Egy szent is utazott a Titanic fedélzetén

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. április 29. csütörtök

Thomas Byles atya a Titanic hajótörésekor vesztette életét 1912. április 14-én. Kétszer is visszautasította, hogy beszálljon egy mentőcsónakba. Több tanú elmondása szerint több mint 100 embernek adott feloldozást a hajótörés éjszakáján.

Az ember még a legkilátástalanabb helyzetekben, drámák és katasztrófák idején is képes nemes cselekedetekre, akár önmaga feláldozására is, amint azt Thomas Byles atya példája is bizonyítja. A katolikus pap az utolsó pillanatban szállt fel a Titanic másodosztályára, hogy New Yorkba utazzék fivérének esküvőjére. Sajnos odaveszett a híres óceánjáró 1912. április 14-i katasztrófájában. A végzetes kimenetel ellenére mindvégig tanúságot tett a Reményről.
A hajótörés után néhány nappal számos sajtótermék, köztük a Newark Evening News beszámolt arról, hogy a pap kétszer is elutasította, hogy beszálljon egy mentőcsónakba, és habozás nélkül adta oda mentőmellényét egy másik utasnak. Több szemtanú is beszámolt arról, hogy a tragédia éjszakáján legalább száz utasnak adott feloldozást és imádkozta a rózsafüzért azokkal együtt, akik azt kérték. Miután az utolsó mentőcsónak is eltávolodott a hajótól, a hajó tatjához ment és ott imádkozta a szentolvasót a körülötte térdelő utasok egy csoportjával, akiknek nem jutott hely a mentőcsónakokban.
Szinte előjelként, április 14-én, vasárnap, a jégheggyel történt ütközés előtt néhány órával Thomas Byles atya a Húsvét utáni 2. vasárnap miséjét celebrálta a másodosztályon utazó utasoknak, majd átment a harmadosztályra, és ott angol és francia nyelven mondott szentbeszédet. Az Evening World újság április 22-i száma szerint a homília témája éppen az volt, hogy „az embernek szüksége van a vallás vigaszának közvetlen elérhetőségére, mint mentőcsónakra, ha lelke hajótörést szenvedne.”

Az egyház vértanúja
Testét nem találták meg, illetve nem azonosították. Tanúságtétele azonban él tovább. Byles atya fivérét egy európai útja során fogadta X. Piusz pápa, aki a papot az „egyház vértanújának” nevezte az azon az éjszakán tanúsított magatartása alapján. Hét további egyházi személy adta életét azon az éjjelen. Egy távoli leszármazott, Graham Smith atya 2015 áprilisában arra hívta fel az egész világ hívő embereit, hogy kérjék Byles atya közbenjárását boldoggá avatási kérelmének előmozdítása érdekében.
Fordította: Dr. Fedineczné Vittay Katalin
Forrás: Aleteia, katolikus.ma

You have no rights to post comments