A Renovabis szolidaritási kampányt hirdet a kelet-európai keresztények javára

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. május 23. szombat

Pünkösdi gyűjtésre hívja a németországi katolikusokat a Renovabis Alapítvány, melynek bevételét a kelet-európai rászoruló testvéreknek juttatják majd el. Rendszerint számos esemény kíséri a kampányt, de idén a koronavírus-járvány miatt ezeket törölték.

A német püspökök kérik a híveket, hogy támogassák a Renovabis segélyszervezet kezdeményezését, s ezáltal járuljanak hozzá a kontinens békéjéhez: „Európában sem magától értetődő a béke. Sok kelet-európai ország 30 évvel a kommunista uralom megszűnése után is súlyos belső sebeket visel magán, néhányukat kívülről is fenyegetik. Az erőszakos múlt és a jelenlegi konfliktusok veszélybe sodorják a jövőt, de van okunk remélni. Az egyház a maga részéről komolyan hozzájárul a megértéshez és a békés fejlődéshez” – írják honlapjukon a német püspökök. A német híveket arra szólítják, hogy támogassák Kelet-Közép- és Délkelet-Európa lakosságát azzal, hogy érdeklődnek irántuk, imádkoznak értük és adományokat küldenek nekik.

A szolidaritási kampány tehát nemcsak pünkösdvasárnapi gyűjtést jelent, hanem két héten át adakoznak a plébániák erre a célra. Az idei kampány mottója: „Boldogok a békességszerzők – Kelet és Nyugat közös felelősséggel”. Ez arra emlékeztet, hogy milyen fontos támogatni egymást a lezárt határokon túl is, illetve hogy mennyire fontosak a szolidaritás konkrét jelei, melyeket adományok formájában juttatnak el a kelet-európai rászorulóknak.

A Renovabis Alapítvány a közelmúltban mintegy félmillió euró rendkívüli adománnyal támogatta a koronavírus-járvány miatt kialakult válság kezelésében projektpartnereit. A járvány kitörése óta a segélyszervezethez egyre több kérés futott be a 29 kelet-európai partnerországból. Május 21-től, Urunk mennybemenetele ünnepétől pünkösdi novénát (imakilencedet) tartanak az ukrán egyházzal közösen. Pünkösdvasárnap a Renovabis szolidaritási kampánya szentmisével zárul, melyet a freiburgi székesegyházban mutat be Stephan Burger érsek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

You have no rights to post comments