Több száz weboldal rögzíti minden mozdulatunkat

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. november 22. szerda

Egy új kutatás szerint népszerű weboldalak százai használnak olyan szkripteket, amelyekkel valós időben rögzítik a látogatók minden egérmozdulatát, oldalgörgetését és billentyűleütését, utóbbiakat ráadásul akkor is, ha a beírt szöveget küldés nélkül törli a felhasználó – írja az Ars Technica.

„Szólj Be a Papnak!”

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. november 22. szerda

Tokodi László domonkos szerzetes Veres János református és Asztalos Richárd evangélikus lelkipásztorral tavasz óta havi rendszerességgel vitafórumot tart Debrecenben. A „Szólj Be a Papnak!” rendezvényein bárki szabadon felteheti hittel, Egyházzal kapcsolatos kérdéseit. Interjú:

Intézményesített pedofília

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. november 22. szerda

Botrányos döntésre készülnek Irakban: az iraki síita pártok kilenc éves kortól akarják engedélyeztetni a kislányok házasságkötését! Síita parlamenti képviselők az 1959 óta hatályos 188. számú polgári jogi törvény módosítását javasolták az iraki parlamentben. Ez a terv többek között arra irányul, hogy csökkentsék a minimális életkort a lányok kiházasítását illetően, és már kilenc éves koruktól frigyre léphessenek…

Erdő Péter: Aktuális egyházi és társadalmi kérdésekről beszélt Ferenc pápa a magyar püspökökkel

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. november 21. kedd

A magyar főpásztorok november 20. és 24. között ad limina látogatásra érkeztek Rómába. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai november 20-án kétórás beszélgetésen vettek részt az egyházfővel. Ez volt a püspöki kar hivatalos vatikáni látogatásának első megbeszélése. A látogatást követően Erdő Péter bíboros, prímás nyilatkozott a találkozóról.

Botrány az új világvége jóslat körül, a NASA is megszólalt

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. november 21. kedd

David Morrison a NASA elismert kutatója. Valódi bolygókat tanulmányoz, és valódi felfedezéseket tesz a valódi világegyetemmel kapcsolatban. Ám az utóbbi időszakban valami más köti le a figyelmét: szüntelenül reflektálnia kell az utóbbi idők képtelenebbnél képtelenebb világvége jóslataira.

Egy lelet, ami felboríthatja az emberi evolúció elméletét

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. november 20. hétfő

Egy Kínában talált 260 000 éves koponya teljesen átírhatja mindazt, amit az emberi evolúcióról tudunk. A dali ember koponyájaként ismert lelet vizsgálatának legújabb eredményeiből egyes tudósok arra következtetnek, hogy a távol-keleti országban fellelt fosszília rendkívül hasonlít a legrégebbi ismert marokkói Homo sapiens maradványokra. A csontfosszíliák nagyjából 10 000 kilométer távolságra vannak egymástól - írta az Origo a Daily Mail és a New Scientist cikke alapján.

Ferenc pápa megrendítő beszéde a szegények világnapján

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. november 19. vasárnap

November 19-én, amikor első alkalommal tartottuk meg a szegények világnapját az Egyházban, a Szentatya által vezetett ünnepi szentmisén négyezer szegény ember vett részt a Szent Péter-bazilikában. Ferenc pápa beszédét teljes terjedelmében közöljük.

Hogyan neveljünk jó testvéreket

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. november 18. szombat

A testvérség az egyik legellentmondásosabb kapcsolat az ember életében. A természetéből és lényegéből fakadóan ambivalens. Gondoljunk bele egy nagy testvér helyzetébe. Ha őszinték vagyunk, és nem próbáljuk álszent mázzal leönteni, akkor belátjuk, hogy első körben a nagy csak veszít azzal, hogy érkezik egy kistestvér a családba.

Ferenc pápa: A Szentlélek növeli Isten országát

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. november 17. péntek

Isten országa nem holmi látványosság, sem pedig farsangi mulatság, nem kedveli a reklámot: a Szentlélek által növekszik, nem pedig a lelkipásztori terveken keresztül – fogalmazott homíliájában Ferenc pápa november 16-án, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén.

Politikai célú dezinformációs hadjáratok – A „fake news” világa

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. november 18. szombat

Az alábbiakban Charles de Pechpeyrou publicisztikáját adjuk közre magyar nyelven, mely a L’Osservatore Romano vatikáni napilapban jelent meg november 16-án.

Úgy segítenek, hogy közben pénzt is keresnek - nagyon jó példákkal

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. november 16. csütörtök

Lehet-e úgy társadalmilag hasznos vállalkozásokat működtetni, hogy azok még nyereséget is termelnek? Több hazai pénzügyi intézmény szerint: igen. Szerencsére akadnak már néhányan, akik pályázattal, szaktanácsokkal, üzleti szolgáltatásokkal olajozzák meg az ilyen vállalkozásokat. És hamarosan egy hazai social impact alap is elindulhat.