„Ötven évig viseled sebeimet, azután hozzám jössz.” – Pietrelcinai Szent Pio atya

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 24. vasárnap

Pio atya Francesco néven, kisbirtokos szülők hét gyermeke közül a negyedikként született az olaszországi Pietrelcinában 1887. május 25-én. Már kisgyermekként részt vett a gazdaság körüli munkában. A bárányok őrzése közben gyakran látott egy szakállas szerzetest, aki adományokat gyűjtött. A kisfiú elhatározta, ő is olyan szerzetes lesz, akinek szakálla van. Szívesen időzött az Angyalok Királynéja-templomban, amikor egyedül volt, a rózsafüzért imádkozta. 

Még egy pofon a darwinista őselméleteknek

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 24. vasárnap

Spanyol kutatók szerint a neandervölgyi ember agya lassabban fejlődött gyermekkorban, mint a Homo sapiensé. Mindez azt igazolja, hogy a neandervölgyi sem állatiasabb, sem primitívebb nem volt a mai embernél – írja az MTI.

„Vádirat a gyűlölet ellen” – Kereszt-tűzben címmel nyílt rendhagyó kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 22. péntek

Széttört keresztek, rommá lőtt templomok, megégett bibliák maradtak az Iszlám Állam pusztítása nyomán Szíriában, Irakban, a Ninivei-síkságon és még sok más helyen a térségben. A Magyar Nemzeti Múzeumban „Kereszt-tűzben – keresztényüldözés a Közel-Keleten” címmel nyílt kiállítás szeptember 19-én.

Reményre nevelés - Ferenc pápa nagyon jó beszéde!

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 21. csütörtök

Szeptember 20-án különleges stílusú beszédet mondott a Szentatya: közvetlen hangnemben, tegezve buzdította reményre a szerdai általános kihallgatáson jelen lévő hívőket. A pápa katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

Mikortól válik az ivás alkoholizmussá?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 21. csütörtök

Az alkohollal az a legnagyobb gond, hogy az emberek nem kábítószerként gondolnak rá. Pedig az élettani hatásokat tekintve az alkohol az egyik legveszélyesebb drog, és szinte az egyetlen, aminek az elvonásába bele lehet halni. Ünnepélyes koccintások vagy jó hangulatú baráti iszogatások alkalmával nyilván nem gondolunk a szövődményekre, de jó tudni: az alkohol kábítószer, és igen könnyen rászokhatunk, anélkül, hogy észrevennénk.

Európai akadémiák cáfolják a homeopátiát

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 20. szerda

Semmilyen érdemi bizonyíték nincs arra, hogy a homeopátia tényleg használ (az ezt állító tanulmányok tudományosan nem állják meg a helyüket), ellenben kártékony nagyon is lehet – állapítja meg az európai tudományos akadémiák közös testülete. Az EASAC állásfoglalása áttörést jelenthet az áltudományos orvoslás elleni küzdelemben. Most a döntéshozókon a sor, hogy megfogadják a tudósok javaslatait.

„Folytatom a teljes önátadást ebben a szolgálatban is” - Varga László kaposvári püspök

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 20. szerda

"Miért fogadtad el, kérdezték tőlem, amire azt válaszoltam, hogy ha már egészen átadtam magam Jézusnak, akkor miért ne fogadnám el, amikor ezt kérik tőlem. Én ezt egy folyamatnak látom, úgy gondolom, hogy a Jóisten mindent előkészített.  Bár én nem akartam, én nem készültem arra, hogy püspök legyek, de amikor a Szentatya kinevezett, akkor ebből fakadóan, hogy én már átadtam magam egyszer az életemet teljesen, úgy gondoltam, hogy folytatom azt az önátadást ebben a szolgálatban is.

1983-ban majdnem kitört az atomháború

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 19. kedd

Hetvenhét éves korában elhunyt Sztanyiszlav Petrov, neki volt köszönhető 1983-ban, hogy egy téves riasztás miatt a Szovjetunió nem indított nukleáris töltetű rakétákat az Egyesült Államok felé - írja a BBC.

Kiépülhet a teljes Mária-út Erdélyben

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 18. hétfő

A Mária-útvonalak teljes kiépítését célzó projekt részeként száz kilométeres zarándokút kialakítását tervezi Hargita Megye Tanácsa nyolc önkormányzattal közösen, hogy a csíksomlyói búcsúra érkező zarándokoknak lehetőségük legyen gyalogosan, biciklivel vagy lóval megtenni az út utolsó szakaszát.

Ferenc pápa a vezetőkért mondott imáról

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 19. kedd

„Kérni kell tehát Istentől a kegyelmet, hogy jól kormányozzon, mint Salamon, aki nem aranyat és gazdagságot kért Istentől, hanem bölcsességet a kormányzáshoz. Az elöljáróknak kérniük kell ezt a bölcsességet az Úrtól. Nagyon fontos, hogy az elöljárók imádkozzanak, és kérjük az Úrtól, hogy ne fossza meg őket annak a tudatától, hogy alárendeltek Istennek és a népnek: hogy erejük ott van, nem pedig egy kis csoportba vagy önmagukba zárkózva. Ha pedig valaki azzal érvel, hogy ő agnosztikus vagy ateista, annak a pápa ezt üzeni: ha nem tudsz imádkozni, nézz szembe a lelkiismereteddel, néped bölcseivel, de ne maradj magadra pártod egy szűk csoportjával” – tanácsolta Ferenc pápa (szeptember 18-i szentmise beszédében - Magyar Kurir).

Kiegyensúlyozott vélemény a népvándorlásról

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 17. vasárnap

Ferenc pápa sajótájékoztatójából: "Egy kormánynak azonban ezt a kormányzókra jellemző erénnyel, vagyis megfontoltsággal kell kezelnie ezt a problémát. Mit jelent ez? Először is: hány helyem van? Második: nemcsak befogadni, hanem integrálni is kell őket.