Ferenc pápa pünkösdi üzenete: Jobb emberként jöjjünk ki a világjárványból!

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. május 31. vasárnap

Május 30-án több mint száz országban kapcsolódtak be a hívők a pünkösd előestéjén online tartott imavirrasztásba, amelyet a Katolikus Karizmatikus Megújulás központi szolgálóbizottsága (CHARIS) szervezett. Az eseményre a Szentatya spanyol nyelvű üzenetet küldött. Ferenc pápa teljes videóüzenetének fordítását közöljük.

Világsztárból apáca

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. május 31. vasárnap

Minden korszaknak megvoltak a maga női sztárjai a filmiparban, az '50-es és '60-as években a gyönyörű Dolores Hart nagy népszerűségnek örvendett. Mindenkit meglepett azzal a döntésével, amikor 1963-ban abbahagyta a színészetet, szakított a vőlegényével, és apáca lett belőle.

Zselepszki Fábián atya szentbeszédeiből

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. május 31. vasárnap

Kígyóspuszta, 1988. május 15.
Szentbeszéd
Isten nem akar semmilyen ajándékot adni nekünk addig, amíg mi nem kérjük, - mert az emberségünk kezdetén (az ember) a felkínált ajándékot visszautasította avval, hogy olyan akart lenni, mint az Isten. S így mindent elveszített, csak a mezítelenségét látta.
Rézkígyóra ha néztek, meggyógyultok.
Most: aki Jézus felé fordul, meggyógyul lelkileg. (Mk. 16.16.)

Az Isten Szentlelke indít az összetartozásra – Négy püspök, egy pünkösd

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. május 30. szombat

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Fekete Károly református püspök, Palánki Ferenc római katolikus püspök és Fabiny Tamás evangélikus püspök a Szentlélek kiáradásának ünnepére fogalmazott meg közös videoüzenetet. A főpásztorok olyan, a történelmi egyházak által működtetett intézményeknél mondják el gondolataikat, ahol egészségügyi, diakóniai és szociális szolgálatot végeznek.

Megtalálták az univerzum eddig hiányzó anyagát

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. május 30. szombat

Több évtizedes rejtélyt sikerült megoldaniuk ausztrál kutatóknak: a titokzatos gyors rádiókitörések segítségével azonosították
az univerzum eddig hiányzó anyagát – írja a Phys.org.

Klímavesztesek Magyarországon: a fészkelő madarak

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. május 29. péntek

Az agrárélőhelyeken fészkelő fajok után az erdei madarak állománya is csökkenni kezdett hazánkban, amit az előfordulásukat
monitorozó Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a klímaváltozás és az élőhelyek pusztulásának számlájára ír.

Huszonöt kérdés és válasz a pünkösdről

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. május 29. péntek

Füzes Ádámot, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanárát kérdeztük pünkösd ünnepéről és a Szentlélekről, hogy könnyebben válaszolhassunk az Úr hívására ebben a kegyelmi időszakban (is).

Lehet, hogy Homérosz eposzai nem is akkor születtek, mint amit eddig hittek

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. május 29. péntek

Az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) régészeinek észak-görögországi leleteken végzett kutatásai szerint 100-150 évvel korábbra tehetőek ezek a korai korszakok, amelyekhez a homéroszi eposzok, a városállamok vagy a görög ábécé megszületése is köthető. Eredményeiket a kutatók a Plos One című tudományos lapban mutatták be.

Sarah bíboros arról, mi az egyház fő feladata

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. május 27. szerda

Sarah bíboros elmondta a LeFigaro.fr lapnak (május 19-én), hogy az egyház most olyan dolgokért küzd, mint az ökológia, béke, párbeszéd, szolidaritás és a vagyon egyenlő szétosztása. Sarah bevallja, hogy ezek "igazságos" célok, ám ez nem az egyház fő feladata, mert az "egyetlen raison d’être" a hit.

Ferenc pápa katekézise: Az ima a gát a rossz egyre növekvő áradatával szemben!

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. május 28. csütörtök

A Szentatya május 27-én folytatta az imáról elkezdett katekézissorozatát. Ezúttal az igaz emberek sokszor egyáltalán nem szembetűnő imájáról elmélkedett. Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk.

Mikroműanyagok - a levegőben is ott vannak

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. május 26. kedd

 Megdöbbentő eredményre jutott egy skóciai és francia kutatás: az óceánokat szennyező műanyagok apró darabkáit a szél a partokra fújja, ahol a levegőben is megtalálták ezeket. És mi a helyzet hazánkban?