Leleplező dokumentumfilm készült a szcientológia egyházról

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. február 22. vasárnap

A Sundance filmfesztiválon mutatták be januárban a szcientológiáról szóló, Going Clear: Scientology and the Prison of Belief című dokumentumfilmet. A premieren tapsviharral díjazták az alkotást, most pedig kijött hozzá az első előzetes. Valamit tényleg jól csinálhatott a Going Clear, ugyanis a doksit már megjelenése előtt egész oldalas hirdetésekben támadta a kétes ügyeiről híres szervezet.

A film a szekta belső működését tárja fel és magas rangú, kiugrott szcientológusokat szólaltat meg. Részletesekbe menően beszámol Tom Cruise és Nicole Kidman válással végződő házasságáról is. Kidman kritikusan viszonyult a szektához, az apja pedig a szcientológia által elutasított szakmát művelt - pszichológus volt. A szekta vezetője nem akarta, hogy Cruise túlságosan eltávolodjon tőlük, ezért minden megtett, hogy tönkretegye a házasságukat. Az agymosás sikeres volt, Cruise maga kérte, hogy hallgassák le a feleségét.
A dokumentumfilm azt sugallja, hogy a szekta másik hollywoodi hírességét, John Travoltát a múltjából származó kompromittáló információkkal tartják sakkban, melyeket auditálás közben szedtek ki belőle.
Paul Haggis író-rendező (Ütközések, A három következő nap) arról mesél, hogyan hálózta be őt a szekta. A hetvenes évek elején történt, útkereső fiatalként, szerelmi bánatában és kíváncsiságból fordult a szcientológiához. Amikor elérte a legfelső szintet, megkapta L. Ron Hubbard kézzel írott jegyzetét az emberiség eredetéről, és nem hitte el, amit olvasott. Xenuról, hidrogénbombákról és vulkánba dobott emberekről. „Lehet, hogy ez egy őrültségi teszt? Ha elhiszem, akkor kidobnak?” – gondolta akkor magában, tévesen. 
A Going Clear-t március 29-én mutatja be az HBO Amerikában, remélhetőleg hozzánk is eljut.
(Varga Dénes, origo.hu)

You have no rights to post comments