"Nagyobb erő kell ide!"

Kategória: Irodalom Megjelent: 2017. augusztus 13. vasárnap

Néhány részlet a Látó leveleiből: Lötyögős élet, A vonatfülkében, Hegy és völgy, mókuskerék, Két pünkösdi hasonlat, Mozgójárda, Darázs és a légydarázs...

 

Lötyögős élet

„…A múltkor szép kényelmesen imádkoztam (rózsafüzért mondtam), amikor az Úr adott egy képet. Láttam, ahogy tollasozok vagy ping-pongozok (régen volt már ilyen, talán jó is lenne…), és csak úgy jókedvre, pötyögősen játszunk. Én is épp csak annyira, hogy egy kicsit jobb legyek a másiknál és mindig visszaadjam a labdát. Ahogy így néztem a képet, belém villant Isten üzenete: Így nem lehet győzni!

Elszégyelltem magam, mert én valóban szeretnék győztes életet élni, ahogy Pál is írta: „a jó pályát megfutottam, a jó harcot megharcoltam…” Szégyenkeztem, mert rá-jöttem, hogy valóban, ilyen pötyögős, lötyögős módon élem mostanában az életemet. Hiányzik belőle a belső tűz Isten országáért. Az „első szerelem”. És még azt hittem, hogy tulajdonképpen jól csinálom. (Hiszen mindig visszaütöm a labdát.) De ez nem győztes élet, hanem csak lötyögés, amit egy valódi próbatétel vereségbe taszítana. Milyen jó, hogy előre (időben) figyelmeztetett az Isten!...”

 

A vonatfülkében

„...és ezért Ő ráengedte Babilon erejét a nemzetre - mert az emberek szíve az után vágyakozik. (...) Néha úgy érzem magam, mint a szakadék felé rohanó gyorsvonat fülkéjében lévő utas, aki úgy akarja megállítani a vonatot, hogy teljes erejéből az ellenkező irányba nyomja a fülke falát. Látszólag értelmetlen igyekezet - akárhányan is nyomhatnánk ezt a falat, az sem lassítaná le cseppet sem a dübörgő szerelvényt. Mégis hiszek abban, hogy ez az „ellenállás” felszabadítja Isten erejét a valódi „fékezésre”..

 

Hegy és völgy, mókuskerék…

„Minden hegyhez tartozik egy völgy és minden völgyhöz tartozik egy hegy. Azaz nem tudsz olyan magasra jutni, ahonnan vissza ne csúszhatnál, és nem tudsz olyan mélyre kerülni, ahonnan fel ne jöhetnél. És mégis, ez nagy ajándék és lehetőség – amit azonban a legtöbben nem akarnak elfogadni. Jobb nekik a mókuskerék. Hajtanak ezerrel, és mégis egy helyben állnak. Veszélytelen és az előrehaladás illúzióját nyújtja. Attól félek, a vasárnapi kereszténység is ilyen mókus-kerék…”

 

Két pünkösdi hasonlat

„Meghívtak egy kerti mulatságba, a háziak akkor vettek egy kis grillezőt. Megraktuk, ahogy a nagykönyvben le van írva: papír, gallyak és faszén – de nem nagyon akart működni. Fújtuk teli tüdőből, égett is, füstölt, de az az igazi parázs csak nem jött össze. Akkor a gazdasszony felkiáltott: nagyobb erő kell ide! És kihozta a hajszárítót… (Az aztán fújta rendesen, lett is parázs.) Hát így vagyunk mi is. Összerakjuk az életünket, próbálunk valamit kicsiholni belőle, még imádkozunk is – füstöl, látni mindenhonnan, de az az igazi tűz hiányzik. Valahogy nem izzik be az életünk. Nekünk is fel kell kiáltanunk: Nagyobb erő kell ide! A szentlélek ereje kell nekünk – és akkor fellobbanunk és hatalmas izzásba kezd életünk! (Persze lehet, hogy ez nem lesz olyan látható messziről, mint a gomolygó füst. De jobb nekünk, ha nem látványosan füstölgünk, hanem tiszta lánggal égünk…)”

 

„…egyre jobban esett, és a lejtős út szélén koszos árként zúdult le a víz. Elcsodálkoztam, mennyi szemetet és hordalékot sodort magával – előtte nem is láttam, hogy ilyen koszos lenne az utca! Aztán arra gondoltam, hogy ilyen a mi szívünk is. Látszólag minden rendben van. De ha jön a Szentlélek éltető esője, az áradó vízben kitűnik, mennyi hordalékkal, szeméttel van teli az életünk. Nem szabad azonban ilyenkor megijednünk, vagy elbújnunk önmagunk elől. Hiszen a Szentlélek éppen a tisztulás és megújulás útján vezet minket…”

 

Mozgójárda

„Ha a mozgójárda áll, akkor akár kényelmesen is sétálhatsz, biztosan előre haladsz. De ha a mozgójárda működik, és pont ellenkező irányba halad mint te, akkor már ahhoz is mozognod kell, hogy egyhelyben maradj! És minél gyorsabban mozog, annál több erőfeszítésbe kerül, hogy előre juss! Így van ez a lelki életben is. Kezdetben kényelmesen sétálhatsz, és előre haladsz. De amikor Isten elérkezettnek látja az időt, megengedi a világnak, hogy észrevegyen téged. Ilyenkor „ellenszélbe” kerülsz, és bizony már az is erőfeszítésbe kerül, hogy megállj a helyeden. Ahogy előre haladsz a lelki életben és a krisztusi életben, megmozdulhat alattad a föld – pont az ellenkező irányba, próbára téve erődet! Isten megengedi ezt, hogy így erősödj a küzdelem által. De ne aggódj, ez a harc nem tart örökké. Időről-időre megáll a mozgójárda, s ilyenkor megtapasztalhatod, mennyit erősödtél, érlelődtél az eltelt időben. Olykor pedig  a mozgójárda az úti céloddal megegyező irányba mozdul – Isten a kegyelmek szárnyán repít előre önmaga felé…”

 

A darázs és a légydarázs

„… mint a darázs, és a légy, amelyik úgy néz ki, mint a darázs. Ugyanolyan harsány sárga-fekete csíkos a potroha, hogy megtévessze a madarakat (mi meg tudjuk különböztetni, mert légy-szárnyai vannak). Azt mutatja: vigyázz, veszélyes vagyok, ne közelíts! Ez az ő „életvédő-stratégiája”. Ugyanígy vannak veszélyes (gonosz) emberek, és vannak, akik csak úgy néznek ki! Ők is úgy öltöznek, úgy viselkednek, úgy beszélnek, ha kell, ki vannak tetoválva – csuda rémísztőek tudnak lenni. Egész megjelenésük azt sugallja: vigyázz, veszélyes vagyok, ne közelíts! De valójában belül csak legyecskék. Érzékeny, sérült emberek, akik így próbálnak védekezni az őket ért testi-lelki traumák miatt, az egész világ ellen. Ha az ilyen embert megérinti Jézus szeretete, csodálatosnak tűnő változás áll be – mert a rejtőszínek alól előkerül a valódi természete. De vigyázzunk, vannak darazsak is! Ezek valóban veszélyes emberek! Élvezik a megfélemlítést, a fájdalom-okozást, lételemük a gyűlölet és agresszió. Itt bizony olyan gonosz erő működik, hogy szabadulásért kell imádkozni – ha lehetséges és még nem teljesen megátalkodott – és önmagunk számára is belső erőért és békéért, mert a gonosz lélektől való agresszió közvetlenül a szívre hat félelem-nyomással…”

 

Részlet: Sípos (S) Gyula: Látó - a teljes könyv című kötetéből. Megrendelhető: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., ára 900 Ft