Tömegpusztító fegyvereket fejlesztő mesterséges intelligencia

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. március 19. szombat

Gonoszra állították a mesterséges intelligenciát, hat óra alatt negyvenezer vegyi fegyvert talált ki. - Gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutatók a gyakorlatban is kipróbálták, hogy milyen könnyű a mesterséges intelligenciát tömegpusztító fegyverek fejlesztésére használni. A kísérletet Collaborations Pharmaceuticals vezető kutatója Fabio Urbina végezte, miután meghívták a svájci nukleáris, biológiai és kémiai védelmi intézet konferenciájára.

Urbina és csapata a gyógyszerfejlesztésnél használt mesterséges intelligenciát állította át gonosz üzemmódba és mindössze hat óra alatt negyvenezer olyan vegyi anyagot talált ki, amely emberek elpusztítására használható. A kitalált anyagok között a ma ismert legerősebb idegméreghez a VX-hez hasonlóak is voltak (a bőrre kerülő VX-ből 5-10 milligram is halálos).
Urbina a Verge-nek elmondta, hogy a megdöbbentő eredmény úgy jöhetett létre, hogy a mesterséges intelligencia feladata a gyógyszerfejlesztés során annak megítélése, hogy egy anyag mennyire lehet mérgező az emberi szervezetre, ezért nagyon hatékony volt, amikor a tudását arra használta, hogy a lehető legkevésbé mérgező anyagok helyett a lehető legmérgezőbbeket keresse.
A szakember nem részletezte, hogy pontosan miként vették rá az algoritmust vegyifegyverek tervezésére. Az egyik tervezési út az acetilkolineszteráz-inhibitorok keresése volt, ilyen anyag például az említett VX ideggáz, amely az izomműködést leállítva gyakorlatilag fulladást okoz. A másik út a generatív modellek alkalmazása volt, amik a semmiből találtak ki molekulákat, majd értékelték azok mérgező hatását.
Urbina elmondta, hogy meglepőnek találta, hogy az MI egy sor olyan anyagot generált, amit a VX-nél is mérgezőbbnek értékelt. Hozzátette, hogy nem vészmadárkodás, de tényleg nagyon egyszerű volt tömegpuszító fegyver fejlesztésére átállítani a mesterséges intelligenciát.
(The Verge, index.hu)

You have no rights to post comments