Magyar filmsikerek - két film, két díj

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. március 06. szombat

Bekerült a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába Nagy Dénes első mozifilmje, a Závada Pál azonos című regénye alapján készült Természetes fény. A film elnyerte a legjobb rendezés Ezüst Medve díját. A versenyprogramban mutatták be Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című kisköltségvetésű filmjét is. A filmben szereplő Kizlinger Lilla, a legjobb mellékszereplő Ezüst Medve-díját kapta a zsűritől. A két filmről részletesebben:

Ferenc pápa: A Jézusba vetett élő hit „fertőző”, képes megváltoztatni a világot

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. március 06. szombat

Március 5-én, iraki látogatásának első napján délután a Szentatya a püspökökkel, papokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és hitoktatókkal találkozott a bagdadi Üdvösség Boldogasszonya-székesegyházban. Arra biztatta őket, hogy legyenek közel az emberekhez, és mindenütt a közösséget építsék, a békét és a kiengesztelődést szolgálják.Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

“Megmagyarázhatatlan módon segít az ima a betegeken”

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. március 06. szombat

Kinyittatná a templomokat a szlovák miniszter - személyes hangvételű bejegyzést tett közzé néhány nappal ezelőtt Facebook-oldalán Milan Krajniak szlovák munkaügyi miniszter, amelyben egy megmagyarázhatatlan jelenségre hívta fel a figyelmet: a koronavírus-fertőzött emberek közül az imádkozó betegeknél enyhébb lefolyású a betegség.

Ferenc pápa megvalósítja II. János Pál álmát: Ur városába, Ábrahám pátriárka szülőhelyére látogat

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. március 05. péntek

Ferenc pápa iraki apostoli útjával megvalósítja azt, amit II. János Pálnak nem sikerült, pedig nagy vágya volt: ellátogat arra a helyre, ahonnan Ábrahám származik, a hit eredetéhez. A három monoteista vallás eredetének földjén, Ur síkságán vallásközi találkozón vesz részt március 6-án, a béke és a testvériség reményében.

Ezt a Mária-képet Szent Domonkos vitte végig Rómán

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. március 04. csütörtök

800 évvel ezelőtt a mezítlábas Szent Domonkos vitte végig Róma utcáin a Szűzanya arcképét a rendhez frissen csatlakozó nővérekkel – akiknek rendje napjainkig meg is őrizte azt. A kép a vizsgálatok szerint még az első században készült...

Ferenc pápa katekézise: Jézus által Isten bevont bennünket a Szentháromság életébe!

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. március 04. csütörtök

Március 3-án délelőtt az imádság és Szentháromság kapcsolatáról tartotta katekézisét a Szentatya, utána pedig két felhívást is közzétett, az egyiket a mianmari nép békéje, a másikat közelgő iraki apostoli útjának sikeressége érdekében.Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Életre keltett hit – Beszélgetés Mary Healyvel, az eucharisztikus kongresszus meghívott előadójával

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. március 03. szerda

Mary Healy a detroiti Szent Szív Szeminárium egyetemi docense és a Szent Pál Bibliai Teológiai Központ vezető munkatársa. A vele készített interjú a Kossuth rádióban hangzott el, Erdő Péter bíboros, prímás bevezetője után. A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus meghívott előadójával Gécsek-Tóth Enikő beszélgetett.

Böjte Csaba az igazi böjtről

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. március 03. szerda

Az igazi böjt kölcsönös megbocsátást követel az emberek részéről, mert, csak akik meg tudnak bocsátani egymásnak, azoknak bocsátja meg Isten a vétkeiket. Szent János apostol azt mondja: Ha valaki azt állítja, hogy: „Szeretem az Istent", de testvérét gyűlöli, az hazug. "Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szeretheti az Istent sem, akit nem lát” (1Ján 4,20).

Az érzelmileg elérhetetlen emberek 7 fő jellemzője

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. március 02. kedd

Az érzelmileg elérhetetlen személy nehezen enged magához közel és nehezen osztja meg az érzéseit. Bár sokszor távolságtartó, rideg vagy épp nehezen kapcsolódó ember képét mutatja, a háttérben sok esetben az intimitástól való félelem és a bizalmi kérdésekkel való küzdelem húzódik meg.

A sivatagi atyák és a fenntartható életmód

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. március 02. kedd

John Chryssavgis amerikai teológus gondolatai: "Közvetlen kapcsolat fedezhető fel az ókeresztény sivatagi atyák és a természeti környezet megóvásának igénye között. A sivatagnak sokféle arca van, a nélkülözés és a kopárság csak az egyik összetevője. Ausztráliában például, ahonnan származom, az emberek inkább elmenekültek a sivatagból, s a földrész peremterületein telepedtek le, ami azt jelzi, hogy egészen mást tartanak fontosnak, mint az ókeresztény kor aszkétái.

Ördögi kórtünetek

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. március 02. kedd

Három rövid cikk: az idei Eurovziós Dalfesztiválon a ciprusi versenyző egy istenkáromló dallal indul, egy fekete költőnő verseinek fordítását vissza kellett adnia a fordítónak, mert ő fehér volt, és végül, babonás ördögűzéssel öltek meg egy kilenc éves kislányt...