„Ha megtalállak, mindegyikőtök fejét levágom” – cikk + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. április 08. péntek

Csak felnőtt olvasóknak! Egyre többet beazonosítanak a bucsai mészárlás felelősei közül. A német hírszerzés és hekkercsoportok is nagy szerepet játszanak abban, hogy sikerült feltérképezni, kik voltak a felelősek a vérengzés elkövetéséért...

A német hírszerzés lehallgatta a Bucsát elfoglaló orosz csapatok rádiós kommunikációját, így további részleteket ismerhet meg a világ a településen történt vérengzés részleteiről és személyes felelőseiről (Der Spiegel).
A párbeszédek között volt olyan is, amelyben orosz katonák civilek megöléséről és megkínzásáról is beszélgettek. Az egyik beszélgetésben például egy katona arról számol be a társának, hogy a bucsai főúton lelőtt a kerékpárjáról egy helyi lakost. Az áldozat képe egyébként bejárta a világsajtót is. Egy másik beszélgetésben arról esik szó, hogy a foglyul ejtett ukrán katonákat előbb vallassák ki, aztán lőjék agyon.
A Der Spiegel szerint a lehallgatott beszélgetések minden kétséget kizáróan arra mutatnak, hogy a civilek meggyilkolása és megkínzása nem egyéni túlkapások eredménye volt, hanem az orosz hadsereg tudatos stratégiája, amivel a védekező sereg lelki ellenállását próbálták megtörni. Az oroszok egyébként ugyanezt a taktikát alkalmazták korábban Szíriában is.
Többféle módon próbálják mindeközben kideríteni, hogy kik a személyes felelősei a mészárlásnak. Az Anonymus nevű hackercsoport április 3-án 120 ezer orosz katona személyes adatait publikálta, részben erre az adatbázisra támaszkodva próbálja beazonosítani a tetteseket például az Inform Napalm nevű ukrán aktivista oldal. Ők publikus adatbázisok adatait, saját forrásból szerzett adatokat, médiainformációkat és közösségi médiában megosztott képeket és videókat elemezve keresik a vélelmezett háborús bűnösöket.
Nyomozásaik során rájöttek, hogy a civilek elleni akciókat az 51460-as számú egység kezdte, amely a 64. gépesített lövészdandár alegysége. A 64-esek alapesetben innen sok ezer kilométerre a kínai határ, az Amur folyó és Habarovszk városa közelében található Knyaze-Volkonszkoje településen állomásoznak. Állományuk nagyrészt mandzsukból áll, akik pusztai lovas nép, eredetileg a mai Észak-Kína területén éltek, az 1600-as évekről a császárság 1911-es bukásáig ők irányították az országot – írja a portál.
A német kémelhárítás adatai szerint a Wagner Group nevű, kirívó kegyetlenségéről hírhedt orosz zsoldoscég embereinek kulcsszerepe volt a legdurvább bucsai kínzásokban, és nem elhanyagolható a csecsen zsoldosok jelenléte sem. Andrij Csapilenko ukrán újságíró tettesként azonosított be egy Mihail Tkacs nevű húszéves orosz katonát, akinek a Vkontakte nevű orosz közösségi oldalon megtalálta a profilját.
Tkacs nem tagadja, hogy részt vett civilek megölésében, sőt azt írta: „Már úton vagyok vissza a frontra, és nemsokára megbaszlak titeket. Ha megtalállak, mindegyikőtök fejét levágom.”
A helyszíni jelentések között Bucsában a hátra között kézzel megölt és elégetett civilek mellett találtak olyan helyi lakost, akit előbb megöltek, majd utána le is fejeztek. (szmo.hu)
Meddig még Uram, meddig még? Mikor jössz el, hogy véget vess ennek a szörnyűségnek! Állítsd le a gonoszság erőinek tombolását és vess véget a háború szörnyűségeinek Ukrajnában és az egész világon! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments