt pont mi mondjuk, akik harsányan tiltakozunk „Brüsszel” minden beavatkozási kísérlete ellen?) Hogyan lehet az, hogy az 1956-os forradalom 65. évfordulójának megünneplése után néhány hónappal ugyanezek a megmondóemberek tapsolnak egy ország megszállásának és kárhoztatják azokat, akik a hazájukat védik?
Amikor elkezdtem feltenni a honlapunkra és a facebookra az ukrán háborúról híreket és imákat (olykor rajzokkal együtt, ezekről a végén írok), hogy imádkozzunk a békéért, elképesztő hozzászólásokat kaptam. Kétségbe vonták a hazaszeretetemet (hiszen Putsin révén visszakaphatnánk Kárpátalját, mint egykor Hitlertől), kereszténységemet, tisztességemet és elkötelezettségemet (más háborúk miatt biztos nem emeltem szót, csak most hőzöngök), de ezek kevésbé fájnak, mint az a mérhetetlen konokság, amivel emberek még akkor is ragaszkodnak téveszméikhez, amikor nyilvánvalóvá válik tarthatatlanságuk. És ehhez találnak társakat, politikai szereplőket és akaratot, közszereplőket és harsány megmondóembereket, komolyan pénzelt és hamis hírekkel teletömött média-felületet, amire hivatkozhatnak. Most pedig, hogy, Oroszország ismét offenzívában van, szinte érezhető, ahogy szurkolnak, és reménykednek, mint a piramisjáték-csalásba behúzott áldozatok, mintha Putyin győzelme igazolhatná a borzalmakat és elhallgattathatná az igazságot.
Ámbár ez utóbbiban igazuk lehet. Az igazságot, a tényeket ideig-óráig el lehet hallgattatni. Különösen korunkban, amikor olyan könnyű véleménybuborékban élni, ahol csak a nekünk tetsző „igazságok” hangozhatnak el. De mi lesz, ha esetleg Putyin győz és minket is újra „baráti ölelésébe” akar szorítani? Ha nem lesz elég, hogy elhallgattatják a másként gondolkodókat, de elűzik, börtönbe vetik, megkínozzák és megölik őket? Ha esetleg mi is hirtelen a „másik oldalon” találjuk magunkat, mert zúgolódtunk az elvtársi életszínvonal és szabadság szűkössége miatt?
És főleg: mi fog történni, amikor halálunk pillanatában Isten elé kerülünk? Mi lesz, amikor szétpattan a buborék és elénk kerül az összes helyzet, amikor hazugságokkal takaróztunk? Amikor rá kell néznünk a megerőszakolt kislányokra, szétlőtt házak alá temetett halottakra, menekülő milliókra, és nem mondhatjuk, hogy mi ezt nem tudtuk, nem mi tettük, miközben egy követ fújtunk azokkal, akik ezt tették? Amikor újra látjuk megtagadott barátainkat, kommentekben gyalázott ismerőseinket, ellenséggé kikiáltott embertársainkat? Ki fog akkor mellénk állni, és minket megvédeni? „Mert amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek nektek is…”
Most még időben vagyunk. Most még beismerhetjük, hogy tévedtünk. Most még imádkozhatunk a békéért, Ukrajna és Oroszország felszabadulásáért. Még semmi sem dőlt el…
Végül, még az ima előtt, néhány szó a rajzokról, amiket kifejezetten ehhez a témához rajzoltam (lásd alább): írták, hogy ez propaganda, blaszfémia és egyébként is minősíthetetlen. Hogy propaganda, azt szívesen felvállalom, az is akar lenni, propaganda a háború ellen. Hogy Krisztus szerepeltetése blaszfémia lenne, az tévedés, Isten a Szentírásban sokszor azonosítja magát népével, Jézus Krisztus pedig egyenesen kimondja: „amit a legkisebbek közül egynek tettetek, az velem tettétek”. Ha ezt egyszer megértenénk, véget érne minden háborúság! Az pedig, hogy milyen a rajzok minősége, abban minden kritika jogos lehet. Bárcsak jönnének az új Picassók és George Grosz-ok, akik képesek a képzőművészet nyelvén megrázó erővel tiltakozni! Szabad a pálya – de addig is én megteszem amit tudok, és úgy, ahogy tudom…
Ima: Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárásával, hogy add meg nekünk a bűnbánat és megújulás ajándékát! Állítsd le ezt a szörnyű vérontást, hiúsítsd meg a gonoszság minden tervét és hozd el az áldott békét és az újjáépítés idejét! Hadd jöjjön el közénk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Ámen. Miatyánk… Üdvözlégy… Dicsőség…

                    

You have no rights to post comments