A cigánymisszió eseményeiből

Kategória: Cigánymisszió Megjelent: 2014. június 04. szerda

Elsőáldozás, nyári tábor, földosztás, bútorok... az érdi cigánymissziónk híreiből írt össze egy csokorra valót Tarnóczi Marika:

"A cigánymisszióban nagy segítségemre vannak a Jezsuita cigánypasztorációs műhely alkalmain részt vevő előadók, akik a saját pasztorációs munkájukról beszélnek. Havonta találkozunk a Párbeszéd Házában Budapesten  a Horánszki u 20-ban – mindenki számára nyitottak ezek az alkalmak, akit ez a szolgálat vonz, vagy csak érdekel.
Ezek az alkalmak megerősítenek munkánkban és nem utolsó sorban meggyőznek arról, hogy sok jó ember van közöttünk - bár a nyilvánosságban nem hallunk róluk – keresztényi küldetésüket végzik csendben, alázattal a legszegényebbek között.  Őket nem érdekeli milyen színűek az egyes kormányok, csak mennek előre ahogy ezt Jézus is tenné.
Azért is jó mert nem érezzük, hogy egyedül vagyunk, nem érezzük azt, hogy szembe megyünk  a világgal amikor a legmegvettebbekért küzdünk….. hogy élet van ott ahol a többség azt gondolja nincs.
Hálás vagyok Hofher atyának és dr. Kármán Judit romológusnak, ők szervezik ezeket az alkalmakat.
Vannak családok akiknek olyan súlyos terheik vannak, amiből segítséggel is csak nagyon kis kiemelkedés lehetséges. Azok a családok, akikre ez jellemző, azoknak pórbálunk adni amire nagyon szükségük van, azután hosszan és gyakran megbeszéljük az örömöket, kudarcokat.
Így történt, hogy egy család most felajánlásból kapott három ágyat – mert a régi már nagyon tönkre ment -  egy teljes konyhabútort, mert már az is szét akart esni. Ezek a felajánlások úgy találkoznak össze, hogy én az ismerőseim között el kezdem mondogatni, ha valamire szükségük van a családoknak,  azok pedig tovább adják, így előbb–utóbb a szükséget szenvedő és az adakozó összetalálkozik.
Így a tíz gyerekes család is ágyat, ágyneműt, fotelt, takarókat, játékokat,  ruhákat kapott.
A szállítás mindig nagy probléma, ebben az esetben férjemet, unokáimat kértem meg, hogy segítsenek. De ha nagyobb pakolásról van szó, kölcsön adják az autójukat egymásnak a cigány testvérek, a szállítással járó nehéz munkában összefog a család.
Nincs lehetőség bútor és ruha tárolására, de ezek talán hatékonyabban működnek
személytől személyig.
Földosztás van kilátásban Érden  azon cigány családoknak akik szeretnének földműveléssel, vagy állattartással foglalkozni. Pénteken voltam látogatóban az egyik családnál akik nagyon szívesen vállalkoznának rá. Ismerek több családot is akik szorgalmasak és családi vállalkozásban  mezőgazdasági munkát, vagy állatnevelést végeznének. Azt javasoltam, hogy nézzék meg először a helyet amit kínálnak, azután felvesszük a kapcsolatot olyan cigány emberekkel akiknek ebben már vannak tapasztalataik – nekem vannak ilyen cigány ismerőseim.
Jön a nyári szünet, az iskolás cigány gyerekek napjai nagyon üresen fognak telni. Egy tábor szervezésében vagyunk kb. 50 főt, szülőket, gyerekeket vinnénk, erre a Teréz anya nővéreitől kapunk valamennyi anyagi segítséget, de szívesen elfogadunk még anyagi vagy élelmiszer támogatást.
Vasárnap 12 gyerek volt elsőáldozó az ófalui Szent Mihály templomban a 12 gyerekből  10 cigány gyerek volt. Nagyon szépek voltak, Teréz anya nővérei gondoskodtak róla, hogy a fiúk, lányok szépen legyenek felöltözve. Egy éves felkészítés előzte meg ezt a napot és Zoltán atya betegségéből lábadozva bottal segítve magát végezte a szertartást. A  templom zsúfolásig megtelt jó volt látni, cigány-nem cigány embereket ebben a lélek emelő együttlétben.

Tarnóczi Mária"

You have no rights to post comments