Cigánymissziónk, tanoda

Kategória: Cigánymisszió Megjelent: 2016. november 29. kedd

A cigánypasztorációban  eltöltött hosszú évek alatt összegyűjtött tapasztalatból kiindulva le lehet vonni a tanulságot, mi az, amire  képesek vagyunk  mi nem-cigányok  és mire mennek velünk a cigányok.

A cigányoknak nagyon fontos a közösségi lét. A közösségnek ereje van, különösen a keresztény közösségnek, mert irányt, normát ad.
Mi a pasztorációnk során egy-egy  család  életébe beléptünk és próbáltunk evangelizálni, a szociális hiányokat minimális szinten kielégíteni, vagy pótolni. Ez lehetett élelem, munkahely-keresés, a gyerekek iskolai nehézségeiben segítés.
Hónapok múlva azt vettük észre, hogy a család a maga gondolkodásába, normarendszerébe igyekezett bennünket bevonni. (Azaz nem ők indultak el „felénk”, hanem minket igyekeztek az ő értékrendszerükbe bevonni…) Mi magyarok szeretjük megtervezni a jövőt, a cigányság a mának él, nem néz előre. Ez bizony feszültséget jelentett lassanként. A szándékunk az volt, hogy Jézussal járják nehéz életüket, de ők a saját elgondolásaik, igényeik szerint jártak, amiben Jézus csak a bajban volt fontos.
Egyre nélkülözhetetlenebb lett a közösségi tér, ahol a saját miliő nincs jelen és a közösség iránya a meghatározó, ami korosztályonként alakul. Fontos, hogy a gyerekek ne a szülők környezetében evangelizálódjanak, fejlesszék képességeiket. Köztudott a cigány családok megengedőek a gyerekekkel, hiányzik a vonalvezetés ami a gyermek karakterének kialakulásában fontos.
Így ebből formálódott egy tanoda igénye. Igen ám, de a tanoda fenntartása igen sok pénzbe kerül. Kell egy hely, amit bérlünk, kellenek tanárok, programszervezők a szabadidő megszervezéséhez akár hét végén is és még sok minden.
Természetesen kiemelten a gyerekek iskolai felzárkóztatása a cél.
Most úgy tűnik, valaki ezt támogatni szeretné, ennek a szervezése folyamatban van.
Itt önkéntes tanárok, segítők lesznek, akik anyagi támogatás nélkül fognak dolgozni szívvel lélekkel, magas szinten, személyre szabottan a gyerekekkel.
Az elemi iskola  első osztályosaitól a nyolc osztályosokig, sőt az ezután tovább tanulóknak is.
A felzárkóztatáson túl lenne zenélés, művészeti oktatás és nem utolsó sorban tehetséggondozás, azoknak a gyerekeknek, akikben  a tehetség valamiben nem tudott kifejlődni a körülmények miatt, itt kiemelten előhozzák belőlük ezt.
Ez Érden lesz, amire szeretettel hívunk, várunk tenni akaró embereket. Pénzt nem ígérhetünk, de izgalmas szép munkát igen. Nem az a fontos, hogy valakinek milyen iskolai végzettsége van, hanem milyen szívvel akar a leghátrányosabb gyerekekért tenni, ezzel Istent szolgálni.

Tarnóczi Mária, tel.: 06-30/231-7377, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

You have no rights to post comments