Kémiai kukává változtatta a bolygónkat az ember

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. január 20. csütörtök

Egy új tanulmány szerint a vegyi szennyezés túllépte az emberiségnek biztonságos határértéket, olyan globális ökoszisztémákat fenyeget, amelyektől az élet függ, ezért a tudósok a termelés és a károsanyag-kibocsátás korlátozására szólítottak fel.

A Földet átható kémiai szennyezés összessége ma már az emberiséget meghatározó globális ökoszisztémák stabilitását fenyegeti – idézte a tudósokat a tanulmányt ismertető The Guardian.
A műanyagok különösen nagy veszélyt jelentnek a mintegy 350 ezer szintetikus vegyi anyaggal együtt, ideértve a növényvédő szereket, az ipari vegyületeket és az antibiotikumokat is.
A műanyagszennyezés ma már az Everest csúcsától az óceánok legmélyebb árkáig megtalálható.
A tanulmány szerzői kiemelték: a vegyi szennyezés átlépte azt a határt, amely után az ember által okozott változások kimozdítják a Földet az elmúlt tízezer év stabil környezetéből.
A kémiai szennyezés az egész Földet fenyegeti azzal, hogy károsítja az életet biztosító biológiai és fizikai folyamatokat. A növényvédő szerek például számos olyan rovart pusztítanak el, amelyek alapvető fontosságúak minden ökoszisztémában, így a tiszta levegő, víz és élelmiszer biztosításában is.
1950 óta ötvenszeresére nőtt a vegyi anyagok termelése, és az előrejelzések szerint ez 2050-re ismét megháromszorozódik. A szennyező vegyi anyagok elterjedésének üteme sokkal gyorsabb annál, hogy biztonságos keretek között lehessen tartani – mondta el Patricia Villarrubia-Gómez, a Stockholm Resilience Centre (SRC) kutatóintézet doktorjelöltje és kutatási asszisztense, aki a tanulmányon dolgozó csoport tagja volt.
Sarah Cornell, az SRC docense és vezető kutatója kiemelte: az emberiség már régóta tudja, hogy a vegyi szennyezés rossz dolog, de eddig globális szinten nem gondolkodtunk erről. A tanulmány azonban rámutat, hogy a vegyi szennyezéssel, különösen a műanyagszennyezéssel hogyan változtatja meg az emberiség a bolygót.
A kutatók szerint nem egyszerű meghatározni, hogy a vegyi szennyezés átlépte-e a globális határt, mivel nincs olyan emberi tevékenység előtti kiindulópont, amelyhez hasonlítani lehetne. Emellett rengeteg, mintegy 350 ezer vegyi anyagot regisztráltak használatra, és ezeknek csak egy kis részét vizsgálták meg a biztonságosság szempontjából.
A kutatásban tehát a mérések kombinációját használták a helyzet felméréséhez. Vizsgálták a vegyi anyagok előállításának gyorsan növekvő ütemét, és azt is, hogy ezeket az anyagokat sokkal gyorsabban bocsátják ki a környezetbe, mintsem a hatóságok képesek lennének nyomon követni vagy elemezni a következményeket. Az értékelésben figyelembe vették egyes vegyi anyagok ismert káros hatásait is.
A kutatók megjegyezték, hogy az adatok ugyan sok területen korlátozottak, de az összegyűlt bizonyítékok arra utalnak, hogy a bolygó vegyi szennyezettsége átlépte a határt.
Bethanie Carney Almroth, a Göteborgi Egyetem professzora, a kutatócsoport tagja szerint bizonyított, hogy a dolgok a rossz irányba haladnak.
A műanyagok össztömege ma már meghaladja az összes élő emlős tömegét. Ez elég egyértelmű jele annak, hogy átléptünk egy határt – magyarázta.
Villarrubia-Gómez úgy vélte: Nagyon fontos lenne a körforgásos gazdaságra való áttérés, ami azt jelenti, hogy az anyagokat és a termékeket úgy kell megváltoztatni, hogy azokat újra lehessen használni, és ne pazaroljunk.
A kutatók az Environmental Science & Technology című folyóiratban megjelent tanulmányban arra figyelmeztettek, hogy szigorúbb szabályozásra van szükség, és a jövőben a vegyi anyagok gyártásának és kibocsátásának határozott felső határértékét kell megállapítani, úgy, mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozásánál is tették.
A kémiai szennyezés az ötödik olyan globális határ a kilenc közül, amelyet a tudósok szerint már átléptünk a Földön. A továbbiak között szerepel a globális felmelegedés, a természetes élőhelyek pusztulása, a fajok számának csökkenése, valamint a túlzott nitrogén- és foszforszennyezés.
(Kuli Orsolya, index.hu)

You have no rights to post comments