350 000 facsemetét ültetnek a Tisza-völgyében és a Homokhátságon

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2017. december 22. péntek

A lombhullást követően a kora tavaszi időszakig 70 hektáron, 350 ezer darab, őshonos fajokból álló facsemetét ültet a Tisza-völgyében és a Homokhátságon a nemzeti park igazgatósága - írja az Ecolounge.

A Kiskunsági Nemzeti Park 10 ezer hektár erdőterületen végez erdőkezelést, a faállomány 40%-a idegenhonos, természetvédelmi szempontból kis jelentőséggel bíró fajokból áll, mint a nemesnyár, a feketefenyő, az erdeifenyő és az akác.
A nemzeti park szakemberei azon dolgoznak, hogy ezeket az erdőket őshonos fafajokból álló, gazdag élővilágnak otthont adó erdőkké alakítsa, amit erdőszerkezet átalakításnak hívnak.
Mivel az erdők életciklusa évtizedekben, sőt évszázadokban mérhető, ezért ezt a távlati célt csak hosszú távon lehet elérni, több lépésben. Eltávolítják az idegenhonos fajokat, és helyükre szürke- és fekete nyár, kocsányos tölgy, magyar kőris, mezei és vénic szil, vadkörte, vadalma, zselnice meggy, nyír, mezei- és tatárjuhar kerül.
A Tisza-völgyében Lakitelek, Tiszaalpár, Csanytelek, Tiszaug és Mártély térségében, a Homokhátságon Pálmonostora, Fülöpháza ,Bugac, Bócsa, Páhi és Kaskantyú települések körül, a Felső-Kiskunságban pedig Kunadacs, Kunpeszér, Kunbaracs és Ladánybene környékén zajlanak a munkálatok.
(index.hu)