Félezer felett a betöltetlen orvosi praxisok száma

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. október 13. szerda

Egyre inkább elöregszik a hazai orvostársadalom, pedig már most számos háziorvosi praxis kong az ürességtől – írja az Mfor az aktuális zárszámadási törvényjavaslat adatai alapján.

Az üresedő praxisok száma már 2010 és 2016 között is egyre inkább emelkedett az idő előrehaladtával, évi 10-20-40-es üresedésszámpluszokkal. 2017-ben ez a szomorú tendencia lassulni látszott, 2018-tól azonban ismét megugrott az üresedések száma. Három éve 53 újabb üres praxist jelentettek a megelőző évihez képest, tavalyelőtt pedig 62-vel nőtt ez a szám. A tavalyi ugrás mértéke azonban ennél is sokkolóbb, 107-tel nőtt a megüresedett háziorvosi praxisok száma egyetlen év alatt.
Ezzel Magyarországon mára 571 betöltetlen praxist tartanak nyilván, tavaly decemberben pedig már 402 olyan praxist jegyeztek fel, amely tartósan, vagyis több mint egy éve áll üresen. Az orvosok elöregedése azt is előrevetíti, hogy a tendencia várhatóan a közeljövőben sem változik meg, 2020 végére az aktív háziorvosok átlagéletkora 58,8 évre nőtt, ami több mint féléves emelkedést jelent a két évvel korábbi adatokhoz képest.
(index.hu)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés