Kisvárosi történetek: Igazságos Mátyás király

Kategória: Irodalom Megjelent: 2016. január 08. péntek

Igazságos Mátyás király (a barátainak csak Matyi) munka- és törzshelye a Szerelmes Orrszarvú vendéglátóban volt. Ha megkérdezték, mi a foglalkozása, szerényen csak Csendberakónak mondta magát, minthogy az is volt. Ha eldurvult a hangulat, valaki esetleg kést rántott, vagy fizetés nélkül akart távozni, Igazságos Mátyás király csendre intette – jobbegyenese legendás hírű volt, aki egyszer megtapasztalta, ébredése után soha többé nem merészelt renitenskedni ezen az úri helyen.

Igazságos Mátyás király (a barátainak csak Matyi) nevét onnan kapta, hogy igazságosan egyformán járt el minden rendbontóval. Nem nézte, hogy miniszter-e az illető vagy hómunkás – ha hangoskodtak, dulakodtak, csak odasétált hozzájuk, szelíden összekoccintotta a fejüket, aztán az alélt testeket jobbról-balról a hóna alá kapta és kitette a sarkon túl a szemetes konténerhez. Volt, aki később reklamált, nagyfiúzott, de ezek gyorsan megértették, hogy a Szerelmes Orrszarvú vendéglátóhelyen Igazságos Mátyás király (a barátainak csak Matyi) a megfellebbezhetetlen tekintély.
Igazságos Mátyás király (a barátainak csak Matyi) megvesztegethetetlen volt. Szívesen leült beszélgetni a vendégekkel, de nem ivott, hiába kínálták. Legendásan jó kibic volt, de kártyát nem vett a kezébe. Szurkolt ő focicsapatnak, lónak, de fogadást nem kötött egyszer se. Ha volt szenvedélye, az csak egy, az is csak mértékkel – a csokoládé. Azt törögette, eszegette, ropogtatta éjszakákon át, beszélgetés közben, kártyapartit nézve, szur-kolva. Hanem egyszer, amikor elment vért adni – mert rendes ember volt, száz kiló fölött meg még egészséges is a véradás, tudta jól -, aztán az orvosi vizsgálatnál kiderült, hogy cukorbajos lett. Oda a csokiropogtatás!
Jaj szegény Igazságos Mátyás király (a barátainak csak Matyi)! Csokoládéja nélkül csak sápadozott, erőtlenedett, egészen addig, hogy amikor barátságosan összekoccintotta a verekedők fejét, azok már el se ájultak, csak kissé megszédültek, úgy hadonásztak tovább.
Ez így nem mehetett tovább, mert oda lesz a Szerelmes Orrszarvú jó híre! De mit lehet itt tenni?
Az ivócimborák a bort ajánlották, a kártyások egy jó partit, a fogadóbizottság egy menetet a lovin – de egyik se kellett. Végül Jani bátyánk mondta ki az igazat: a csokoládét nem pótolhatja más, csak egy nő!
Szerencsére Jani bátyámnak mindjárt volt is kéznél egy kisunokája, aki olyan mogyoróbarna szemű, barna bőrű kisleánka volt, de olyan édes, olyan ropogós, hogy annak Igazságos Mátyás király (a barátainak csak Matyi) se tudott ellenállni!
Így történt, hogy a Szerelmes Orrszarvúban helyreállt a rend és maradt a város legbiztonságosabb és így legnépszerűbb szó-rakozóhelye. Igazságos Mátyás király (a barátainak csak Matyi) továbbra is az ajtóban állva fogadta az első vendégeket és készséggel állt rendelkezésükre minden ügyükben. Ha pedig valakik hangoskodtak, csak összekoccintotta a fejüket és már vitte is őket a szemetes konténerhez.
Csak este felé kellett némi kis időre eltávoznia, mert akkor várta otthon a felesége a vacsorával, s ha őt megvárakoztatta?! Akkor bizony napokig csak sápadozott, erőtlenkedett a nagy ember. Tudta is ezt mindenki a Sze-relmes Orrszarvúban így amikor beesteledett, felzengett a kórus: Matyikám, menjél haza!
Igazságos Mátyás király (a barátainak csak Matyi) kicsit irult, kicsit pirult, aztán elindult, hogy jóllakottan és elégedetten érkezzen vissza békésen várakozó alattvalóihoz.

A Kisvárosi történetek című facebook oldalunkon régi és új, goroteszk és humoros, elgondolkodtató és nevettető történetek olvashatók, rajzokkal együtt! (szöveg: Sípos (S) Gyula, képek: Vihart Anna) Ha érdekel a teljes mesesorozat a sok-sok képpel, itt találod:  https://www.facebook.com/kisvarostortenetek/

You have no rights to post comments