A kijevi püspök a bucsai mészárlásról: Űr van a szívünkben, együtt sírunk az emberekkel

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. április 08. péntek

Az AgenSIR, az Olasz Püspöki Konferencia hírportálja elérte Vitalij Krivickij kijevi megyéspüspököt. Most szólal meg először, miután látta a mészárlás és a rombolás nyomait a Kijev-Zsitomiri Római Katolikus Egyházmegyéhez tartozó Bucsa, Irpiny, Hosztomel és Vorzel városában. Egyesével sorolja az áldozatok neveit, mert nagyon jól ismerte őket, akik boldog és gondtalan életet éltek ott.

„Ismerem Bucsa, Irpiny, Hosztomel és Vorzel városait, mint minden Kijev környéki várost. Nagyon barátságos, szép, békés települések. Sok ottani lakost ismerek, boldogok voltak, gondtalanul éltek ezekben a városokban. Az elmúlt hónap mindent megváltoztatott, és a háború lesokkolt.” Az AgenSIR katolikus hírügynökségnek Vitalij Krivickij SDB, a kijev-zsitomiri egyházmegye 49 éves római katolikus megyéspüspöke számolt be arról, hogyan éli meg a főváros körül történtekről szóló híreket és képeket.

Törmelék, rombolás, holttestek és tömegsírok mindenhol, egy hatalmas területen. Ezeket a városokat – mondta – ma gonosz emberek sebezték meg, barbársággal sújtották, a gyűlölet célpontjaivá váltak.

Senki se találhat igazolást az oroszok által elkövetett bűntettekre, és tudom, biztos vagyok benne, hogy amikor eljön az idő, e bűntettek minden felelősét megbüntetik.

Mi most az emberekkel együtt éljük meg és viseljük ezt a fájdalmat. Érezzük az űrt a szívünkben. Együtt sírunk minden áldozattal.”

– Egyesek népirtásról beszélnek. Így van?

– Biztos vagyok benne, hogy hamarosan mindenki megtalálja a megfelelő terminológiát, amely tükrözi a történteket. Nem férhet hozzá kétség, az itt elkövetett bűntettekre és kegyetlenségekre nincs magyarázat. Azt érezzük, hogy ukránként a gyűlölet áldozatai vagyunk. Ez egy olyan érzés, amely az elmúlt sok év alatt gyülemlett fel Oroszországban. Ez a gyűlölet ma rengeteg sebet ejtett az ukrán népen. Ami Egyházként minket illet,

nem szabad megengednünk, hogy ez a gyűlölet beköltözzön a szívünkbe, küzdenünk kell, hogy a harag ne lépjen be az életünkbe.

Ugyanakkor nem lehet a gyűlöletre gyűlölettel válaszolni, csak megbocsátással győzhetjük le azt, és találhatunk rá az igazságra.

– Az oroszok totális pusztítást végeztek. Hogyan fogják újraépíteni a városokat és meggyógyítani a szíveket?

– Ez mindannyiunk feladata, az Egyházé, a kormányé, az ukrán társadalomé, és már most azon gondolkodunk, milyen erőfeszítéseket kell tennünk ezen az úton.

Az ukrán kormánnyal már most arról beszélünk, miként építsük újra az országot, ha véget ér a háború.

Első ránézésre aggodalommal tölt el bennünket a ránk váró munka mennyisége és az a hatalmas összeg, amire minden bizonnyal szükség lesz az újjáépítéshez. De ha az ország és népünk egységére nézünk, és arra, ahogy az emberek harcolnak a megszállással szemben, tudjuk, hogy az ukránok egységben lesznek országunk szépségének helyreállításánál is. És

ha a világ minden tájáról tanúsított szolidaritásra tekintünk, tudjuk, hogy lesz segítségünk. Mindvégig éreztünk a világ szolidaritását.

Hiszem, hogy a jövőben, a háború után sem maradunk magunkra az újjáépítés feladatában. Azt is tudom, hogy Oroszországnak fizetnie kell az Ukrajnában végzett rombolásért és minden háborús bűnért, melyet földünkön elkövetett.

– Ferenc pápa is hangot adott fájdalmának a Bucsában történtek miatt. Mit mondana ma a Szentatyának?

– Hálát adok Ferenc pápának ukrán népünkhöz való közelségéért. Hálát adok minden imáért, melyet békét kérve Istenhez emelt. Hálát adok minden szaváért, mellyel a világot megszólította a háború megállításáért. Szívemből köszönöm Oroszország és Ukrajna felajánlását Szűz Mária Szeplőtelen Szívének. Kértük, hogy Oroszország térjen meg, és Ukrajnának legyen ereje ellenállni a megszállásnak.

– Ferenc pápa azt mondta, „terítéken van” kijevi látogatása. Mennyire fontos ez az út Önöknek és a béke szempontjából? Ön szerint van erre esély? Dolgoznak a megvalósításán?

– Köszönetet mondunk a pápának a vágyáért, hogy Kijevbe jöjjön. Az ukrajnai útról a háború előtt is volt már szó. Biztos vagyok benne, hogy ez a látogatás az ukrán emberek támogatásának és szeretetének újabb jele lenne. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy a háborúnak ebben a szakaszában, amikor még harcok dúlnak, ez az út nehéz volna, ha nem egyenesen lehetetlen. De

a pápa ukrajnai látogatása a béke beköszöntével valóra válhat, s ez óriási örömöt és reményt nyújt népünknek.

A háború után nekünk és népünknek segítségre lesz szükségünk, nemcsak országunk, otthonaink és városaink, de a szívünk újjáépítéséhez is. Úgy gondolom, a pápa látogatása ebben is sokat segít majd.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: AgenSIR

Magyar Kurír

You have no rights to post comments