Tízéves programot fogadott el az EU a szegények megsegítésére

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. május 08. szombat

Tízéves szociális programot fogadtak el a tagországok képviselői az Európai Unió portói csúcstalálkozóján. A Portói Szociális kötelezettségvállalás címet viselő záródokumentum három fő célkitűzést fogalmaz meg, tanúsága szerint az Európai Unió  vállalja, hogy 2030-ra:

Isten mai csodáinak hirdetője – Damian Stayne is az Eucharisztikus Kongresszus vendége lesz

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. május 07. péntek

A Cor et Lumen Christi katolikus karizmatikus közösség alapítója is elfogadta a meghívást a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Damian Stayne világszerte hirdeti Isten gyógyító szeretetének örömhírét, szolgálata során sok ezer ember gyógyult meg testi és lelki betegségéből és töltekezett a Szentlélek erejével. Magyarországon is többször járt már.

Újabb részletet derítettek ki a holt-tengeri tekercsekről

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. május 07. péntek

Egy új vizsgálat alapján a holt-tengeri tekercsek közül legalább nyolcat egyetlen írnok készített – írja a The Jerusalem Post. Az érintett dokumentumok nagyjából 2 ezer évesek. A most azonosított írnok az eddigi legtermékenyebb, akit az ősi iratokat elemezve azonosítottak.

Egy „sikertelen” élet szentsége – Ferenc pápa szentté avatja Charles de Foucauld-t

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. május 05. szerda

A május 3-ai bíborosi konzisztóriumon döntöttek hét boldog szentté avatásáról. Ferenc pápa szentté avatja Charles de Foucauld-t is, még ha a koronavírus-járvány miatt egyelőre nem is döntöttek arról, mikor végezhető el a szertartás. A Fratelli tutti kezdetű enciklikában a pápa példaképnek ajánlotta őt, aki „lényegében egyetemes testvér akart lenni”.

10 perc alatt csökkenthető a magányosság érzése

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. május 04. kedd

A magánytól nehéz megszabadulni, azonban mi is sokat tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat. Akár olyan tevékenységekkel, amelyek nem igényelnek sok időt és energiát.

Hetven éve nyelik a halak a mikroműanyagot

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. május 04. kedd

Már az 1950-es évek óta nyelik le a mikroműanyagokat a halak, ezek koncentrációja pedig folyamatosan növekedett a beleikben – írja a PhysOrg-com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A megsebzett emberiség Mária segítségét kéri – Ferenc pápa vezette a májusi imamaraton első alkalmát

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. május 04. kedd

Májusban a világ Mária-kegyhelyein a hívek az ősegyház mintájára együtt emelik fel könyörgő szavukat Istenhez, Szűz Mária közbenjárását kérve, hogy megszűnjön a világjárvány s újrainduljon a társadalmi és a gazdasági élet. A Szent Péter-bazilika Gergely-kápolnájában Ferenc pápa vezetésével imádkozták el a rózsafüzért az imamaraton első napján, május 1-jén.

„Pénz, sör, sport. Ennyi az egész?” – Sigitas Tamkevičius bíboros a kultúra ellaposodásáról

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. május 04. kedd

A litván egyház legendás szovjetkritikus alakja, Sigitas Tamkevičius jezsuita bíboros a napokban adott egyik interjújában élesen bírálata az ellaposodóban lévő és a kritikus vélemények elnémítására hajló mai kultúrát:

Őrült világ: Bíróság kötelezte a főpolgármestert a két anya alkotta család elfogadására

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. május 03. hétfő

A római bíróság ítélete szerint mindkét szülőt anyaként kell feltüntetni azoknál a gyermekeknél, akiket két nő nevel. Korábban ezt Róma főpolgármestere, Virginia Raggi megtagadta – írja az MTI.

Ferenc pápa: Maradjunk Jézusban! Vele mindenre képesek vagyunk!

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. május 03. hétfő

Május 2-án a Szentatya ismét a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel együtt imádkozta el a húsvéti időben szokásos Mária-antifónát, a Regina caelit. Beszédében a Jézussal való szoros, személyes kapcsolat elsődlegességéről elmélkedett. Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

A Loretói litániáról

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. május 02. vasárnap

Egyházunk a Szűzanyának, Isten legszebb teremtményének ajánlja májust, a virágba borulás hónapját. Az Énekek éneke vőlegényének köszöntése méltó alapja tiszteletünknek: „Kelj föl, kedvesem, gyere szépségem! A föld színén immár virágok nyílnak” (vö. Én 2,10–12).