Az élelmiszerek negyede eltérő minőségű egy osztrák és egy magyar boltban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. július 31. szombat

Több mint 300 terméket vizsgált meg és hasonlított össze különböző országokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021 között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt.

A három éven át zajló kutatás során három ország – Ausztria, Magyarország és Németország – üzleteiben beszerzett 78 terméktriót és 39 duót, összesen 117 terméket hasonlítottak össze (312 db egyedi minta vizsgálatával).
A közleményben a Nébih nem jegyzi, konkrétan melyik termékekről volt szó, csak annyit, hogy a termékek ötöde kereskedelmi, saját márkás termék volt. A kutatás alátámasztotta, hogy léteznek minőségbeli eltérések az Európai Unió tagállamain belül. Lényeges eltérés a vizsgálat alá vont termékek 25,6 %-ánál igazolódott.
A kutatás azt is megerősítette, hogy az eltérések különböző okokra és körülményekre vezethetők vissza. Fakadhatnak például
  -  az eltérő nemzeti szabályozásból,
  -  helyi alapanyagok felhasználásából,
  -  eltérő gyártási körülményekből.
Speciális kategóriát alkotnak a saját márkás termékek, amelyekre különösen jellemző, hogy az adott ország igényeinek megfelelően készülnek. „A fő kérdés a jövőre nézve az, hogy mindezeket számításba véve, mely eltérések lehetnek jogszerűek, illetve szükségszerűek, és azokról hogyan lehet korrekt módon tájékoztatni a fogyasztókat” – írja a Nébih. Három cég három terméke esetében már a projekt idején megtörtént a receptúraharmonizáció.
Az eredményekről a hivatal tájékoztatta az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontját. A tapasztalatok alapján a Nébih egy útmutatót rak majd össze.
(24.hu)

You have no rights to post comments