Ijesztő ütemben fognak eltűnni a tanárok Magyarországról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. április 10. vasárnap

Öt év múlva nyolcezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt, akiket két-háromezer pályakezdő tanár nem tud pótolni - vetíti előre a kedvezőtlen trendet Pedagógusok Szakszervezete.

Összesen 11 978-an jelentkeztek idén pedagógusképzésre, ami mintegy ezerrel kevesebb felvételizőt jelent ezen a területen a tavalyihoz képest. A jelentkezők között azoknak a száma is csökkent, akik úgy döntöttek, hogy első helyen jelölnek meg valamilyen pedagógiai felsőoktatási szakot: ők most 8678-an vannak, míg 2021-ben 9791-en voltak.
A napilap azt is megjegyzi, hogy a pedagógusképzésbe jelentkezők száma az elmúlt három évben esett vissza jelentősen.
Ennek a folyamatnak az a lecsapódása a gyakorlatban, hogy egyre kevesebb a végzett hallgató, vagyis pályakezdő pedagógus. A 2020/2021-es tanévben számuk alig haladta meg a kétezer főt. Az egyetemre felvettek mintegy fele jut el a diplomáig, de közülük sem mindenki pedagógusként helyezkedik el, de azok közül is többen viszonylag gyorsan – egy-két éven belül – elhagyják a pályát, akik a végzettségüknek megfelelő munkakörben helyezkednek el.
Totyik Tamás, a PSZ alelnöke lesújtónak nevezte a friss számokat.
Szerinte ha a pedagógusképzésbe jelentkezők közül mindenkit felvennének és mindenki szerezne diplomát, az sem lenne elég a kieső tanárok pótlására.
A PSZ számításai szerint öt év múlva nyolcezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt, akiket két-háromezer pályakezdő tanár nem tud pótolni. A fő ok, hogy a fiataloknak ez a pálya nem vonzó, 150-160 ezer forintos nettó alapilletmény mellett ez nem is fog tudni változni.
(portfolio.hu)

You have no rights to post comments