Jön a Passió-film folytatása

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 23. szerda

Bár egy Jézus Krisztus utolsó tizenkét órájával foglalkozó film esetén meglehetősen furcsa folytatásról írni, de a feltámadás gondolata még tartogathat meglepetéseket - így gondolhatta ezt Mel Gibson is, aki folytatást készít nagy vitákat kiváltó 2004-es filmjéhez, a A passióhoz.

Elkészült a magyar szinglitérkép

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 22. kedd

A magyar szinglik többsége férfi, a 20–39 éves egyedülállók zöme Budapesten él, de magas az arányuk Debrecenben, Szegeden és Pécsett is – derül ki Rövid Irén szociológus, az első magyar településszintű szinglitérkép készítőjének kutatásából. Rövid Irén munkája a KSH oldalán jelent meg.

Egy héten át az Eucharisztia körül – Szeged pünkösdjéért imádkoztak

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 22. kedd

A városért és közösségeinek megújulásáért, egymásért imádkoztak a katolikus hívek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) eredetileg tervezett időpontjában a szegedi Szent József-templomban. Az egy héten át tartó szentségimádás zárónapján, szeptember 20-án Kiss-Rigó László megyéspüspökkel ünnepelték, hogy az eltelt 168 órában együtt ajánlhatták fel imáikat az Úrnak.

Képzeld el, ha 1900-ben születtél

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 22. kedd

Amikor 14 éves vagy
Kezdődik az első világháború
és akkor ér véget, amikor 18 éves vagy -
22 millió halottal.

A vérszegénység 4 típusa és kezelési módjai

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 21. hétfő

Kiket érint elsősorban, mennyire súlyos betegség, és hogyan előzhető meg vagy kezelhető az anémia?

A vízhez való jogról

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 21. hétfő

Az ivóvízhez és a jó higiénés körülményekhez való hozzáférést nem lehet megvalósítani úgy, ha annak megoldását csak az egyes államokra bízzuk. Mindenki felelős azért, hogy társadalmaink teljesebbé és fenntarthatóbbá váljanak – hangsúlyozta az Emberi Jogi Tanács 45. ülésén Ivan Jurkovič érsek.

120 ezer éves emberi lábnyomokra bukkantak Szaúd-Arábiában

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 21. hétfő

A mai Szaúd-Arábia területén lévő Nefúd-sivatag 120 ezer éve még élhetőbb hely volt. Felszínét tavak tarkították, melyekhez minden mai állatnál hatalmasabb tevék, bölények és elefántok is jártak inni.  De nem csak ők. Egy kis csapat homo sapiens is megállt, hogy élelmet szerezzen és szomját oltsa.

Böjte Csaba a jövőről és Isten országának építéséről

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 20. vasárnap

– Trianon százéves évfordulóján a meglévő országhatárok ellenére megmaradt, azt felülíró nemzeti összetartozásunkat kívántuk megünnepelni itt a Kárpát-medencében. Sok plébániaközösség is készült az ünnepre, Csaba testvérnek is biztosan tele volt a naptára számos ehhez kapcsolódó programmal. Miként éli meg a trianoni jubileumot?

– Árva gyerekeket nevelek, és mindig azt mondom: „Kicsi szívem, ha mindig hátrafelé nézel, akkor jó nagyot fogsz esni.” Egy-egy gyerekben nagyon mély sebek, fájdalmak vannak, amelyeket én nem tudok utólag meg nem történtté tenni, de biztatni tudom őket, hogy a jövőbe nézzenek és a holnapot építsék.

Mirjam Rádió – Új magyar nyelvű adó indul Érsekújvár körzetében

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 18. péntek

A Mária Rádió szeptember 18-án indítja el egész napos műsorfolyamát az érsekújvári 94,6-os frekvencián Mirjam Rádió néven. A december 16-a óta sugárzott rozsnyói adással együtt így már a második vételkörzetben is elérhetővé válik a hallgatók számára a napi 24 órás magyar nyelvű rádióadás – tájékoztatott Kacz Gábor, a Mária Rádió – Mirjam Rádió koordinátora.

Afréka megindító tanúságtétele: Harminc évig nem voltam érett rá, hogy megvalósuljon az álmom

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 19. szombat

Dr. Fodor Réka, közismert nevén Afréka missziós orvos, aki a járvány idején márciusban Nigériába utazott két hétre, ám végül csak hat hónap után sikerült hazajönnie. Derűs lélekkel, hatalmas energiával vetette bele magát az adományok gyűjtésébe, az éhezők megsegítésébe. Mások mellett szerkesztőségünk is nagy örömmel állt mellé. Álmairól, hivatásáról és az aktuális helyzetről kérdeztük.

Válság

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 18. péntek

Az emberek jelentős részének, 42-43 százalékának csökkent a bevétele, jövedelme a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság hatására. A megkérdezettek 15 százaléka elveszítette a munkáját (tehát vagy állástalan lett, vagy vállalkozóként elapadtak a megrendelései) Állása bár megmaradt, de fizetése a megkérdezettek 28 százalékának lett kevesebb, miközben csupán 20 százalékuknak csökkent ezzel párhuzamosan a munkaideje (Publicus Intézet felmérése).