Öröm, ima, hálaadás

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. december 18. hétfő

December 17-én, advent harmadik vasárnapján a déli Mária-imádság elimádkozásakor a Szentatya arra biztatta a hívőket, hogy örömmel, imával és hálaadással készüljenek karácsonyra. Ferenc pápa beszédét teljes terjedelmében közöljük.

Radikális csökkenés után folyamatos emelkedés

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. december 17. vasárnap

Az 1990-es évek közepétől radikálisan csökkenni kezdett a házasságkötések száma Magyarországon. A 2010 és 2016 közötti időszakban ugyanakkor folyamatosan és jelentősen, csaknem másfélszeresére emelkedett a házasságkötések száma. Mi történhetett?

Katolikus bíboros az év embere a protestáns Svédországban

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. december 17. vasárnap

"A testület általában olyan személyt keres, aki az év során olyan módon tűnt ki, amely Svédországot jobbá tette. A legfontosabb szempont az, hogy az év embere függetlenségének és eredetiségének jelét mutassa egy olyan országban, amely jó vagy rossz értelemben véve hajlik az uniformizálásra és a jól alkalmazkodókat kedveli."

Böjte Csaba levele Jézusnak

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. december 17. vasárnap

"Kedves Testvérem! Itt a karácsony! Nem tudom, írtad-e meg leveledet az angyalnak? Jézus Krisztus azt mondja, hogy nem kaptok, mert nem kértek! Mit kérünk 2017 karácsonyán az angyaltól, Urunktól, Jézus Krisztustól a magunk, szeretteink, népünk számára? Ezt a levelet mindenki maga kell megírja! Szívesen megosztom a magam levelét veletek:

Kétszer több menedékkérőt fogadtunk be idén

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. december 16. szombat

1148 menedékkérőt fogadott be Magyarország a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) adatai alapján idén január és november között. A Belügyminisztérium háttérintézményének számító BMH még soha nem osztott ki ennyi menekültstátuszt önként. 2016-ban egyébként a befogadottak száma még az ötszázat sem érte el. Oltalmazotti státust tavaly összesen 271 személy kapott, idén pedig már 980-nál tart a számláló. Ugrásszerűen emelkedett a befogadott státusban részesülők száma is, 2016-ban mindössze hét, idén már 73 fő kapott ilyen minősítést a BMH-tól.

Krisztus és a teremtett világ kapcsolata – A Pápai Ház szónokának első adventi beszéde

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. december 16. szombat

A Római Kúria munkatársai számára idén is Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes, a Pápai Ház szónoka tart adventi elmélkedéseket az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában. Az első alkalomra – Ferenc pápa jelenlétében – december 15-én reggel került sor.

„Napjaink kultúrája peremre szorította Krisztust, ezért istenemberi személyét a mindenség valós összefüggésébe kell (vissza)helyezni, vagyis a kozmoszba és a történelembe, a térbe és az időbe, a teremtés és az ember együttes összefüggésébe.

Szörnyű állapotban van az Északi-sark

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. december 16. szombat

Minden eddiginél gyorsabban olvad az Északi-sark állandóan fagyos földje, a permafroszt. Az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) kedden bemutatott jelentése, az Arctic Report Card azt írja: 1500 éve nem volt rá példa, hogy ilyen gyorsan felmelegedjen a sarkvidéki tengerek vize, és ilyen mértékben olvadjon a tengeri jégtakaró.

Mária - neki nehezebb volt

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. december 15. péntek

2010-ben tartottam egy három részből álló előadás-sorozatot, aminek ezt a címet adtuk: Mária titka. Nem mintha a Szűzanya titkolni akarna előlünk bármit is, épp ellenkezőleg! Azonban azt gondolom, hogy mi időnként teljesen félreértjük őt és ebben szerepe van azoknak az egyébként helyes teológiai, dogmatikai igazságoknak is, amit egyházunk vall Jézus Krisztus édesanyjáról.

„Töltsd meg szívem fényeddel!” – Rekordkísérlet lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. december 15. péntek

Sajtótájékoztatót tartottak december 14-én a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) budapesti székházában, amely egy rövid időutazást is magában foglalt.

Elhárul az akadály a međugorjei zarándoklatok egyházi szervezése elől?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. december 15. péntek

Henryk Hoser varsó-pragai érsek Ferenc pápa megbízásából, a Szentszék különleges küldötteként 2017-ben több alkalommal Međugorjéban járt. Az érsek az Aleteia szerkesztőségének elmondta: Ferenc pápa a közeljövőben várhatóan döntést fog hozni a jelenések valódiságáról.

"Négyszer adtak el szexrabszolgának az Iszlám Állam harcosai"

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. december 14. csütörtök

Lámia Adzsi Bassárt 2014. augusztusában, 15 évesen rabolta el az Iszlám Állam észak-iraki falujából, Kocsoból. Lánytestvéreivel együtt az Iszlám Állam harcosai egymás között adták-vették őt, Lámiát négy alkalommal adták tovább különböző férfiaknak. Volt, hogy egy bombakészítő terrorista volt a tulajdonosa. Rendszeresen verték, erőszakolták, másfél éve szökött meg fogvatartóitól, most Németországban él testvéreivel. Szerdán Budapesten tart előadást, előtte beszélgettünk vele.