A Nagy Testvér működésbe lép

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. június 17. péntek

Az elmúlt évek egyik legnagyobb pénzügyi botrányának érintettjei Kínában egyszer csak azt vették észre, hogy nem tudnak elmenni a befagyott pénzek miatti tüntetésre, mert a mobiljukra letöltött egészségügyi állapotukat mutató QR-kódjuk pirosra váltott hirtelen. Ez pedig azt jelenti, hogy még az utcára sem mehetnek ki.

A piros kódot kapott egészséges, de becsapott emberek közül egyre többen hívják fel a figyelmet a járvány idején folytatott kontaktkutatással begyűjtött személyes adatok nem megfelelő használatára. Úgy tűnik, a rendszer úgy akarja megakadályozni a hangoskodókat, hogy belenyúl egészségügyi lapjukba és Covid-státuszukat egyszerűen pozitívra változtatja.
Május óta százak mentek utcára Henan tartomány városaiban és követelték a hatóságoktól, hogy hadd jussanak hozzá betétjeikhez, amelyeket befagyasztottak négy vidéki bankban. A betéteket április végén, a recessziótól való félelemre hivatkozva fagyasztották be a pénzintézetek. A Kínai Nemzeti Bank nem sokkal később külön is vizsgálatot indított az érintett bankoknál. A felügyeleti szerveknél nem árulták el, hogy mennyi pénz ragadt benn.
Ugyanakkor a kínai közösségi médiában szerveződött károsult csoportok szerint több tízmilliárdnyi jüanról van szó (1 jüan= kb. 40 Ft). A kínai bankfelügyelet vizsgálata állítólag azt tárta fel, hogy az egyik henani befektetési banknál összejátszottak az alkalmazottakkal és online felületeken reklámoztak olyan befektetéseket, amelyeket nem tehettek volna meg. Ezt követte a betétek befagyasztása, amiről hivatalosan nem tájékoztatták az embereket.

A nagy testvér éberen figyel
Zsang, akinek van egy kis gyára, azt tervezte, hogy elmegy Henan tartomány központjába, Csengcsouba, a hét elejére tervezett tüntetésre, amelyet a pórul járt betétesek szerveztek. Szombaton este, amikor rápillantott telefonján a Covid-állapotát mutató QR-kódra, meglepve tapasztalta, hogy azt pirosra állították, noha előtte semmiféle teszten nem vett részt. Másnap elküldte gyorstesztjének eredményét – amely negatív volt – a hatóságoknak. Kínában mindenkinek le kell töltenie a telefonjára azt a QR-kódot, amely azt jelzi, hogy fertőzött-e valaki, vagy egészséges.
Aki elkapta a vírust és pozitív a tesztje, annak piros a QR-kódja. Aki feltételezhetően fertőzöttekkel érintkezett, azé sárga, és már nem veheti igénybe a tömegközlekedést, akinek pedig negatív a tesztje, annak a kódja zöld. A piros jelzés esetén utcára nem mehet az érintett, lakását semmilyen körülmények között nem hagyhatja el. A nagyobb bevásárlóközpontoknál, pályaudvaroknál egyenként ellenőrzik az emberek QR-kódját, mielőtt beengednék őket.
Zsang végül úgy döntött, hogy elutazik a tüntetésre. Amikor Csengcsouba érkezett és ismét ellenőrizte a QR-kódját, az ismét pirosat mutatott. A következő ellenőrzésnél már feltartóztatták és elvitte őt a rendőrség.
"Én és még vagy tíz károsult volt a rendőrségen, ahol a bankfelügyelet embereivel együtt hallgattak ki bennünket és arra próbáltak rávenni, hogy ne tüntessünk, hanem menjünk inkább haza. Erre egyikünk sem volt hajlandó" – mesélte Zsang, akit végül a rendőrség szállított egyenesen haza.
Már előzőleg is komoly bírálatok érték a tömeges megfigyelés állandósulását Kínában a koronavírus-járvány alatt. Sokan vélték úgy, hogy az emberekről gyűjtött adatokat a hatóságok idővel törvénytelenül használhatják fel ellenük. Egyébként még olyan betétesek QR-kódja is pirosra váltott hirtelen, akik pedig nem tervezték, hogy elmennek a bankok elleni tüntetésre.
Egy másik tartományban, egy Hebeiben élő férfi is pirosat kapott, miközben békésen üldögélt otthonában. Három napon át hívogatta a hatóságokat, majd miután megjelentek az első hírek a kínai médiában a bankbetéteseket sújtó, hirtelen pirosra váltó QR-kódokról, váratlanul ismét visszakapta zöld státuszát.
A South China Morning Post című online kiadvány értesülései szerint a betétesek folytatják a tiltakozó akciókat, mert más eszközük nem igazán maradt, hogy hozzájussanak pénzükhöz, amit sokan egész eddigi életük során gyűjtögettek össze és most mindez veszni látszik.
(index.hu)

You have no rights to post comments