Beszámoló a az érdi cigány közösség karácsonyi alkalmairól

Kategória: Cigánymisszió Megjelent: 2015. december 30. szerda

Az karácsony előtti utolsó szombaton a Ciszterci Regina Mundi  érdi apátságban kaptunk helyet, hogy a karácsonyra közösségileg felkészüljünk. Reggel 9 óra után gyülekeztünk, szép számmal - kb. 35- en -, jöttünk össze, gyerekek is voltak 15-20-an, és mi segítők, szervezők.

Hankovszky Béla atya tartott közel egyórás tanítást Jézus születéséről, a bűnbánat lényegéről – mire sokan gyóntak utána -, kérdezhették az atyát alapvető hétköznapi hitbéli dolgokról.
Ez nagyon közvetlenné tette az alkalmat, mert ilyen lehetőségek ritkán adódnak. A pap válasza számukra követendő, nagyon fontos, szeretnének eligazodni az élet kérdéseiről - itt lehetőségük volt kérdéseket feltenni több dologban is. (Nekünk is szükségünk lenne arra, hogy kérdéseket tehessünk fel és kapjunk rá válaszokat.) Az atya alázatossága, szeretete a szegények iránt bizalommal töltött el mindannyiunkat.
Ezután az altemplomban szentmise volt. A liturgia énekeit maguk játszották gitárral, szintetizátorral, hegedűvel, Orbán Zsuzsi vezetésével, aki hetente tart a gyerekeknek gitár órát. Most már összeállt egy kis dicsőítő  csapat.
A szentmise után agapé volt, egy kis disznótorosból, pizzából, süteményből – amit jótékonyságból sütöttek asszonyok más közösségből.. Az agapé alatt Balogh Elemér afrikai dobbal szórakoztatta a csapatot.
Köszönet a Regina Mundi apátnőjének  ezért a meghitt bensőséges közösségi alkalomért.
A karácsonyi éjféli szentmisén a Szeretet Misszionáriusainál voltunk, ahová minden hívás nélkül jöttek a cigány testvérek, sokan – pedig messze van a lakhelyüktől és mindig van benzin probléma -, itt egy egész zenekar állt össze cigányokból és nem cigányokból. Alig fértünk el. A szentmise után még éjjel két óráig éneklés, zenélés volt, ünnepeltük, hogy Krisztus megszületett.
Hálás vagyok Istennek, hogy az elvetett mag érlelődik a cigány szívekben és érlelődik azok szívében is akik a legszegényebbek iránt irgalmasok  és segítőkészek.
Az Úr áldása legyen velünk.
Tarnóczi  Mária

You have no rights to post comments