Emléktábla egy gleccsernek - röviden

Kategória: Hírek, események
Megjelent: 2019. augusztus 19. hétfő

Gyászolók gyűltek össze Izlandon vasárnap, hogy emléktáblát avassanak az "elhunyt gleccsernek". Okjökull hétszáz év után, 2014-ben végezte be, és veszítette el gleccserstátuszát a klímaváltozás okozta olvadásban. Azóta már csak Ok-nak nevezik, a jökull (gleccser) szó nem is szerepel a nevében az emléktáblán. Ő volt az első izlandi gleccser, ami elveszítette korábbi nemes státuszát, Ok ma már csak egy jégfoltocska egy vulkán tetején.

Sok felszerelést gyűjtöttek a Sziget után a Szeretetszolgálat önkéntesei

Kategória: Hírek, események
Megjelent: 2019. augusztus 17. szombat

Három teherautónyi felszerelést gyűjtöttek össze a Sziget fesztivál helyszínéről a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei. Közleményük szerint az idei volt a második év, amikor a karitatív szervezet a fesztivál szervezőivel kötött megállapodás értelmében, a nagytakarítás előtt átválogatta a helyszínen maradt felszereléseket.

Bővebben...

Műanyagok az esőben - röviden

Kategória: Hírek, események
Megjelent: 2019. augusztus 16. péntek

Mikroműanyagot talált egy amerikai kutató a Sziklás-hegységben gyűjtött esővízmintákban. Ezzel gyakorlatilag bezárult a kör: alig van olyan szeglete a Földünknek, ahol ne találtak volna plasztikot. „Azt hiszem a legfontosabb tanulság, amit megoszthatunk az amerikai nyilvánossággal, hogy sokkal több műanyag szennyezi a világot, mint ami látható. Ott van az esőben, ott van a hóban. Most már a környezetünk része” – mondta a felfedezésével kapcsolatban Wetherbee, aki „Műanyag hull az égből is” címmel publikálta tanulmányát.

Milyen jó ötlet! Sátrakat és hálózsákokat gyűjt a Máltai Szeretetszolgálat a Sziget Fesztiválon

Kategória: Hírek, események
Megjelent: 2019. augusztus 11. vasárnap

Sátrakat, hálózsákokat és használható felszereléseket gyűjtenek a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei az augusztus 7. és 13. között zajló Sziget Fesztiválon. A segélyszervezet az akció hírét Facebook-oldalán tette közzé augusztus 10-én.

Bővebben...

Friss hírek a szétválasztott sziámi ikrekről

Kategória: Hírek, események
Megjelent: 2019. augusztus 10. szombat

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, stabil állapotú hároméves kislányok egyike magához tért: Rabeya mozgatja a végtagjait, felismeri édesanyját, figyeli a környezetét.

Bővebben...

Megint egy szomorú listára kerültünk fel - röviden

Kategória: Hírek, események
Megjelent: 2019. augusztus 10. szombat

a világ legismertebb tudományos magazinja, a Nature szerkesztőségi állásfoglalásában a tudomány ellenségeit sorolja fel, és a brazil elnök, Jair Bolsonaro, valamint Donald Trump és Törökország mellett ott szerepel a magyar kormány is a tudományos akadémia einstandolása miatt. Az újság arról ír, hogy az emberi faj túlélése múlhat azon, hogy sikerül-e tudósoknak felülemelkednie a politikán...

Egy kísérlet a kívándorlás csökkentésére - röviden

Kategória: Hírek, események
Megjelent: 2019. augusztus 09. péntek

Lengyelország és Horvátország is célzott adócsökkentést tervez: a lengyelek mintegy 2 millió fiatal munkavállaló esetében a 26 éven aluliaknak nem kell adót fizetniük, akik évente 85 528 zlotynál (6,4 millió forint) kevesebbet keresnek. A lengyel átlagfizetés 60 ezer zloty körül van, vagyis jó eséllyel a fiatalok többsége megfelel a kritériumnak. Horvátországban pedig a 25 év alattiaknak nem kell szja-t fizetniük, 25-30 év között pedig a "normális" adó felét. Az intézkedés jövő januártól léphet hatályba.

Adalékok a Szigethez - röviden

Kategória: Hírek, események
Megjelent: 2019. augusztus 08. csütörtök

Az óbudai Auchan szerint tavaly 18 ezer liter kóla, 30 ezer doboz energiaital, 10 ezer üveg vodka, 1300 sátor, 1600 matrac, 2500 szék fogyott az üzletben a fesztivál ideje alatt.
Az idei Fesztivál nyulladik, keddi napján már elfogtak két holland drogdílert: egy kilogramm rózsaszín, tablettát, 128 gramm előreporciózott növényi törmeléket, 451 műanyag fiolában sodort cigarettát, valamint a drog adagolásához, terjesztéséhez használt tasakokat találtak és foglaltak le.

A Szűzanya 2019. augusztus 2-i üzenete Medjugorjéból

Kategória: Hírek, események
Megjelent: 2019. augusztus 04. vasárnap

Drága gyermekek! Nagy az én Fiam szeretete. Ha ismernétek szeretetének nagyságát, szüntelenül imádnátok és hálát adnátok neki. Mindig veletek él az Eucharisztiában, mert az Eucharisztia az ő szíve. Az Eucharisztia a hit szíve. Ő sohasem hagyott el benneteket. Amikor ti megpróbáltatok elmenni tőle, ő tőletek sohasem.

Bővebben...

Aratás - milyen az idei termés?

Kategória: Hírek, események
Megjelent: 2019. augusztus 05. hétfő

Búzából az idei termés az évek óta megszokott 5 millió tonna körüli lesz, erre lehet számítani az országos területi hozamokból. Az őszi búza betakarítása már a végéhez közeledett július végén, a készültsége pedig elérte a 97 százalékot, hektáronként 5,26 tonnás országos termésátlag mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jelentése szerint.

Bővebben...

Fiatalok medjugorjei fesztiváljáról - röviden

Kategória: Hírek, események
Megjelent: 2019. augusztus 04. vasárnap

Idén a Fiatalok fesztiváljára már hivatalosan is lehetett zarándoklatokat szervezni. Vatikáni képviselők is részt vesznek a fesztiválon. Több mint 50 ezer fiatal és 400 pap van jelen a Fiatalok fesztiválján, amelyet élőben lehet követni különböző nyelveken az interneten. Katekézisek, tanúságtételek, körmenetek és szentségimádások várják a résztvevőket, hogy segítsenek Krisztus üzenetét életük középpontjába állítani.