Stefan Oster SDB: A lelki tekintély lényege mások növekedése

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. augusztus 06. csütörtök

A plébániai közösségek missziós hivatásáról szóló vatikáni instrukció szüntelenül reakciókat vált ki, főként a német egyházban. A napokban Stefan Oster szalézi szerzetes, passaui püspök a honlapján közzétett videoüzenetében arra figyelmeztetett, hogy a rendelkezéssel kapcsolatban tévedés lenne az egyházi hatalom kérdését középpontba állítani.

75 éve él remeteként a vadonban

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. augusztus 06. csütörtök

75 éve él a zord vadonban a szibériai remete: Agafia Likova legfőbb támasza egy 400 éves Biblia... Családja halála után maradt magára Dél-Szibériában, Khakassiában, a farkasok és medvék lakta vadonban a 75 éves nő, aki egyedül birkózik meg nehéz körülményeivel, zord élőhelyét azonban semmiért sem hagyná el.

Megtérés és autentikus kereszténység

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. augusztus 06. csütörtök

Kereszténynek mondani magunkat, valamint az evangélium üzenetének befogadására nyitottá válni, hogy az teljesen áthassa belső valónkat és meghatározza identitásunk lényegét, különböző dolgok. Ez sokszor az eltérő gondolkodásmódban is megfigyelhető.... - Sz. Csilla írása:

Már a dinoszauruszokat sem kímélte a rák

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. augusztus 05. szerda

A dinoszauruszok is szenvedhettek rákban, új kutatások szerint ugyanis agresszív csontrákja lehetett egy centrosaurusnak, amelynek fosszíliáját még 1989-ben tárták fel a kanadai Alberta tartományban lévő dinoszauruszparkban. Ez az első ismert dinoszaurusz egyed, amely rosszindulatú rákban szenvedett – írja az MTI.

Halljuk meg a kirekesztő szavakat! – Imádság a roma holokauszt és a kislétai gyilkosság évfordulóján

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. augusztus 05. szerda

Az imádságon jelen voltak a 2008–2009-es merényletek áldozatainak hozzátartozói Kislétáról és Tatárszentgyörgyről. Az évek során elmélyülő barátság és az imádság összeköti őket a közösség tagjaival, vigaszt és reményt jelent a szűkölködést és félelmet ma sem nélkülöző hétköznapjaikban. Jelenlétük, az emlékezéshez való hűségük tanúság az imádság vigasztaló erejéről. A hívek sorában ült Sólyom László volt köztársasági elnök is.

Ferenc pápa segélyezési programja négy év alatt egymillió embernek nyújtott segítséget Ukrajnában

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. augusztus 04. kedd

A pápa Ukrajnáért elnevezésű projekt 2016-ban indult el 15 millió euró befektetéssel, és lassan a végéhez közeledik. Egyik gyümölcse az ökumenikus jótékonysági együttműködés, amely tovább folytatódik. A vasárnapi Úrangyala elimádkozásakor Ferenc pápa felhívást intézett a donbászi tűzszünet kapcsán, amelyről Eduard Kava, Lviv (Lemberg) segédpüspöke nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

Már Európában is: háború a vízért

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. augusztus 03. hétfő

Súlyos vízhiány sújtja a Krím félszigetet, amelyet korábban, amíg Ukrajnához tartozott, túlnyomó részben észak felől, a Dnyeper folyóból láttak el vízzel. Az oroszok nem tudták ezt pótolni 2014 óta, amióta annektálták a területet...

Egészségügy: hat megyében nincs közfinanszírozott fogászati ügyelet

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. augusztus 03. hétfő

Hat megyében nincsen 24 órás, közfinanszírozásból fenntartott fogászati ügyelet. Az érintett megyékben él az ország ötöde. Erről a Magyar Orvosi Kamara alelnöke számolt be. Nagy Ákos szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozási listáján nem szerepel tb-szerződött fogászati ügyelet az alábbi megyékben: Csongrád-Csanád, Somogy, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Veszprém.

Az Alzheimer és a demencia gyógymódját találhatták meg

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. augusztus 02. vasárnap

Visszafordítható az Alzheimer-kórral járó emlékezetromlás, ráadásul még a betegség előrehaladott állapotában is - állapították meg ausztrál kutatók, akik egereken teszteltek egy új kezelési eljárást - írja az MTI.

Stella bíboros az új vatikáni instrukcióról: A plébániák ne szolgáltató hivatalok legyenek!

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. augusztus 03. hétfő

A plébániai közösség lelkipásztori megtérése az Egyház evangelizáló küldetésének szolgálatában címmel adta ki július 20-án a Klérus Kongregációja új instrukcióját, melyben többek között a plébániák megreformálásáról, a hivatások hiányáról és a világi hívek igehirdető tevékenységéről van szó. Beniamino Stella bíboros, a testület prefektusa nyilatkozott a dokumentum létrejötte kapcsán.

II. János Pál pápa az életstílusról - röviden

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. augusztus 02. vasárnap

"Az nem baj, hogy az ember jobban akar élni, de az már hiba, hogy a jobb életet olyan életstílusnak tulajdonítja, amely a birtoklásra, s nem a létezésre irányul. Amikor többet akar birtokolni, nem azért teszi, hogy többé váljon, hanem azért, hogy az élvezet töltse be az életét. Ezért inkább olyan életstílust kell kialakítani, amelynek elemei az igaz, a szép és a jó keresése, valamint az emberekkel alkotott közösség a közös fejlődés érdekében." (Szent II. János Pál pápa)