Cigánysors – zenés könyvbemutatót tartottunk Százhalombattán

Kategória: Cigánymisszió Megjelent: 2015. február 19. csütörtök

A rendszeres családlátogatások és segítségnyújtások között szinte felüdülés, amikor cigánymissziónk keretén belül más programokat is szervezhetünk. Egy ilyen volt most a cigányság életéről szóló második könyvünk bemutatója múlt héten Százhalombattán.

A „Cigánysors – avagy a halott cigány a legjobb cigány” című kötet  Balogh Elemér rövid  írásaiból állt össze. A városi könyvtárban  kb. 15-20-an jöttünk össze – többnyire barátok, ismerősök akik Balogh Elemért ismerik, akiknek a cigányság problémája fontos  és jóindulattal, a jobbítás szándékával állnak ehhez a témához.
A műsor elemér kannázásával kezdődött, verte a ritmust és énekelt hozzá, olykor el-elcsendesült, ilyenkor  én vagy Gyula felolvasott egy-egy novellát, verset a kötetből. Ezek után röviden bemutattam elemért a közönségnek, majd ő beszélt magáról, a munkájáról.
Elemér egy személyes  találkozással indított, amit egy osztályfőnöki órán  megélt, ahol a cigányok iránti megértésre próbálta a diákokat rávezetni.
„Megkérdeztem a gyerekeket, ért-e valakit már megkülönböztetés és bántás valami miatt.
Egy szőke törékeny kislány fölállt és azt mondta, hogy ő nem cigány, de nagyon szegények és őt lenézik emiatt. Ez a lenézettség, kirekesztettség, a cigányság körüli ambivalencia  indította el ezeket az írásokat.”
A könyv egy-egy történetén keresztül betekinthetünk a cigányság életébe, nehézségeikbe, a felelősségérzetük hiányaiba, a többségiek hozzáállásába.
A könyv igyekszik kívülről és belülről láttatni ezt számunkra olykor érthetetlen világot, életformát.
Végül a találkozón résztvevők élénk beszélgetésével zárult, így tették még élőbbé azt amiről az írások is szólnak, és amiről manapság nem lehet elég sokat beszélni.

Tarnóczi Mária

You have no rights to post comments