Szerzetesi pályára lépett a fiú, aki a Rio de Janeiró-i ifjúsági világtalálkozón megölelte a pápát

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. január 08. szombat

A 2013-ban Rio de Janeiróban rendezett ifjúsági világtalálkozón egy kilencéves fiú átgázolt a tömegen, hogy könnyek között megölelje Ferenc pápát. A fiú ma már fiatal férfi, aki a szerzetesi hivatást választotta. A hírt január 3-án tette közzé Joaquim Wladimir Lopes Dias lorenai megyéspüspök a közösségi oldalán.

A püspök a Facebook-bejegyzésében megosztott néhány fotót; az egyik azt örökíti meg, amikor Ferenc pápa megöleli a kilencéves Nathan de Britót, a másik képen pedig Nathan már fiatalemberként látható: ferences szerzetesjelöltként áll Joaquim Wladimir Lopes Dias mellett. Nathan a Mato Grosso állambeli Rondonópolisban lépett be a Kisebb Testvérek Rendjébe.

Brazíliában sokan emlékeznek a jelenetre, amint Nathan átöleli a Szentatyát. A videofelvételen látszik, hogy a fiú az elhaladó pápamobil után ment, és egy biztonsági ember felemelte őt a járműre. Nathan a pápába kapaszkodott, és átölelte. Egy ideig ellenállt annak, hogy eltávolítsák őt a Szentatyától, de miután Ferenc pápa áldást adott neki, az egyik biztonsági őrnek sikerült leemelnie őt a járműről. Végül odavezették a tömeg széléhez, ahol a családtagjai álltak. A képeken látszik, hogy Nathan eltakarja az arcát, és sír a meghatottságtól.

Lopes püspök január 3-i posztjában a fényképek mellé egy rövid szöveget is írt, amiben megjegyezte: Nathan „mellkeresztet kapott a pápától, viselési engedéllyel. Ma ellátogatott Lorenába, ahol néhány évig élt.” A püspök felidézte azt is, hogy Nathan részt vett a brazil püspöki konferencia által 2016-ban szervezett hivatások hónapja kampányában.

A fotót, amelyen a fiú és Ferenc pápa érzelmekkel teli ölelése látható, a hivatások hónapjának szimbólumaként használták, amiről Nathan később, egy 2018-as interjúban azt mondta: „meglepetés volt”. „Csak akkor értesültem a kampányról, amikor a megyéspüspököm egy szentmisén, amelyen ministráltam, megjegyezte, hogy látott engem a plakáton” – mondta a fiatalember.

Ugyanebben az interjúban Nathan elárulta, hogy az az álma, hogy pap legyen, és hogy a hivatásának felismerésében az elsőáldozás mellett a Ferenc pápával való találkozás volt az egyik mérföldkő. „A különleges pillanat, ami meghatározta a hivatásomat, az elsőáldozásom volt. Attól a naptól fogva, bár méltatlan vagyok, az Eucharisztiában jelen lévő Jézus élő tabernákulumává váltam. Egy másik nagyon erőteljes élmény volt számomra a Ferenc pápával való váratlan találkozás a 2013-as ifjúsági világtalálkozón.”

Forrás: CNA

Fotó: CNA; Joaquim Wladimir Lopes Dias Facebook-oldala

Magyar Kurír
(sza)

You have no rights to post comments