A kelet-közép-európai püspökök budapesti találkozójának záróközleménye

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. október 20. péntek

Október 18-án és 19-én Budapesten tartották a kelet-közép-európai püspökök találkozóját, amelynek záróközleményét az alábbiakban közzétesszük:

Hová tűntek a repülő rovarok?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. október 20. péntek

Német kutatók szerint eltűnt a repülő rovarok 76 százaléka a német nemzeti parkokból. A szakértők a rovarirtó szerek elterjedésével magyarázzák a csökkenést. A lepkék és méhek számának tömeges csökkenése Európában és Észak-Amerikában régóta közismert a kutatók előtt, de az összes repülő rovar számának csökkenését most először vizsgálták Németországban 1989 óta.

Megtalálhatták a diszlexia okát

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. október 19. csütörtök

Egy francia kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálták a diszlexia okát. A gyógyíthatónak látszó kiváltó okot az emberi szem fényérzékelő sejtjeinek apró hibája okozhatja. A diagnózis viszonylag egyszerűen felállítható: csak meg kell vizsgálni a páciens szemét.

Európa édesvíz-háztartásán is nyomot hagy a klímaváltozás

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. október 18. szerda

Az évszázad végére a Földközi-tenger vidékét a mostaninál nagyobb szárazság, a földrész északi régióját pedig több csapadék fogja jellemezni, egy friss tanulmány szerint.

Egy jelentős beszéd az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa előtt

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. október 17. kedd

Október 11-én a Szentatya jelentős beszédet intézett az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa által szervezett találkozó résztvevőihez a vatikáni szinódusi teremben. Hangsúlyozta az egyház hagyományának dinamikus, élő jellegét, és kiemelte a tanfejlődést a halálbüntetés kérdésében. Ferenc pápa beszédét teljes terjedelmében közöljük.

Másolják és illusztrálják is a Bibliát Makón

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. október 17. kedd

Egyedülálló ötletet valósít meg a makó-belvárosi katolikus egyházközség: nemcsak lemásolják, de saját illusztrációkkal is ellátják a Szentírás részleteit. „A mi Bibliánk” elnevezésű akcióban már elkészült öt kötet, és adventre várható a hatodik is.

Salvatore Perrella mariológus a Mária-jelenésekről: Csodákat keresünk, vagy Isten szavát?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. október 16. hétfő

Magyarok Nagyasszonya főünnepén, október 8-án Salvatore Perrella mariológus, szervita szerzetes, a Marianum Pápai Teológiai Fakultás emeritus igazgatója mutatott be szentmisét az angyalföldi Szent Mihály-templomban. Látogatása alkalmából a Mária-jelenésekről kérdeztük (magyar kurir).

A magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. október 16. hétfő

Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt, és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen - ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Cigánytelepekről a munkaerőpiacra

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. október 13. péntek

Munkaerőhiányra panaszkodik a fél magyar gazdaság, miközben a 1633 hazai cigánytelepen 300 ezer ember él gyakorlatilag zéró munkaerőpiaci részvétellel. Vajon összepárosítható a kereslet és a kínálat? Látni fogjuk, van jó mikropélda, csak éppen az út nagyon munkás és igen összetett. Both Emőkével, a BAGázs Egyesület elnökével beszélgettünk. (index)

A Szűzanya a megtérés forradalmát hirdeti – Konferencia a fatimai jelenések 100. évfordulóján

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. október 15. vasárnap

A fatimai jelenések 100. évfordulóján országszerte számos egyházi programmal emlékezik az Egyház. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia október 14-én konferenciát szervezett a Fatimai Szűzanya tiszteletére épült soroksári Szent István király-plébániatemplomban.

Ferenc pápa a rózsafüzérről...

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. október 13. péntek

 „Engedjük, hogy Mária ránk tekintsen, hogy így megtanuljunk alázatosabbnak lenni, de egyszersmind bátrabbak is legyünk Isten szavának követésében; hogy befogadjuk fiának, Jézusnak a gyengéd ölelését, az ölelést, amely életet, reményt és békét ad.” (A "Rózsafüzér Ferenc pápával" című kötetből)