Az anyós és menye kapcsolatáról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. június 06. szombat

Elképzelhető lenne, hogy vannak olyan anyósok, akik tényleg nem szeretik a menyüket? Ha igen, miért? A tudatalatti okokról  Madeleine A. Fugére professzor, szociálpszichológus írt a Psychology Todaynek. Természetesen egyik sem lehet alapja áskálódásnak, folyamatos kritizálásnak, és nem árt azt sem az anyós tudtára adni, hogy fia felnőtt, és saját döntéseket hoz, amikkel ő nem feltétlen ért egyet, de ettől még el kell fogadnia. Különösen igaz ez a házastárs megválasztására.

Más nőt képzelt a fia mellé
Sokszor előfordul, hogy a szülők értékrendjével ütközik az új családtag valamelyik vonása. Azokat a tulajdonságokat, amiket a párok kedvelnek és értékelnek egymásban, egyáltalán nem biztos, hogy az anyós is ugyanolyan fontosnak tart.
A vonzó külső, izgalmas személyiség vagy jó humor másodrangú, a magas elvárásokkal rendelkező anyákat jobban érdekelheti a jó családi háttér, a stabil pénzügyi helyzet, a hasonló vallás vagy etnikum. Ha szívünk választottja nem felel meg a „követelményeknek”, az táptalajt adhat a kialakuló ellenszenvek.

Túl vonzó
Szintén gyakori konfliktusforrásnak számít, ha a szülő úgy érzi, felnőtt gyerekének párja túl vonzó. A bizalmatlanság alapja az előfeltételezés, hogy úgyis megcsalja, vagy legalábbis előbb-utóbb elhagyja szeretett fiát. Ennek a félelemnek van némi alapja, az evolúciós elmélet szerint azok a nők, akik szebbek férjeiknél, nagyobb valószínűséggel lépnek ki a kapcsolatból, és keresnek más alternatívát. Azonban ez igaz a jóképű férfiakra, akik a teória szerint kisebb eséllyel vesznek részt a közös gyerek felnevelésében.

Evolúciós háttér
Szigorúan evolúciós szempontból nézve a férfiaknak előnyösebb rövid távú kapcsolatokba bonyolódni annak biztosítása érdekében, hogy minél több nő révén örökítsék tovább génjeiket.
Érdekes módon az anyósok beavatkozása a kapcsolatba tükrözheti az anya tudattalan vágyát, hogy segítsen fiának „terjeszteni a magját”. Ezért fordulhat elő, hogy bár akaratlanul, mégis különböző módszerekkel gyengítik fiuk házasságát.

Verseny a szeretetért
Ugyan a konfliktusok közül ez a legritkább, mégis bizonyítottan vannak olyan anyósok, akik menyükkel versenyeznek fiuk idejéért és figyelméért. Kutatások szerint főleg az idősebb nők érezhetik magukat elhanyagolva, tudattalan félnek attól, hogy gyerekük kizárja őket az életükből, ezért szabotálják a házasságot.

A konfliktus kezelése
A konfliktusok kezelésének legjobb módja biztosítani az anyóst arról, hogy jó párt alkottok. Legegyszerűbb, ha mutatjátok, mennyit törődtök a másikkal. Jó tudni, hogy ha már a házasság előtt gyakrabban találkoznak a szülők az új partnerrel, az esküvő utáni pozitív kapcsolatot is elősegítheti. Durvább konfliktus esetén  nem szabad meghátrálni, de túlságosan bevonódni sem, itt a szülővel a férfinak kell tisztáznia a dolgokat. Azok, akiknek házastársa kiáll választottja a szülőkkel való konfliktus során, sokkal elégedettebbek a házasságukkal.
(femina.hu)

You have no rights to post comments