Világosság a pusztában

Kategória: Eheti
Megjelent: 2020. március 30. hétfő

Minden megújulás kezdetén megjelenik a pusztaság. Már a Teremtés leírásában is azt olvassuk, hogy „kezdetben” – e legelső megújulás kezdetén -, amikor Isten teremtette az eget és a földet, a föld „kietlen és puszta volt”, és Isten Lelke lebegett a vizek felett. Ekkor Isten azt mondta: Legyen világosság! Nézzük csak, milyen az, amikor a mi különös nagyböjtünkben Isten bevilágítja életünk pusztaságát…

Bővebben...

Amiben tudunk segíteni

Kategória: Eheti
Megjelent: 2020. március 23. hétfő

A járvány itt van, de az élet megy tovább. Ezért ez most nem egy szokásos Eheti-írás, hanem valami más. Szeretnénk segíteni, hogy amennyire lehetséges, életünk megmaradjon a maga helyes medrében. Néhány dolog, amivel ebben az időszakban segíteni tudunk nektek:

Bővebben...

A maga természete szerint

Kategória: Eheti
Megjelent: 2020. március 16. hétfő

A skorpió át akart kelni a folyón, de nem tudott úszni. Ezért megkérte a békát, hogy vigye át, de az nem akarta megtenni, mert attól félt, hogy a skorpió megszúrja, és a mérgével megöli. Végül mégis beleegyezett, a hátára vette és úszni kezdett a vízben. A folyó közepén azonban a skorpió megszúrta a békát. „Miért tetted?” – kérdezte a béka. „Most mindketten meghalunk!” „Mit tehetnék – válaszolta a skorpió – ilyen a természetem.”

Bővebben...

Személyes és országos bűnlista

Kategória: Eheti
Megjelent: 2020. március 09. hétfő

Isten kegyelmei bőségesen áradnak ránk. Ha nem akarunk olyanok lenni, mint egy nokedliszaggató, tele lyukakkal, amiken keresztül a kegyelem elfolyik, bűnbánatot kell tartanunk személyesen, de közösségileg is. Itt egy rövid, szubjektív bűnlista, a hét főbűnt alapul véve:

Bővebben...

A kegyelem megsokszorozása

Kategória: Eheti
Megjelent: 2020. március 02. hétfő

Kegyelmi időben vagyunk, közeledik az Eucharisztikus Kongresszus is, és rengeteg nagyon jó keresztény program van most hazánkban. Isten kiárasztja ránk áldásait, kegyelmeit, amit megsokszorozhatunk és százszoros termést hozhatunk. Mit kell tennünk, hogy ez megtörténjen?

Bővebben...

Cigány vagyok

Kategória: Eheti
Megjelent: 2020. február 24. hétfő

Amikor meghallottam, hogy milyen kérdések lehetnek az új „nemzeti konzultáció” kérdőívén, arra gondoltam, hogy kiteszek magamról egy fotót, azzal az aláírással, hogy „cigány vagyok”. Aztán láttam, hogy beindul valamilyen társadalmi immun-reakció, pedagógusok, pszichológusok, szociológusok, komoly emberek tiltakoznak – de azt gondolom, hogy nekünk, keresztényeknek nagyon fontos ehhez még egy szempontot hozzá tennünk, nehogy úgy járjunk, mint hazánk az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus után.

Bővebben...

Koronavírus, Leonardo Da Vinci és a józanság lelke

Kategória: Eheti
Megjelent: 2020. február 17. hétfő

Pál apostol azt írja Timóteusnak, hogy „nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.”  (2Tim 1,7) Erre a józanságra pedig nagy szükségünk lenne. Most egy esemény – koronavírus járvány -, és egy ember – Leonardo -, esetén szeretném ezt illusztrálni.

Bővebben...

Nézzünk szembe az igazsággal

Kategória: Eheti
Megjelent: 2020. február 10. hétfő

Szeretjük azt hallani, hogy az Isten szeret minket – és ez igaz -, de azt már nem szeretjük hallani, hogy attól, hogy az Isten szeret minket, még elkárhozhatunk – pedig ez is igaz. Jézus nagyon súlyos szavakat mondott az ítéletről, a kárhozatba vezető széles útról, a megbocsáthatatlan bűnről és Isten haragjáról – most akkor szeret minket az Isten, vagy nem?

Bővebben...

Megtérési tapasztalatok

Kategória: Eheti
Megjelent: 2020. január 27. hétfő

A Szentírásban a megtérésre való felhívás elhangzik úgy is, hogy tartsunk bűnbánatot és úgy is, hogy változtassuk meg gondolkodásmódunkat, újuljunk meg, forduljunk vissza Isten felé, illetve szülessünk újjá. Ez azt is jelzi, hogy megtérni többféleképp is lehet – most erre mutatunk néhány példát.

Bővebben...

Újjászületés

Kategória: Eheti
Megjelent: 2020. február 03. hétfő

A bűnbánat és megtérés meghirdetése nem öncél. Amikor Keresztelő János bűnbánatot hirdet, nem az a célja, hogy lelkiismeret-furdalást ébresszen – ez csak eszköz -, vagy hogy kínozza az embereket, esetleg ilyen módon nyerjen befolyást felettük. János célja a Messiás útjának előkészítése, hogy az emberek az újjászülethessenek Isten országába. De hogyan lehetséges ez?

Bővebben...

Mi a helyzet a bűntudattal?

Kategória: Eheti
Megjelent: 2020. január 20. hétfő

Keresztelő János bűnbánatot hirdet, Jézus Krisztus bűnbánatot hirdet, Péter apostol bűnbánatot hirdet, mert szerintük így lehet felszabadulni a bűn uralma alól. A modern világ szerint épp ellenkezőleg, a bűn fogalmától kell megszabadulni, mert a bűntudat megnyomorítja az embert és megakadályozza, hogy felszabadult életet éljen.

Bővebben...