A katolikus szavazók tragédiája

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. október 30. péntek

Robert W. McElroy püspök nyilatkozta ezt az amerikai elnökválasztás előtt, de a magyar helyzetre is igaz: "Úgy vélem, az abortusz kitüntetetten fontos kérdés a katolikusok szempontjából – de csak az egyik a sok közül. Aggaszt, hogy ha azt mondjuk, az abortusz a legfontosabb kérdés, választási viszályok közepébe csöppenünk. Az egyház tanítása szerint a pártok értékelésénél a jelöltek többféle tulajdonságát figyelembe kell vennünk, de azt is, hogy milyen álláspontjuk van a katolikus erkölcsi tanítás egy sor fontos tényezőjével kapcsolatban.

Ferenc pápa katekézise: Jézus nem egy távoli Isten, és nem is tud az lenni!

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. október 29. csütörtök

Október 28-án a Szentatya folytatta katekéziseit az imáról. A mai, immáron tizenkettedik elmélkedésében Jézust mint az imádság emberét mutatta be. Jézus már földi működésében is a nép tagjaként, a népet képviselve imádkozott, és most az Atyánál is értünk közbenjárva, bennünket képviselve imádkozik. Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk.

Böjte Csaba Isten világosságáról

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. október 28. szerda

„Az édesapámat igazságtalanul börtönbe zárták, és a kínzások miatt a szabadulása után néhány hónappal meghalt. Gyerekként úgy éreztem, hogy bosszút kell állnom.

A lengyel alkotmánybíróság elutasította az eugenetikus abortuszt

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. október 27. kedd

Történelmi döntés született Lengyelországban az abortuszról: 11 igen és 2 nem szavazattal a lengyel alkotmánybíróság október 22-én úgy döntött, hogy a terhesség megszakítása a magzat súlyos deformáltsága miatt sérti az alkotmányt. Egy 1993-as törvény csak ebben, valamint a nemi erőszak és az anya életét veszélyeztető esetekben engedélyezi az abortuszt.

Ideális alvás-mozgás-ülés kombináció gyerekkorban

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. október 27. kedd

A Dél-ausztrál egyetem kutatói a 11 és 13 év közötti korosztályból összesen 804 gyermeket vizsgáltak, hogy rájöjjenek, mely napi rutin kedvez leginkább a csontok egészségének.

Vízháború már Amerikában is

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. október 26. hétfő

Mexikó és az Egyesült Államok határvidékéről alakult ki olyan viszály a víz miatt, ami a politikai feszültség mellett már emberéletet is követelt.

Egész novemberre kiterjesztik a halottak napi búcsú elnyerésének lehetőségét

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. október 25. vasárnap

Október 22-én, Szent II. János Pál pápa liturgikus emléknapján az Apostoli Penitenciária rövid dekrétumot tett közzé, mely a világjárvány rendkívüli körülményeire alkalmazza a mindenszentek és halottak napja ünnepeihez kapcsolódó teljes búcsú elnyerésének feltételeit. Az érvényes és kötelező lelki feltételek betartásával egész novemberben teljes búcsút lehet szerezni az elhunyt lelkek javára.

Miért mentek ki külföldre és kint maradnak-e?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. október 25. vasárnap

A Kopint-Tárki kutatója a Társadalmi Riport 2020-as kötetében írt a magyar kivándorlásról. Összesen 1387 külföldön élő magyart kérdeztek meg 2018–2019-ben (amihez hozzávettek még 853 hazai lakost is kontrollmintaként), többek között arra voltak kíváncsiak, hogy ők miért költöztek külföldre? A kutatásból az derült ki, hogy:

Székely János: Mit szabad bevinnie egy pedagógusnak az óvodába vagy az iskolába, és mit nem?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. október 24. szombat

Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága elnökének írását adjuk közre.

Hogyan hamisították meg Ferenc pápa szavait

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. október 24. szombat

Az Aleteia katolikus portál francia szerkesztősége szerint a Francesco c. dokumentumfilmben közölt és a sajtóban “fényes karriert” befutott Ferenc pápától származó idézet minden bizonnyal manipulatív módon létrejött kijelentés. Ezt a következtetést osztja alátámasztva az ACI Afrique és a Catholic News Agency (CNA) is. A Katolikus.ma szerkesztősége az alábbiakban a fent nevezett vezető katolikus oldalak újságíróinak véleményét foglalta össze.

A háború az emberiség kudarca. A béke lehetséges! – Vallási vezetők találkozója Rómában

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. október 22. csütörtök

A Sant’Egidio közösség 1986 óta minden évben megrendezi azt a nemzetközi találkozót, ahol vallási vezetők, a politikai és kulturális élet szereplői kijelentik elkötelezettségüket a béke útja mellett. Idén Rómában a Capitolium téren gyűltek össze a résztvevők, Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka is beszédet mondott.