Böjte Csaba adventi üzenete

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. december 14. péntek

Körülöttem forrong minden! Vitázó politikusok, választásra készülnek, jót akarnak, dicsérik magukat és szidják egymást. Kapzsi bankárok által felhergelt, fölösleges üveggyöngyök után futkosó, kapkodó emberek kiabálnak, vagy értetlenül, tanácstalanul néznek maguk elé. És itt vannak a naponta megfagyó hajléktalanok, a harcot a hitelek súlya alatt feladó vállalkozók, a munkanélküliek, az olcsó termékeket reklámozó médiák, és sorolhatnám tovább, de minek, hisz mindezt hihetetlen nagy példányszámban megteszi a sajtó, sok-sok csatornán önti a televízió, a megannyi honlap.

Bővebben...

Monumentális betlehem homokból a Szent Péter téren

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. december 13. csütörtök

Szent Péter téri, december 7-én leleplezett látványos homokbetlehem alkotója, Rich Varano beszélt a mű hátteréről a Catholic News Agency munkatársának.

Bővebben...

Néhány megjegyzés a szerdán elfogadott botrányos törvényekhez

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. december 12. szerda

Én biztosan túlságosan fafejű, a modern valóságot nem értő ember vagyok, aki ócska szentírási igazságokkal jön elő ezekben a roppant bonyolult helyzetekben. Így hát – bár az elején csak megengedek magamnak két újszövetségi igét -, mégis inkább azt próbálnám megmutatni, hogy egy rossz döntési spirál hogyan vezet egyre mélyebbre.

Bővebben...

A Mária-jelenésekről és a muszlimok Mária-tiszteletéről nyilatkozott a pápa

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. december 12. szerda

A Mária-jelenésekről és a muszlimok Mária-tiszteletéről nyilatkozott Ferenc pápa a TV2000 olasz katolikus televízió „Ave Maria” című műsorában. A Szentatyát Marco Pozza padovai börtönlelkész kérdezte. December 11-én este 9 órától kerül adásba Olaszországban és a tévécsatorna honlapján.

Bővebben...

Ez a háború minket is érint

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. december 12. szerda

Műveleti egységeket hoztak létre Kárpátalján a katonai és rendvédelmi hatóságok a katonai behívó elől bujkáló sorkötelesek felkutatására, mert a megyében, ahogy Ukrajna-szerte is, egyre több fiatal próbál kibújni a sorkötelezettség alól az év végéig tartó őszi-téli sorozási időszakban. Csak Ungváron hat sorköteles ellen indult büntető - és 250 esetben közigazgatási eljárás. A munkácsi Sirius tévécsatorna keddi riportműsorának beszámolója szerinta hadkiegészítő parancsnokságok speciális egységei valósággal vadásznak a sorköteles korú fiúkra, akiket az utcáról, pályaudvarról vagy munkahelyről egyenesen a sorozóbizottság elé visznek.

Bővebben...

A képernyő szó szerint átalakítja a kisgyerekek agyát

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. december 11. kedd

Egy új kutatás szerint a digitális képernyő előtt töltött túl sok idő hatással van a gyerekek agyfejlődésére. Az amerikai gyermekorvosok nem tanácsolják a kisgyerekek digitális médiahasználatát.

Bővebben...

Az olasz papok tényleg kinyitják a templomokat a menekültek előtt

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. december 10. hétfő

Belpolitikai konfliktushoz vezetett Olaszországban, hogy a Vatikán és az olasz belügyminiszter egészen máshogy látják a menekültekkel kapcsolatos tennivalókat. Mindez nem csak egy elméleti vita, az olasz egyház eddig 25 ezer menekülten segített.
Az olasz papok megdöbbentek hazájuk politikai vezetőinek embertelenségén és hajlandóak megnyitni minden egyes olasz templomot, hogy fedél alá kerülhessenek a bevándorlókat fogadó központokból éppen télen utcára dobott emberek.

Bővebben...

„Van Isten, és ez elég nekem!” – Raniero Cantalemessa első adventi elmélkedése a Vatikánban

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. december 10. hétfő

Az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnában december 7-én, pénteken reggel tartotta idei első adventi elmélkedését Raniero Cantalemessa kapucinus szerzetes Ferenc pápa és a római kúria tagjai jelenlétében.

Bővebben...

Böjte Csaba Mária igenjéről

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. december 09. vasárnap

Mária mer, tud igent mondani Isten felkérésére!! A gazdag ifjút is hívja az Isten, de ő nem mer igent mondani, nem mer Isten kezét fogva elindulni, a szolgáló szeretet útján!! Téged is, engem is megszólít az Isten, lelkiismeretünk állttal hív a Teremtőnk!!

Bővebben...

Ortodox egyházszakadás - az orosz főpap furcsa szavai

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. december 10. hétfő

Megengedhetetlennek nevezte az önálló ukrán ortodox egyház létrehozását Kirill orosz pátriárka egy moszkvai templomszentelésen. Az orosz egyházfő az önálló ukrán egyház híveit gonoszsággal telített embereknek nevezte, akik szerinte készek erőszakkal elérni a céljukat és mások életét elpusztítani. Kifejezte reményét, hogy az ortodox egyház nem inog meg, és semmilyen szakadárság, semmilyen szakadár egyesülések, a világi hatalom semmilyen részvétele, semmilyen gonosz és harcias retorika nem lesz képes elszakítani a hívőket az isteni fényességben való élettől.

Bővebben...

Keresztelő János személyisége

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2018. december 07. péntek

Súlyosabb hiba, sőt bűn az, ahogy a János lelki természetéről való vélekedés eltorzult az idők során. (Ez a torzulás nem csak rá igaz, hanem általában a prófétákra is, akiket szeretünk egzaltált embereknek látni, pedig koruk legrealistább emberei voltak.)

Bővebben...