250 résztvevője van a Vatikánban az ördögűzők képzésének

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. április 19. csütörtök

Tizenharmadik alkalommal szervezik meg Rómában az ördögűzők továbbképzését a Regina Apostolorum (Apostolok Királynője) Pápai Egyetem szervezésében. Április 16-tól 21-ig tart a tanfolyam, témája az ördögűzés és a szabadító imádság.

Bővebben...

Sikerült az első magyar gyermek tüdőátültetés

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. április 19. csütörtök

Március végén végezték el az első gyermek tüdőátültetést Magyarországon az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem együttműködésében. A 13 éves Máté Dorkának cisztás fibrózis miatt volt szüksége a beavatkozásra.

Bővebben...

A szentségimádás misztikája – 5. rész

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. április 18. szerda

Elmélkedő ima
Elmélkedem minden műveden, és végzéseiddel foglalkozom.” (Zsolt 77,13)
Isten gyermekei Isten tanításán elmélkednek – ez az egyszerű igazság végighúzódik a Szentírás könyvein. Ha Isten akarata, tanácsai szerint szeretnénk élni, akkor ahhoz Isten gondolatait kell újragondolnunk, Isten világa kell, hogy áthassa a belső világunkat, hogy így Isten tetteit cselekedhetssük. (Nem a csodákra gondolunk elsősorban – bár az is lehetséges -, hanem az Isten szeretetéből fakadó szeretet-cselekedetekre.)

Bővebben...

Egy szép történet Ferenc pápáról: „A mennyországban van az apukám?”

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. április 18. szerda

Amikor Ferenc pápa meglátogat egy plébániát, mindig igyekszik időt szakítani a gyermekek kérdéseire. Április 15-én, a Keresztes Szent Pál-plébánián hasonló kérdések hangzottak el, mint általában, többek között ez: „Hogy érezted magad, amikor pápa lettél?” Aztán Emanuele következett. A kisfiú a pápára mosolygott, és a mikrofonhoz lépett. És akkor ledermedt. „Képtelen vagyok rá” – mondta és sírni kezdett. Leonardo Sapienza, a pápa egyik segítője bátorította a kisfiút, de ő csak azt hajtogatta: „Képtelen vagyok rá”.

Bővebben...

Ferenc pápa: Az igazi próféta a saját bőrét kockáztatja

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. április 18. szerda

Az igazi próféta tud sírni a népéért, még akkor is, ha az nem hallgat rá – mondta Ferenc pápa a Szent Márta-házban április 17-én reggel bemutatott szentmise homíliájában. A Szentatya a napi olvasmány alapján István diakónus vértanúságáról elmélkedett. A pápa kiemelte, hogy „az Egyháznak mindig szüksége van a prófétákra, hogy megerősítsék az Istenhez tartozásunkat”.

Bővebben...

Véletlenül csináltak egy mutáns enzimet, ami felfalja a PET-palackokat

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. április 18. szerda

Bár a nagyipari felhasználás még arrébb van, egy nagyon ígéretes felfedezés áttörést hozhat az egyik legkomolyabb környezetszennyezési probléma kezelésében: kutatók gyakorlatilag véletlenül megteremtettek egy mutáns enzimet, mely képes lebontani a műanyagot.

Bővebben...

Pál Feri: Az okoseszközök tönkreteszik a kapcsolatainkat

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. április 17. kedd

A háborúhoz hasonló pusztítást végez a gyermekek személyes kapcsolataiban az okoseszközök használata – mondta Pál Ferenc római katolikus pap az InfoRádió Aréna című műsorában.

Bővebben...

Galgóczy Erzsébet ügyében

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. április 16. hétfő

"Szeretett testvéreim Krisztusban!
A Bíboros úr biztatására és Fábry Kornél atya (NEK) kérésére a közeledő Eucharisztikus Kongresszusra tekintettel leadtam javaslatainkat GE megismertetésére,i ll. boldoggá avatásának elindításáért.  Azt gondoltam ebben mi is részt vehetnénk pl. a Mária Rádió imaláncaiban úgy, hogy hetente-naponta-rendszeresen kérnénk a fenti imaszándékra imát és természetesen velük együtt is imádkoznánk.

Bővebben...

Egy jó példa: mobilházban kezdhetik újra az életüket hajléktalan családok

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. április 15. vasárnap

A magyar államnak nem igazán van lakáspolitikája, olyan átfogó programja pedig egyáltalán nincs, ami a lakásszegénységben élőket célozná. Ezért aztán minimális erőforrásból gazdálkodó civil szervezetek próbálják a maguk eszközeivel ellátni ezeket a feladatokat, ilyen az Utcáról a Lakásba Egyesület (ULE) is, amelynek képviselői és támogatói bemutatták legújabb projektjük, a mobilház-program első eredményeit a sajtónak Soroksáron.

Bővebben...

Talán mégsem válik az ember parancsra szadistává

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. április 15. vasárnap

Két kísérlet van a szociálpszichológia történetében, amelyek meghatározzák az ember született gonoszságáról alkotott nézeteinket: Philip Zimbardo börtönkísérlete és a Milgram-kísérlet. Utóbbiban a fáma szerint átlagos civileket sikerült néhány szóval rávenni arra, hogy ártatlan embereket kínozzanak áramütésekkel. Ez az eredmény fél évszázada sokként hatott a laikusokra, de az utóbbi időben kétségek merültek fel igazságtartalmával kapcsolatban. Ez igazából jó hír is lehet: talán mégsem képes mindegyikünk az elképzelhető legnagyobb gonoszságokra.

Bővebben...

Röviden: Milyen az én keresztény szabadságom?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. április 14. szombat

"Milyen az én keresztény szabadságom? Rabszolgája vagyok-e szenvedélyeimnek, törekvéseimnek, a gazdagságnak, a divatnak? Talán viccesen hangzik, de hány ember rabszolgája a divatnak! A mi szabadságunk itt, ebben a világban egy kicsit tudathasadásos, nem? Azt kiáltja: szabadság, szabadság, szabadság! De közben rabszolga, inkább rabszolga! Gondoljunk tehát arra a valódi szabadságra, amit Jézus ad nekünk" – kérte péntek reggeli homíliájában Ferenc pápa. (magyar kurir)