Egy szép példa: Délvidéken a Karitász orvosmissziója

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2018. január 31. szerda

A Katolikus Karitász orvosmissziója első alkalommal végzett szemészeti, fogászati és ortopédiai szűrővizsgálatokat Délvidéken január 27–28-án. Szabadkán a nagycsaládosok gyermekeit vizsgálták meg az önkéntes orvosok, Hajdújáráson a Lurkóházban nevelt gyermekek, valamint a Kolibri Nagycsaládosok Egyesületéhez tartozó gyerekek szűrővizsgálatát végezték el.

 

Az orvosmisszió vezetője, Vojcek László főorvos a Lurkóházban végzett vizsgálatok után elmondta, 2018-ban mindhárom Lurkóházban (Óbecse, Drea, Hajdújárás) elvégzik a szűrővizsgálatokat, és ezzel közel hetven hátrányos helyzetű gyermeknek tudnak segíteni. Ellátják őket szemüveggel, lúdtalpbetéttel, melyeket az évente sorra kerülő újabb vizsgálatokat követően szükség szerint cserélni is fognak.

A professzor kiemelte, a most elvégzett vizsgálatokkal későbbi betegségek előzhetők meg vagy a gyerekek már meglévő rendellenességei gyógyíthatók úgy, hogy felnőtt korukra teljesen tünetmentessé válhatnak. Az orvosmisszió vezetője fontosnak tartja azt is, hogy a szűrővizsgálat alkalmával meg tudják mutatni a helyes fogmosást, felhívják a figyelmet a rendszeres lúdtalptornára, valamint gyermek-nőgyógyászati szaktanácsokat is adnak.

Vojcek László főorvos hangsúlyozta, hogy egészségügyi szempontból ma a határon túli magyar gyermekek közül a kárpátaljaiak mellett a délvidékiek vannak a legnagyobb veszélyben. Az, hogy eddig nem történt nagyobb baj, nagyban köszönhető a Lurkóház nevelőinek és a családszervezetek áldozatkész munkájának.

A főorvos köszönetet mondott az orvosmisszió önkénteseinek is, akik 2018-ban tizenkilenc hétvégéjüket áldozzák fel, hogy gyermekeket gyógyítsanak a határokon túl.

Forrás: Katolikus Karitász

Fotó: Vermes Tibor

Magyar Kurír