Egy hazai "állatorvosi ló" történet, slusszpoénnal

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. február 15. szerda

Mostanában kellene befejeződni a munkának, de még bele sem kezdtek a tavaly októberben, összesen 19 milliárd forintos költséggel lezajlott népszámlálás kérdőíveinek gépi feldolgozásába. Lassan másfél éve húzódnak a közbeszerzési eljárások, minisztériumok és lobbisták birkóznak a háttérben, miközben a KSH statisztikusai hiába várnak az adatokra, az októberben kitöltött 50 millió oldalnyi kérdőív pedig raktárakban áll, és napról napra elavultabbak a rajtuk szereplő adatok.

A 2011-es népszámlálás adatfeldolgozásának előkészítése már egy évvel a tavaly októberi hivatalos start előtt elkezdődött. Miután a 2001-es számlálás kérdőíveit már nem manuálisan, hanem OCR-rendszerrel (optikai karakterfelismerés, a kérdőíveket beszkennelik, aztán egy szoftver értelmezi a papírra vetett információkat) dolgozták fel, és a kísérlet sikeres volt, a KSH 2010 végén is ezt az utat választotta, teszteket végeztek, előzetes tárgyalásokat folytattak ilyesmivel foglalkozó cégekkel.

2011 februárjára elkészült az a szakértői anyag, amire támaszkodva ki lehetett volna írni a közbeszerzési pályázatot az adatfeldolgozás gyakorlati megvalósítására, a pályázat azonban egyszerűen elsikkadt a minisztériumok között. Áprilisban aztán a népszámlálás felügyelete átkerült a KIM-től az NFM-hez, és második nekifutásra majdnem sikerült megoldani a problémákat (komoly gondot okozott például, hogy a költségek egy részét a KSH akkor még nem létező 2012-es büdzséjéből kellett volna fedezni, és külön kormányhatározattal kellett garanciát biztosítani arra, hogy meglesz a pénz erre). A kormány 2,5 milliárd forintot különített el erre a célra. Májusban a KSH újra elindította a közbeszerzés engedélyezését, de alig egy hónap múlva a kormány visszavonta az egészet, azzal a szűkszavú indoklással, hogy bizonyos technikai döntések még nem születtek meg az adatfeldolgozásról.

Népszámlálás vakrepülésben
Minisztériumi forrásaink szerint ez azt takarta, hogy a kormányban felmerült az ötlet az elektronikusról manuális feldolgozásra való visszatérésre. Ugyan ez sokkal lassabb, pontatlanabb és drágább megoldás, viszont jól nézett volna ki a foglalkoztatottsági statisztikákban néhány ezer adatfeldolgozó, főleg, ha az egészet be lehet söpörni az akkoriban bejelentett, majd nyáron elindított közmunkaprogram alá, sikertörténetté kozmetikázva azt. Időközben megkezdődött a lobbizás és a helyezkedés az adatfeldolgozásra specializálódott nagy nemzetközi cégek részéről, és a HVG tavaly nyári cikke szerint [1] Fidesz-közeli cégek is rástartoltak a megbízásra.

A több minisztérium, kormányközeli cégek és nemzetközi lobbisták részvételével zajló iszapbirkózás végzetesen lelassította a döntési folyamatokat és a közbeszerzés előkészítését. Időközben felépült a népszámlálás online infrastruktúrája, elkészültek a kérdőívek, kiképezték a kérdezőbiztosokat, majd eljött az október, és még mindig nem volt, nem hogy szerződés, de még közbeszerzési eljárás sem az adatok feldolgozására. "Ilyen a világon nem volt még, úgy küldtünk ki a terepre 40 ezer számlálóbiztost, hogy fogalmunk nem volt, mit fogunk kezdeni a kérdőívekkel, amiket behoznak. És egy hónap múlva úgy jöttek le a terepről, hogy még mindig nem tudtuk, ki és hogyan fogja feldolgozni az adatokat" – érzékeltette lapunknak a képtelen helyzetet egy neve elhallgatását kérő KSH-tisztviselő.

A népszámlálás októberben különösebb problémák nélkül lezajlott, és azzal együtt, hogy az online kitöltés aránya az előzetesen becsült 10 százalékosnak végül majdnem a duplája lett, így is 50 millió oldalnyi kitöltött, és feldolgozásra váró papír kérdőív lett az eredménye. Novemberben már kezdett a népszámlálást felügyelő közigazgatási és igazságügyi minisztériumnak nagyon kellemetlenné válni a munka csúszása, információink szerint ekkor a tárcától aztán még az év vége előtt távozó közigazgatási államtitkár, Gál András Levente vette a kezébe az ügyet, és pár hét alatt tető alá hozta az adatfeldolgozási munkát az Educatio Kft-vel. Mivel az Educatio 100 százalékos állami tulajdonú cég, és csak állami megrendelésre dolgozik, meg lehetett kerülni az újabb hónapokig tartó csúszást eredményező közbeszerzési pályázatot, sőt a cég ígéretet kapott, hogy a rendkívüli sürgősségre tekintettel a nyílt eljárás alól mentesülnek a saját beszerzéseikkel.

Enter Educatio Kft.
Decemberben szűkszavú közlemény jelent meg a Magyar Közlönyben arról, hogy az Educatio végzi az adatfeldolgozást, a megfelelő szoftveres-hardveres háttér és a munkaerő toborzása illetve betanítása után a kérdőívek feldolgozása március elején indul (az első, 2011 májusában kiírt közbeszerzés szerint ekkorra már az első feldolgozott eredményeket kellett volna nyilvánosságra hozni). Az Educatio és a KSH közötti együttműködés a hirtelen szervezés ellenére meglepően jól alakult, a cég alkalmasnak bizonyult a feladatra, ráadásul a májusi 2,5 milliárdnál jelentősen olcsóbban vállalták a munkát – mondta el kérdésünkre Dr. Németh Zsolt, a statisztikai hivatal elnökhelyettese. Információink szerint ez az összeg 1,7 milliárd forint volt.

Az Educatio egyébként kompromisszumot talált a manuális és az elektronikus feldolgozás között, és olyan rendszert dolgozott ki, ahol az OCR leggyengébb pontján, a folyó írás elolvasásánál veszi át emberi munkaerő a feladatot. Ez a kérdőíveken néhány kifejtős kérdést érint, mint a nyelvismeret vagy a foglalkozás, a többi kérdést, ahol csak x-eket kellett írni a megfelelő rubrikákba, gép dolgozza fel. A cég így négy hónap alatt, 5-600 ember foglalkoztatásával ígérte a munka elvégzését, július végére.

Az első határidőre, január 20-ra el is készült a kérdőíveket tároló, és a feldolgozást kiszolgáló raktár, különleges biztonsági intézkedésekkel, a hozzáférést, rendszerezést meggyorsító rendszerekkel. A Kft. nyolc beszerzése (szoftverlicencek, informatikai eszközök, munkaerő-kölcsönzés, stb.) közül hetet azonban a nyílt beszerzés alóli mentesség ígérete ellenére megtámadott [2] a Közbeszerzési Döntőbizottság, két nappal a határidő előtt. Mivel a közbeszerzési hatóságnál az ügyek átfutási ideje miatt a további határidőket biztosan bukta volna a cég, a KSH-val fel is függesztették a szerződést.

Vissza a startmezőre
A helyzet most nagyjából ott áll, ahol novemberben, a kérdőívek beérkezése után. Három héttel a munka elkezdésének jelenlegi, már alapban hónapokat csúszott határideje előtt nincs érvényes szerződés, az adatfeldolgozáshoz szükséges beszerzések állnak, és mindenki a közbeszerzési hatóság döntésére vár, ami legkésőbb február huszadikáig húzható. Ha a megtámadott beszerzéseket mégis érvényesnek találják, az adatfeldolgozás kezdete legjobb esetben is egy hónapot csúszik, ha közbeszerzést kell kiírni, az erre még legalább három hónapot rátesz.

És ez még mindig csak a papíros kérdőívek feldolgozásának kezdete, ami az Educatio és a KSH közti szerződés szerint öt hónapot vesz igénybe. Ez után jön az adatbázis összefésülése az online kitöltött kérdőívek adataival, a hibák kiszűrése, az adatbázis megtisztítása, ami Dr. Németh Zsolt szerint nagyjából újabb négy hónapnyi munka. És csak ezek után szabadulnak rá a statisztikusok az óriási adathalmazra, hogy olyan információkat bűvészkedjenek ki belőle, amelyek létfontosságúak az ország hosszú távú stratégiai tervei, befektetései szempontjából. Ha mostantól minden a lehető legoptimálisabban alakul, a népszámlálás első ilyen, rendszerezett adatai és tanulságai akkor is csak valamikor 2013 tavaszán láthatnak napvilágot, az eredeti tervekhez képest egy éves késéssel. Szerencsére az EU felé csak 2014-re van adatszolgáltatási kötelezettségünk, és azt a határidő ma még az eddig összeszedett késéssel együtt is tarthatónak tűnik.

Hogy mi értelme van most akadályozni a munkát, amikor végül egy állami cég kapta meg a megbízást, ami a tervezettnél bőven olcsóbban dolgozik, arról csak összeesküvés-elméletek keringenek. Eszerint a 2,5 milliárdos mézesmadzagra rákapott, majd a megbízásért hónapig lobbizott, végül hoppon maradt multicégek és kormányközeli magyar vállalkozások bosszújáról van szó, amelyek most ott tesznek keresztbe a projektnek, ahol csak tudnak. Egyik forrásunk egy több éves anekdotával illusztrálta a helyzetet, amikor egy államtitkártól szívességet kért egy ismerőse, és azt a választ kapta, "sajnos semmit nem tudok elintézni, de bármit meg tudok akadályozni".

(Hanula Zsolt, index)

You have no rights to post comments